Кава — найпопулярніший і всіма улюблений напій, який щодня п’ють люди майже в кожній країні світу.
Щоб отримати повне задоволення від вишуканості його смаку і підбадьорливого аромату, необхідно вживати виключно якісні зерна.
Для їх зберігання без втрати первинних характеристик потрібно оптимальна вологість і температурний режим.
Інакше продукт буде поступово втрачати корисні властивості, а смакові стануть погіршуватися. Щоб не розчаруватися в улюбленому напої, слід знати важливі правила зберігання та ознайомитися з практичними порадами від фахівців.
Термін придатності
Зберігання будь-яких продуктів буває тривалим і короткостроковим. Чим більше часу планується почекати від придбання товару до його повного використання, тим суворіше варто дотримуватися правил.
Скільки зберігається кави в зернах? Цілі боби, придбані в заводській упаковці, можуть перебувати в такому стані від 2 до 4 років, зберігаючи свої первісні якості. Виробники обов’язково вказують точні терміни зберігання на упаковках товарів.
Виробнича тара, яка оснащена зворотним клапаном, після розтину підтримує збереження вмісту від 2 до 3 місяців. Решта типів упаковки дозволяють насолоджуватися відмінною якістю продукту не більше 30 днів з моменту відкриття.
Руйнівні чинники, які діють на обсмажені боби, в порядку їх зменшення:
- кисень;
- вологість;
- температура;
- освітленість.
Заборонено зберігання кавових зерен у відкритому стані і негерметично закритій ємності. Це призведе до їх швидкого псування і зробить непридатними до вживання.
Тара для зберігання
Чим відповідальніше поставитися до вибору контейнерів для зернового напою, тим довше він буде зберігати корисні і ароматичні властивості.
Щоб зробити правильний вибір, слід детально розглянути особливості змісту в тарі з різних матеріалів, можна зберігати каву в них.
Адже при покупці доведеться одночасно враховувати і особисті фінансові можливості, і широту запропонованого асортименту.
Оптимальними для заощадження кави в домашніх умовах ємностями вважаються ті, які мають силіконове або гумове кільце по всьому колу кришки. Це обмежить доступ кисню до вмісту, і дозволить надовго зберегти колишній аромат.
метал
Більшість таких ємностей не призначені для обсмажених зерен. Хоча бляшані банки-популярна у господинь тара для зберігання сипучих продуктів, вони невигідно відрізняються поганий герметичністю.
Ароматні продукти швидко втрачають в них свої властивості, замість цього насичуються присмаком металу, якщо всередині немає спеціального напилення.
Крім того, кава буде поглинати сторонні запахи ззовні.
пластмаса
У цьому посуді зерна швидше за все будуть приходити в непридатність.
Пластикові контейнери не підходять для тривалого зберігання.
А якщо матеріал низької якості і має специфічний запах, кава ризикує його увібрати.
Кришки таких ємностей рідко бувають забезпечені гумової або силіконовою прокладкою, що дає можливість волозі, повітрю і сторонніх запахів потрапляти всередину.
Краще використовувати пластик тільки в самому крайньому випадку.
дерево
Плюсом таких скриньок та коробів є їх висока декоративність.
Але вони мають істотний мінус — низька практичність. Дерев’яні вироби не мають відразливих властивостей: не захищають вміст від впливу повітря і вологи.
Їх не випускають з гумовими вставками на кришках.
Як результат, кавові зерна втратять свій аромат через 5-7 днів перебування всередині ємності з дерева.
Скло
Скляні банки найбільш поширена тара для зберігання. Вони продаються і в великих мережевих супермаркетах, і в господарських магазинах, і на ринках.
Це оптимальний вибір при обмеженому бюджеті. Прозорі судини утримують вологу від проникнення всередину, і довго підтримують належну якість вмісту. Головне повністю захистити їх від впливу світла.
кераміка
Де краще зберігати продукти, як не в кераміці. Це найбільш вдале рішення, щоб довго зберігати зерна кави в домашніх умовах.
У продажу є величезний вибір красивих декоративних ємностей, різного кольору і дизайну, призначених для утримання сипучих продуктів.
Але такі банки вкрай рідко випускаються з герметично закривається кришкою.
Доведеться витратити час на пошуки підходящої посуду з кераміки з ущільнювачем і бічними засувками.
Вартість такої тари залежить від її розміру і цінової політики виробника.
Вибір відповідного місця
Визначившись з покупкою підходящої тари, де будуть зберігатися кавові зерна, необхідно організувати оптимальне місце для її тривалого розміщення.
Особливо важливо правильно розташувати прозору ємність, адже сонячне світло згубно діє на смак і властивості міститься всередині продукту.
Промені проникають всередину, руйнуючи структуру бобів.
Відкриті кухонні полиці
При такому розміщенні продукти найбільш схильні до впливу негативних факторів: вологи, світла, високих температур, і їх перепадів.
В цьому випадку для тривалого і безпечного зберігання кави підійдуть тільки повністю герметичні і затемнені керамічні або скляні посудини.
закриті шафи
Ідеальне місце для зберігання зерен кави в домашніх умовах. Якісна кухонні меблі, з добре підігнаними деталями, захищає вміст від сонячного світла і протягу.
А правильно вибране місце всередині позбавить від непотрібних запахів, перепадів вологості і температури.
Слід розміщувати ємності з кавою далеко від мийок, нагрівальних поверхонь, духовок і мікрохвильових печей, вікон.
Поряд не повинні перебувати продукти з насиченим запахом: спеції, ароматизовані чаї, цитрусові. Допустимі до сусідства крупи, борошно, макарони і хліб.
маленькі хитрощі
Ці прості рекомендації допоможуть продовжити термін зберігання придбаних зерен:
- Доречно запасати кави з розрахунком на один-два тижні вживання. Це допоможе завжди насолоджуватися однаково смачним і ароматним напоєм. Адже обсмажені боби відразу ж починають поступово втрачати свої властивості. Ще швидше псується мелений продукт, його краще уникати. Такий товар нерозумно брати в великих кількостях і запасатися їм.
- Купуючи каву в фабричному пакеті, при розтині слід трохи зрізати його кут. Цього достатньо для доступу до вмісту. Не слід повністю відрізати верх упаковки, щоб отримати широкий отвір. Так доступ повітря буде більше, і аромат швидше випарується.
- Перед кожним вживанням необхідно відсипати достатню для одного прийому кількість зерен, і молоти їх безпосередньо перед заварюванням. А пакет коштує знову щільно закрити, попередньо максимально вичавивши звідти повітря для продовження терміну зберігання.
- Ідеальний варіант: перемістити кави в герметичну ємність відразу ж після розтину пачки. Перевагу краще віддавати спеціальному посуді для домашнього зберігання сипучих продуктів. При виборі варто звернути увагу на непрозорі вироби з максимально щільно закривається кришкою.
практичні поради
Загальні правила для забезпечення гарної схоронності зерен без втрати якості:
- Любителям моносортового напою слід знати, що містити зерна кожного сорту потрібно в окремій і щільно закритій тарі. Інакше їх запах буде випаровуватися і просочувати місткості сусідніх банок, чому кава втратить свої характерні сортові ароматичні особливості.
- Дуже важливо вибрати правильне місце для розміщення посуду. Не можна зберігати боби під впливом прямих сонячних променів, в умовах підвищеної вологості і її різких перепадів. Слід берегти продукт від пари, яка виділяється в процесі приготування їжі. Не варто забувати і про стабільний температурний режим.
- Заборонено тримати ємності на підвіконнях, поруч з опалювальними приладами або кухонною мийкою.
- Переважно розміщувати тару в місцях з хорошою природною вентиляцією.
Скільки може зберігатися зерновий напій в холодильнику? Йому тут не місце, адже так він найбільш схильний до негативного впливу вологи і сильних запахів.
Ще гірше, якщо щодня діставати звідти охолоджену ємність і повертати назад.
При її відкритті в умовах кімнатної температури вміст покривається конденсатом. Ця волога потім вбирається всередину зерен і руйнує їх.
Холодильна і морозильна камера невідповідне місце для утримання бобів, які заварюються кожен день. При мінусових температурах властивості добре зберігаються тільки, якщо помістити туди і дістати їх один раз.
Неправильне зберігання зернової кави в домашніх умовах призводить до швидкого скорочення терміну придатності.
Напій з них не принесе задоволення і навіть буде швидше шкідливим, ніж корисним.