Часник вважається стійкою і невибагливою культурою, однак і ця рослина може бути уражена захворюваннями або шкідниками. Будь-які патології розвитку рослини стають помітні, так як відображаються на листяної частини часнику. Що робити якщо пожовтів часник в травні залежить від причин проблеми.
Опис і причини
Часник є древньою культурою, про корисні властивості якої відомо кожному з дитинства, більш того йому приписують магічні властивості. Цю рослину можна зустріти в кожному городі, проте часто виглядає воно не зовсім привабливо — листя жовтіє і всихають.
Препарати можна вносити як кореневого та позакореневого підживлення, одним з таких методів:
- У сухому вигляді. Обраний гранульоване добриво всипати в неглибокі (до 2 см) борозни, засипати землею і ретельно полити водою грядки і міжряддя, щоб гранули розчинилися. Для збереження вологи слід замульчувати грядки сухим ґрунтом або компостом.
- У рідкому вигляді. Розчинити сухе мінеральне добриво у воді (1 столова ложка сечовини, препарату «дженджик люкс», або будь-якого іншого комплексного кошти на 10 літрів води). Полити отриманим складом часник з розрахунку 10 літрів кошти на квадратний метр ділянки. При такому застосуванні добрив поживні речовини досягнуть коренів рослини швидше.
- Для позакореневого підживлення. У молодому віці підгодовувати часник можна методом обприскування. Розпил повинен бути дрібним, а проводити процедуру слід ввечері, в суху і безвітряну погоду, щоб поживні речовини повністю вбралися в листя. Для такої підгодівлі можна застосовувати комплексні мінеральні склади і сульфат калію (розвести чайну ложку засобу в літрі води).
З органічних добрив для підживлення часнику підходять:
- настій скошеної трави з додаванням золи (можна застосовувати не тільки для поливу, а й для обприскувань);
- торішній компост;
- перегній.
Органічні добрива можна застосовувати як в якості розчинів, так і посипати ними ділянку з часником і рясно поливати його.
При своєчасній посадці, належному догляді і підгодівлі, шкідники і захворювання не зможуть зашкодити посадкам часнику, і до кінця сезону культура порадує рясним врожаєм.