Чому не можна ставити гаряче в холодильник

Псування продуктів харчування, знос посуду для приготування, швидке виведення з ладу обладнання та внутрішніх приладів — явища, що відбуваються через приміщення в холодильник теплою і гарячою посуду. Необхідно розуміти, як влаштований і працює холодильний агрегат, щоб не робити подібних помилок. Якщо немає часу на охолодження їжі — це не привід ставити її в холодильник. Існують способи швидкого охолодження.

1
Чому не можна ставити гаряче в холодильник

Охолодження продуктів харчування відбувається за рахунок холодоагенту або фреону. За спеціальними трубками, які перебувають на задній частині приладу, відбувається рух рідини, яке забезпечується роботою електродвигуна в компресорі. При досягненні необхідної температури система перестає працювати (двигун активний приблизно 10% всього часу). Якщо поставити теплу або гарячу їжу, відбудеться помітне підвищення температури, тому робота електродвигуна збільшиться. Подібна тривала експлуатація призведе до зносу і перегріву устаткування.

Теплі пари повітря можуть осідати в системі охолодження у вигляді криги. Двигун почне постійно працювати, хоча на це він не розрахований. Збільшиться електроспоживання, і станеться поломка приладу.

2
Охолодження без холодильника

Існують способи охолодити продукти, наприклад:

  • Холодна вода. Необхідно ємність більшого діаметра або раковину наповнити холодною водою (попередньо заткнувши пробкою). Для більшого ефекту можна покласти в неї лід. Поставити гарячий посуд (теплий суп, каструлю) всередину. Для рівномірного і плавного охолодження забезпечити постійне надходження холодної води.
  • Мокрий рушник. Намочити в холодній воді рушник або тканину. Обернути посуд і поставити на підвіконня під сонячні промені. Волога почне випаровуватися, тим самим охолоджуючи продукти. Не забувати її міняти.
  • Балкон. У холодну і прохолодну пору року посуд винести на балкон. Для отримання кращого ефекту попередньо укутати вологим рушником.

3
Коли можна поставити гаряче

У деяких холодильниках присутній система «Ноу фрост» або «Вест Фрост». Вона дозволяє охолодити необхідні продукти, що не нагрів інші. Дуже до речі буде присутність функції суперзаморозки. Опція передбачає спеціальну камеру, що не випускає тепле повітря.

Ці функції не завдають шкоди охолоджувальній системі.

Ринок пропонує на вибір дві системи пристрою холодильника:

  1. 1. Крапельна. Працює за рахунок циркуляції спеціальної рідини (по задній стінці). Конденсат, що утворюється від вологих продуктів, осідає. Перетворюється на іній. Механізм охолодження відключається, а іній починає танути. Внизу приладу є спеціальний отвір для вологи.
  2. 2. Сучасна. Є можливість охолодити продукти за рахунок роботи потужних вентиляторів. Вони розганяють холодне повітря. Імовірність поломки подібного агрегату значно менше.

Перш ніж ставити гарячі продукти, важливо пам’ятати про збереження працездатності холодильника. Ремонт побутових приладів — недешеве задоволення. Дотримуючись рекомендованим правилам, можна продовжити термін експлуатації електроприладу.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector