Банан має чудові смакові якості і широко використовується в кулінарії. У магазини фрукти привозяться недоспелий через швидке терміну дозрівання. Перед надходженням в продаж їх обробляють спеціальним газом, щоб уникнути почорніння. У домашніх умовах важко створити такі умови, тому потрібно знати, як правильно зберігати банани, щоб вони довше зберігали свій початковий зовнішній вигляд і смак.
Основні правила зберігання
У питанні того, як зберігати банани, слід звернути увагу на наступне:
- не варто обертати фрукти в пакет з поліетилену;
- вибирати потрібно тільки цілі плоди, без вм’ятин і великої кількості чорних крапок;
- якщо банани планується зберігати кілька днів, то краще купувати зелені фрукти;
- щоб фрукти, а точніше — шкірка, що не чорніла, краще не залишати банани в холодильнику.
Щоб уникнути помилок в тому, як потрібно зберігати в домашніх умовах банани, слід спочатку вийняти плоди з упаковки, щоб усередині не накопичувалася волога, і фрукти не почали гнити.
Як можна зберегти зелені банани
У питанні того, як зберігати зелені банани, важливо звернути увагу на оптимальний параметр температурного режиму — від 13 до 14 градусів. Терміни зберігання цих плодів в першу чергу залежать від оточуючих умов і ступеня їх зрілості. Є й інші методи того, щоб банани залишалися такими як можна довше. Дозрівання неможливо без етилену, отже, при запобіганні його доступу до фруктів, можна зупинити процес дозрівання. Для цього рекомендується за допомогою поліетиленового пакета або плівки обернути ніжку банана.
Важливо для правильного зберігання зелених фруктів, щоб в приміщенні був завжди прохолодний свіже повітря (можна регулярно провітрювати кімнату). Оптимальне місце, де краще залишити плоди — це підвал з температурою не більше 18 градусів. Інше місце, де зберігати зелені банани — кімната в квартирі, яка постійно провітрюється. Однак в цьому випадку фрукти ненадовго залишаться такими свіжими.
Зберігання бананів в холодильній камері
Багато в питанні того, як зберігати банани, сходяться на думці, що холодильник — невідповідне місце для фруктів. Це пов’язано з тим, що тропічні плоди виростають зовсім в інших умовах, і низька температура пошкоджує їх структуру. Однак зберігання в холодильнику можливо за умови, що банани будуть знаходитися в нижньому відділі холодильної камери — в ящиках для фруктів і овочів. В цьому випадку, якщо температура не менше 8 градусів, стиглі банани або зелені придатні для вживання протягом тижня.
Існує ряд причин, чому тропічні плоди краще не зберігати в холодильнику. Основні з них:
- Якщо фрукт виймуть з холодильника, його потрібно обов’язково відразу з’їсти, так як перепад температурного режиму впливає на втрату смаку і більшої частини корисних речовин.
- Швидке гниття через що виділяється при таких умовах етилену.
- Псування шкірки, через що м’якоть плоду стає пюреообразной.
Справитися з тим, як зберегти банани, щоб вони не чорніли, допоможе морозильна камера. Це оптимальний спосіб, щоб зберігати фрукти без шкірки і з нею. Однак найкраще вибирати зрілі плоди або ж близькі до цього стану. Зелені банани не дійдуть при таких умовах до потрібного ступеня дозрівання.
Замороження фруктів
Банани без шкірки також підлягають зберіганню. У холодильнику їх слід тримати без доступу кисню. Для цих цілей можна скористатися контейнером з пластика з щільно закривається кришкою (термін зберігання в цьому випадку — не більше двох днів). Однак найкраще скористатися морозильною камерою. Стиглі банани в шкірці залишаться свіжими протягом максимум 3 місяців. Шкурка жовтого кольору може почорніти, проте в м’якоті збережуться корисні елементи, і вона залишиться м’якою. Температурний режим — близько мінус 19 градусів.
Щоб плоди залишалися такими ж на смак, краще помістити їх в пакет або ж пластикову ємність. Варто звернути увагу, що фрукти після впливу низьких температур втрачають свою структуру і стають придатні тільки для приготування коктейлів або ж додавання в кондитерські вироби. Процес розморожування бананів повинен бути природним, тобто духовка, гаряча вода і мікрохвильова піч не підійдуть для цих цілей. Щоб фрукти не чорніли при відтаванні, можна полити їх соком ананаса або ж будь-якого цитрусового. М’якоть без шкірки досвідчені господині рекомендують поливати оцтовою кислотою, розведеною водою (співвідношення 1 до 4). Таким чином, банани не будуть пахнути іншими фруктами.
Можна заморозити пюре з тропічних фруктів. Плоди подрібнюються будь-яким зручним способом, отримана кашка вливається в контейнер разом з соком лимона, який дозволить зберегти банани такими ж смачними і корисними надовго. Кількість соку — на 250 мг кашки — 1 столова ложка. Аналогічно діє і аскорбінова кислота. Ніколи не кладіть пюре в пакет, тільки в контейнер, який герметично закривається. На ємність можна наклеїти позначку з датою, так як термін зберігання не повинен перевищувати 4 місяців.
Корисні поради по зберіганню бананів
Стиглі банани — смачний і поживний продукт, який потрібно правильно зберігати. Щоб фрукти не чорніли і надовго залишалися свіжими, можна спробувати скористатися такими рекомендаціями:
- Якщо банани потемніли, не варто їх зберігати в безпосередній близькості від інших фруктів.
- Плоди можна залишати поруч з нагрівальними приладами: мікрохвильовою піччю, батареями, духовою шафою і т. П. Крім того потрібно стежити, щоб фрукти лежали далеко від сонячних променів.
- Якщо зовнішній вигляд шкірки врятувати не вдалося, можна відправити банани в холодильник з метою уповільнення процесу виділення газу. Це дозволить протягом певного часу зберегти м’якоть.
- Некрасиві плями і вм’ятини НЕ будуть з’являтися, якщо розвісити плоди в вертикальному положенні. Зараз продаються спеціальні підставки і вішалки. Якщо тропічні плоди — частий гість на столі, можна придбати таку зручну річ.
Якщо потрібно прискорити процес дозрівання фруктів, то можна скористатися наступним способом:
- Зелені плоди не розривати, зв’язка повинна бути цілою.
- Використовувати для зберігання пакт з паперу, а не з поліетилену. Останній сприяє утворенню всередині великої кількості рідини, через що про свіжість фруктів доведеться забути, так як банани просто згниють.
- У пакет можна помістити стиглих груш або яблук. Вони будуть виділяти газ, які зробить банани такими, якими вони були потрібні спочатку — стиглими і солодкими.
- Залишати плоди потрібно в теплому місці (близько 20 градусів вище нуля), але такого далекого від джерел тепла. Крім того вимоги до приміщення — це темрява і підвищена вологість.
У більшості випадків фрукти дозрівають за 4-5 доби. Після того, як м’якоть стала ароматною, а шкірка приємно жовтого кольору, плоди забираються в прохолодне місце.
При дотриманні рекомендацій щодо правил зберігання бананів плоди залишаться смачними, запашними і збережуть свої корисні властивості на тривалий термін.