Журавлина — корисна ягода, що володіє лікувальними властивостями. Щоб цілющі якості плодів не губилися, плоди необхідно правильно готувати і зберігати. Як правило, збір журавлини проводиться на початку осені. До настання заморозків ягода встигає дозріти в природних умовах, але збирати можна навіть недоспелий плоди. Зберігати журавлину будинку можна шляхом заморожування, висушування, вимочування, консервування. В якості місця зберігання підійдуть балкон в квартирі, льох або веранда в приватному будинку, морозильна камера.
1
заготівля ягід
Характерний кисло-солодкий смак і бордово-червоний колір ягода набуває до кінця вересня. Збирати ягоди журавлину можна і раніше, але в цьому випадку слід ретельно перебрати і розсипати плоди в темному місці, щоб вони дозріли. Для тривалого зберігання підходять тільки стиглі ягоди. У разі якщо плоди були зібрані рано і дозрівали вже потім, вони будуть відрізняється за смаком від дозрілих в природних умовах. Пізні ягоди відрізняються більшою солодкістю і підвищеним
2
способи зберігання
Щоб визначитися зі способом зберігання журавлини, потрібно подумати про те, який вид вживання ягоди найкращий в подальшому. Цю ягоду можна назвати універсальною, так як вона використовується для приготування різних страв. З журавлиною готують:
- компоти;
- морси;
- настойки;
- десерти;
- соуси;
- м’ясо, птицю та рибу;
- овочеві заготовки на зиму і інші блюда.
Найпростіший варіант зберігання — заморожування. При цьому не потрібно особливих навичок і додаткових процедур. Підготовлені ягоди складають в пакет або відповідну пластикову ємність і відправляють в морозилку. Якщо ягоди заморозити, вони не втрачають корисних властивостей, тому такий спосіб зберігання досить популярний.
Чи не заморожуючи, журавлину можна зберігати в наступних видах:
- свіжу;
- з цукром;
- сушену;
- мочену;
- консервовану.
Відповідний спосіб залежить від стану плодів. Якщо вони переспілі, то заморожувати або залишати їх на зберігання в свіжому вигляді не рекомендується.
3
Терміни і температура зберігання
Кожен з видів заготовок має певний термін зберігання при даній температурі. Не рекомендується використовувати продукт після закінчення термінів, зазначених в таблиці:
Свіжа в холодильнику | до +5 | 1 |
Свіжа в морозилці | до 5 | 12 |
Консервована в погребі чи холодильнику | від +4 до +8 | до 36 |
Сушена в шафі | до + 25 | до 60 |
Мочена в холодильнику або погребі | до + 5 | до 3 |
З цукром чи медом в холодильнику, льосі | до +8 | 18 |
Зазначені терміни носять рекомендаційний характер. В умовах вологих або сухих умовах журавлина іноді зберігається довше або швидше псується. Період зберігання залежить і від сорту ягоди. Найбільш кислі плоди зберігаються довше, а солодкуваті сорти найбільш схильні до бродіння і гниття.