Як правильно зберігати журавлину в домашніх умовах: в холодильнику і без нього

Журавлина — корисна ягода, що володіє лікувальними властивостями. Щоб цілющі якості плодів не губилися, плоди необхідно правильно готувати і зберігати. Як правило, збір журавлини проводиться на початку осені. До настання заморозків ягода встигає дозріти в природних умовах, але збирати можна навіть недоспелий плоди. Зберігати журавлину будинку можна шляхом заморожування, висушування, вимочування, консервування. В якості місця зберігання підійдуть балкон в квартирі, льох або веранда в приватному будинку, морозильна камера.

1
заготівля ягід

Характерний кисло-солодкий смак і бордово-червоний колір ягода набуває до кінця вересня. Збирати ягоди журавлину можна і раніше, але в цьому випадку слід ретельно перебрати і розсипати плоди в темному місці, щоб вони дозріли. Для тривалого зберігання підходять тільки стиглі ягоди. У разі якщо плоди були зібрані рано і дозрівали вже потім, вони будуть відрізняється за смаком від дозрілих в природних умовах. Пізні ягоди відрізняються більшою солодкістю і підвищеним

2
способи зберігання

Щоб визначитися зі способом зберігання журавлини, потрібно подумати про те, який вид вживання ягоди найкращий в подальшому. Цю ягоду можна назвати універсальною, так як вона використовується для приготування різних страв. З журавлиною готують:

  • компоти;
  • морси;
  • настойки;
  • десерти;
  • соуси;
  • м’ясо, птицю та рибу;
  • овочеві заготовки на зиму і інші блюда.

Найпростіший варіант зберігання — заморожування. При цьому не потрібно особливих навичок і додаткових процедур. Підготовлені ягоди складають в пакет або відповідну пластикову ємність і відправляють в морозилку. Якщо ягоди заморозити, вони не втрачають корисних властивостей, тому такий спосіб зберігання досить популярний.

Чи не заморожуючи, журавлину можна зберігати в наступних видах:

  • свіжу;
  • з цукром;
  • сушену;
  • мочену;
  • консервовану.

Відповідний спосіб залежить від стану плодів. Якщо вони переспілі, то заморожувати або залишати їх на зберігання в свіжому вигляді не рекомендується.

3
Терміни і температура зберігання

Кожен з видів заготовок має певний термін зберігання при даній температурі. Не рекомендується використовувати продукт після закінчення термінів, зазначених в таблиці:

Вид продукту і спосіб храненіяТемпература (градуси Цельсія) Термін зберігання (місяці)
Свіжа в холодильникудо +51
Свіжа в морозилцідо 512
Консервована в погребі чи холодильникувід +4 до +8до 36
Сушена в шафідо + 25до 60
Мочена в холодильнику або погребідо + 5до 3
З цукром чи медом в холодильнику, льосідо +818

Зазначені терміни носять рекомендаційний характер. В умовах вологих або сухих умовах журавлина іноді зберігається довше або швидше псується. Період зберігання залежить і від сорту ягоди. Найбільш кислі плоди зберігаються довше, а солодкуваті сорти найбільш схильні до бродіння і гниття.

Ссылка на основную публикацию