Багатьох господинь цікавить питання, як в домашніх умовах зберігати моркву, щоб вона максимально довго залишалася свіжою. Існує багато способів, що дозволяють зберігати коренеплоди в погребі, підвалі, в квартирі, на балконі. Деякі навіть залишають урожай на грядках. При порушенні умов зберігання морква часто вражають різні хвороби. Щоб вона благополучно пережила зимовий період, потрібно дотримуватися певних умов.
1
Підготовка до зберігання
Щоб морква довго зберігалася, вона повинна пройти спеціальну підготовку. Спочатку потрібно правильно зібрати врожай. Роблять це тільки після повного дозрівання коренеплодів, так як тільки в цьому випадку в них буде міститися максимальну кількість вітамінів, цукрів та інших корисних речовин. Терміни дозрівання залежать від особливостей клімату і сорти. Ранні і середньостиглі сорти довго не лежать. Для зимового зберігання найкраще використовувати пізні сорти, збір врожаю яких припадає на кінець вересня-початок жовтня.
При збиранні повинна стояти суха погода без заморозків. Якщо у коренеплоду підмерзне верхівка, то це не найкращим чином позначається на зберіганні. Не рекомендується залишати овочі з тріщинами, так як через це вони швидко загнивають. Відразу після збирання бадилля обрізають або викручують.
Щоб підготувати моркву до успішного зберігання в домашніх умовах, потрібно обрізати голівку овоча разом з точкою зростання. Хвостики також обрізають. Якщо грунт була мокра, то коренеплоди підсушують протягом трьох годин в прохолодному приміщенні або під навісом. Морква бажано закладати на зберігання після витримки протягом тижня при температурі +11 градусів.
Чи потрібно мити коренеплоди — досить спірне питання. Якщо вони занадто сильно забруднені, то можна це зробити, але після цього їх слід добре просушити, щоб не залишилася зайва волога, здатна негативно вплинути на збереження врожаю.
2
Вибір місця і способу
Існує кілька варіантів місць зберігання моркви на зиму: в погребі, підполі, підвалі. У таких приміщеннях прохолодно, але не морозно і досить волого. Можна обійтися і без підвалу або льоху. Для цього в землі викопують яму, утеплюють її і засипають зверху. Урожай в цьому випадку зберігається до весни.
Найбільш сприятливим середовищем для врожаю в погребі чи підвалі є:
- цибулиння;
- глина;
- крейда;
- мох;
- тирса;
- пісок.
Практично кожен сільський житель знає, як зберігати коренеплоди в погребі навалом. Для цього на підлозі потрібно розстелити дошки, мішковину або старе покривало. Морква викладають гіркою. Урожай слід час від часу перебирати, видаляючи загнили і пророслі овочі. Потрібно звернути увагу на умови зберігання: оптимальна температура повітря повинна складати 0 … +5 градусів при вологості 90%.
3
Зберігання в квартирі
Так як у багатьох дачників немає ні погреба, ні підвалу, то для них актуальним є питання, як зберігати моркву в квартирі. У домашніх умовах для цього використовують ящики з щільного картону або дерева, а також емальовані каструлі. Встановлювати їх слід в прохолодному місці, наприклад, на заскленому балконі.
Основне правило — овочі не повинні перегріватися.
Морква будинку повинна зберігатися при температурі, що не перевищує +20 градусів. Якщо вона підніметься вище цієї позначки, коренеплоди почнуть швидко в’янути і втратять свій смак.
Якщо немає ні підвалу, ні погреба, ні навіть балкона, то зберігати моркву можна в холодильнику. Це не становить особливих складнощів, тільки можна запастися лише 1-2 кг овочів. Для зберігання в холодильнику миту моркву поміщають в поліетиленові пакети і відправляють в відсік для овочів. Замість пакетів можна використовувати банки або пластикові судки. Вони займають набагато більше місця, але коренеплоди в них зберігаються краще.
Якщо пакети будуть повністю без повітря, то морква в них може зберігатися до 2 місяців. Перед цим овочі слід добре охолодити, щоб в пакетах не утворювався конденсат. Інакше коренеплоди швидко загинє або почнуть проростати.