Прибирання бульб відбувається пізно восени. Урожай топінамбура годі й викопувати зрізу весь, так як особливістю земляної груші є її підвищена морозостійкість. Рослини можуть витримувати температуру до мінус 20 градусів, зберігаючи при цьому всі свої корисні властивості. Тому взимку коренеплоди можуть довго зберігатися в землі. Можна зібрати частину врожаю, а решта коріння викопувати в міру необхідності або вже навесні. Після збору врожаю необхідно якомога швидше визначитися з місцем зберігання і не допускати попадання на коренеплоди прямих сонячних променів.
1
Як зберігати топінамбур в холодильнику
Зберігання топінамбура цілком можливо і в домашніх умовах. Щоб зберегти коренеплоди в квартирі, необхідно правильно створити відповідні кліматичні умови. Оптимальна температура зберігання повинна знаходитися в межах від 1 до 4 градусів вище нуля. Рівень вологості не повинен перевищувати позначку в 85%. Тому бульби можна з легкістю зберігати в холодильнику. Для цього треба коренеплоди треба помістити в герметичні пластикові контейнери або зіп-пакети. Можна обернути коріння вологою тканиною і покласти на зберігання такими.
Якщо найближчим часом використовувати топінамбур не планується, то його краще зберігати в морозилці.
Для цього бульби очищають, нарізають на невеликі шматочки і натирають на терці і поміщають в герметичну тару. Цей спосіб зберігання дозволить коріння зберегти свій смак і корисні якості протягом трьох місяців.
2
Зберігання на балконі
Ще одним місцем, яке підходить для зберігання врожаю топінамбура, є балкон або лоджія. Навіть якщо вони не будуть утеплені, це не є великою проблемою. При незначному промерзании бульби топінамбура зберігають свій смак і корисні речовини.
Земляну грушу треба помістити в мішки з тирсою або торфом. В таких умовах коріння можуть зберігатися до двох місяців.
3
Зберігання в погребі
Зберегти коренеплоди можна в погребі чи підвалі. Важливо враховувати, що після збору врожаю не потрібно очищати коренеплоди від землі. Якщо на бульбах залишиться грунт, то це буде сприяти більш тривалому зберіганню.
В якості тари для зберігання в умовах погреба можна використовувати дерев’яні ящики. При цьому коріння треба пересипати піском або тирсою. Для кращого збереження бульб кожен з них обробляється парафіном.
Зберігати топінамбур можна в мішку, насипавши зверху товстий шар землі.
4
Як зберегти земляну грушу в бурти
Найкращим місцем тривалого зберігання топінамбура є земля. Навіть якщо доводиться викопувати весь урожай (наприклад, для годівлі тварин), бульби можна зберігати в наземному бурти. Він являє собою наземне укриття для декількох шарів земляної груші, які пересипаються соломою, тирсою або торфом. Ці ж речовини використовують для того, щоб рясно зверху посипати бурт.
Місце для бурту повинно бути сухим і перебувати на узвишші. Це дозволить вберегти врожай від гризунів і підземних вод. Щоб захистити пристосування від води біля бурту слід обладнати невелику канаву.
5
Траншейний спосіб зберігання
Власники приватних будинків можуть використовувати в якості зберігання рослини траншею, на дно якої необхідно помістити гілки ялини. Бульби топінамбура поміщаються в квіткові горщики і опускаються на дно траншеї. Потім вони зверху засипаються піском або снігом, а після цього сіном або ялиновим гіллям. Це необхідно зробити для достатнього утеплення конструкції. Зверху необхідно розташувати лист руберойду. В таких умовах коріння здатні зберегти свій смак і корисні властивості аж до весни.
6
Коріння топінамбура в сушеному вигляді
Топінамбур можна зберігати не тільки в сирому вигляді. Коренеплоди земляної груші можна сушити. Для цього коріння нарізаються у вигляді тонких пластин і поміщаються в добре вентильованому приміщенні. Готові сушки зберігаються в мішечках з тканини або паперових пакетах.
7
Маринований топінамбур на зиму
Консервації — хороший спосіб зберегти земляну грушу взимку. Маринований топінамбур — це досить незвичайне блюдо з цікавим смаком і ароматом. Для його приготування необхідно зробити наступне:
- 1. Плоди (300 г) слід ретельно вимити, очистити від шкірки і нарізати у вигляді тонких кружечків.
- 2. Необхідно помити скляну ємність, прогріти її, викласти земляну грушу і насипати сіль (1 ч. Л.) І цукор (1 ч. Л.).
- 3. Потім в банку додається гвоздика (3 шт.), Запашний перець (3 шт.) І вливається винний оцет (25 мл).
- 4. Топінамбур слід залити окропом.
- 5. Поставити банку стерилизоваться 15 хвилин в духовці.
- 6. Готовий продукт закочується кришкою, закутується теплим пледом або ковдрою, і відставляється для охолодження протягом 6 годин.
Маринована земляна груша буде готова через два тижні. Зберігати продукт бажано в холодильнику.
8
Варення із земляної груші
З топінамбура можна легко приготувати смачне й ароматне варення. Воно не вимагає варіння, однак зберігатися буде досить довго. Його можна додавати в каші або використовувати в якості начинки для пирогів. Рецепт варення такий:
- 1. Очистити коренеплоди (1 кг) і натерти за допомогою терки.
- 2. Отриману масу перемішати з медом (250 мл) і залишити на 15 хвилин.
- 3. Вимити лимони або апельсини (2 шт.), Розрізати на невеликі шматочки, видалити кісточки. Потім фрукти подрібнюються за допомогою блендера.
- 4. Обидві маси з’єднуються і розкладаються в банки, які треба заздалегідь простерилізувати.
- 5. Накрити банки з варенням пластиковими кришками.
Приготоване таким способом варення зберігається протягом шести місяців.
Знаючи різноманітні способи зберігання топінамбура, можна довго радувати себе і свою сім’ю смачним і корисним продуктом.