Чи можна кип’ятити воду кілька разів

Вода є невід’ємною частиною людського життя, забезпечуючи життєдіяльність організму.

Споживання рідини завжди було однією з першорядних потреб. Тому, виникнення питань про безпеку її використання зовсім не дивно.

Однією з актуальних проблем, що викликає безліч суперечок, можна назвати спосіб очищення води за допомогою кип’ятіння. Думки багатьох експертів і середньостатистичних людей досить різноманітні.

Одні стверджують, що кип’ятити воду більше одного разу — корисно. Інші — категоричні противники навіть одноразового кип’ятіння.

Дана стаття допоможе розібратися, скільки можна кип’ятити рідину і чому буде шкідливо проводити процедуру кілька разів поспіль. Також зі статті можна дізнатися, навіщо відстоювати воду і, що станеться якщо два рази її прокип’ятити.

Структура і склад води

Молекула води складається з двох атомів водню, які з’єднані з атомом кисню. Являє собою рідину без смаку і запаху, прозорого кольору.

Склад природної води, а також продукції, що поставляється водопровідними станціями, рясніє безліччю додаткових компонентів хімічної і мінеральної структури, які можуть заподіяти певної шкоди людському організму.

Більш того, вода природного походження (річки, джерела, озера) включає в себе органіку, а також має власну флору і фауну.

Вода є сприятливим середовищем освіти і розмноження різних мікроорганізмів, часто небезпечних, що вимагає обов’язкового очищення перед вживанням.
думка експерта
Любов Коршунова
Досвідчена домогосподарка.
Задати питання експерту
Щоб зберегти здоров’я всієї родини, потрібно знати, як можна очистити воду від домішок і, що для цього краще використовувати.

Чи можна кип'ятити воду кілька разів і, як змінюється її склад?

Плюси повторного кип’ятіння

Основна мета кип’ятіння полягає в ліквідації мікробів і бактерій, які не мають стійкості до високих температур. Прихильники цього способу, в тому числі деякі фахівці, наводять власні аргументи на користь своєї теорії.

Основні переваги, які має повторне кип’ятіння:

  1. Випари під час кипіння підвищує концентрат солі і інших елементів в осаді, але виробляє їх в кількостях, що не приносять особливої ​​шкоди людині. Адже в іншому випадку, приготування їжі та чаю, в процесі якого випаровується більший обсяг води, як і при згорянні парафіну, стало б неприпустимим по відношенню до власного здоров’я.
  2. Тяжкість води під час кипіння збільшується внаслідок утворення інших ізотопів водню. Для суттєвої небезпеки, скупчення цих елементів повинно бути величезним, чого не присутній у звичайній воді.
  3. Свіжу воду можна змішувати з уже кипіла для нового подальшого кип’ятіння. Осад з небезпечних сполук не може залишатися в цьому випадку суто на дні, так як закони фізики ніхто не відміняв — рух молекул проводиться в хаотичному порядку, а не в одній площині, дозволяючи їм проникати в різні шари рідини.
  4. Водопровідна вода не завжди містить в складі хлор. Навпаки, станції очищають її за допомогою фільтрації і впливу озону. У разі наявності хлористих речовин в крані, воду перед вживанням або кип’ятінням слід трохи вистояти — через півгодини хлор вивітриться.

Для того, щоб підготувати рідина до вживання, потрібно використовувати скляну тару. Деякі відстоюють воду і в пластикових глечиках, але цей матеріал здатний виділяти небезпечні компоненти, особливо при впливі високих температур.

Мінуси другого кип’ятіння

Як — би переконливо не звучали аргументи на користь подвійного кип’ятіння в чайнику, не можна забувати про можливі небезпеки, які можуть згубно позначитися на здоров’ї. Це стосується не тільки дітей, а й дорослих.

Недоліки повторної процедури:

  1. При кип’ятінні рідини двічі, небезпечні мікроорганізми не знищуються. Навпаки, осередок мінералів при випаровуванні може досягти критичного рівня, заподіявши істотної шкоди організму.
  2. Крім атомів кисню і гідрогенного, в воді також присутні дрібні частинки — дейтерій і тритій — ізотопи водню, які дуже небезпечні для живого організму.
  3. Під час кипіння, молекули хлору взаємодіють із залишками органіки і мінералів. Результат реакції може виявитися непередбачуваним. Все залежить від якості фільтрування води і наявності в ній хлору.

Так як велика кількість хімічних реакцій відбувається внаслідок нагрівання, то при багаторазовому кип’ятінні можливість появи нових швидко зростає, включаючи утворенню канцерогенів і діоксинів.

При вживанні проточною водопровідної води слід очистити її від хлору. Те ж стосується і кип’яченої — потрібно дозволити їй вистояти протягом півгодини.

Для тих, хто живе у великих містах, рекомендується використовувати для очищення води різноманітні спеціальні фільтри.

Кип’ятити чи воду кілька разів, або досить лише одного — вибір кожного. Незалежно від нього, слід пам’ятати про можливу небезпеку і вживати заходів для зведення її до мінімуму.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector