Цвітна капуста — овоч з тонким смаком, який має низку корисних речовин і вітаміну С. Його в капусті на порядок більше, ніж в її білокачанної родичці. Також вона має унікальне клітинну будову, яке добре засвоюється організмом. Цвітна капуста давно стала фаворитом в приготуванні різних дієтичних страв. Її можна запікати, додавати в перші страви або робити вітамінізовані салати. Але крихкий овоч дуже примхливий в період вирощування і зберігання, і необхідно знати всі тонкощі цього процесу.
1
Збір врожаю
Для тривалого зберігання більше підійде пізньостиглих сортів капуста, рання псується швидше. Отже молоденьку капусту необхідно вжити в першу чергу. А ось думати над тим, де і як тримати овоч в домашніх умовах, слід, коли настигне осінній урожай. Збирати продукт рекомендується в міру зростання, уважно стежачи за головкою капуста. У діаметрі овоч повинен бути від 8 до 12 см, а за вагою — від 300 до 1100 р
Якщо він переспеет, то втратить великий відсоток корисних речовин і поміняє свій смак. Цей процес можна помітити по пожовклих, з розкрилися суцвіттями рослині. Тому після того як капуста була зрізана, її необхідно відразу перенести в темне місце. Під сонячними променями овоч швидко пожовтіє і втратить властиві йому якості. Зрізати суцвіття потрібно повільно і акуратно, залишаючи кілька листів. Важливо відзначити, що не доспевшіе до зими овочі успішно дорощують в підвалах і льохах.
2
Як зберігати кольорову капусту в квартирі?
Для того щоб даний продукт залишався свіжим довгий час, рекомендується дотримуватися особливий температурний режим. Тому зберігати овоч в квартирі вийти, якщо тільки використовувати для цього холодильник або морозильну камеру.
- 1. У холодильнику. Перед тим як укласти капусту в холодильник, її необхідно очистити від листочків і коренів. Потім овоч слід ретельно промити під сильним струменем холодної води і добре обсушити. Після цього кожну головку слід упакувати в окремий поліетиленовий пакет або обернути харчовою плівкою. В таких умовах кольорова капуста може пролежати близько 7 або 14 днів.
- 2. У морозильній камері. Це спосіб для продукту найкращий. Тут він здатний зберегти свої смакові і корисні якості від 6 до 12 місяців. Щоб процес зберігання йшов правильно, для початку капусту потрібно добре промити, розібрати на суцвіття і обсушити. Розкласти урожай в поліетиленові пакети (кожен овоч окремо). Коли прийде час розморозити овоч, він не так швидко розморозиться.
3
Особливості зберігання корисного овоча в погребі
Погребі — найзручніше сховище для збереження продукту. Оптимальна температура в цих приміщеннях повинна бути встановлена на 0 або +2 ° C, а рівень вологості — 95%. Овочі рекомендується тримати в дерев’яних або полімерних ящиках. Також можна використовувати картонні коробки. Продукт утрамбовують в приготовлену тару, потім накривають поліетиленовим пакетом. Завдяки цим діям капуста залишиться свіжою і корисною близько двох місяців.
Є ще кілька способів зберігання овоча в погребі:
- 1. Розвішування. Продукт підвішують, обмотавши качана шпагатом, і фіксують на горизонтальній планці. Розташовувати капусту на ній слід так, щоб головки не торкалися одне одного.
- 2. На полицях. Кожен овоч загортають в газету і укладають на стелажах.
Зберігання за допомогою розвішування
Після того як метод зберігання продукту був обраний, варто не забувати регулярно оглядати свій урожай. Якщо вчасно не прибрати зіпсовану головку, то це може призвести до псування всіх овочів. «Хворі» продукти необхідно помістити окремо.
4
Поради та секрети
Додаткові поради допоможуть початківцям садівникам, як правильно зберегти кольорову капусту:
- 1. Добрива. Щоб урожай зберігався набагато довше, не варто зловживати азотної підгодівлею.
- 2. Старовинний секрет. Перед тим як відправити овочі на зберігання, їх необхідно опустити в суміш глини з водою, потім обсушити. Також можна засипати ящики з продуктами піском, але в цьому варіанті буде важко стежити за врожаєм. Ця рада допоможе зберегти овочі в свіжому вигляді на великий термін.
- 3. Утеплений балкон. Якщо в квартирі є засклений балкон з температурою не нижче 0 ° C, то в цьому місці теж можливо тримати капусту. Головки продукту слід загорнути в харчову плівку і помістити в спеціальну тару.
- 4. Сушеная капуста. Для цього методу овоч розбирають на суцвіття і поміщають в духовку на 2 години при температурі +60 ° C. Потім продукт укладають в скляні банки, закривши пергаментним папером. Зберігати тари рекомендується в сухому і прохолодному приміщенні.
Обвалювання капусти в глині