Відсоток виводимості молодняка і ступінь його життєздатності головним чином залежить від умов, в яких зберігалися відібрані для інкубації яйця. Яйця курей, індичок, качок після знесення дуже швидко старіють. А якщо умови їх зберігання будуть неправильними, то вони і зовсім стануть непридатними.
Яйця, які підходять для інкубатора
Не всі яйця здатні відтворити пташенят. Слід знати особливості і правила їх відбору для виведення молодняка. Тільки таким чином можна отримати бажану кількість пташенят без висиджування птахом.
Чи не підходять для інкубатора такі яйця:
- якщо, дивлячись на просвіт ви бачите однорідний склад всередині, значить, білок і жовток змішалися — пташеня не виведеться;
- з подвійним жовтком;
- якщо до шкаралупи прилип жовток;
- мають темні плями;
- з кров’яним пояском або згустками кров’яної маси.
Насамперед потрібно відібрати відповідний за розміром матеріал. Курячі повинні мати масу в межах 55-65 м Гусячі, придатні для виведення молодняку, повинні важити 110-190 г, індичі і качині — 70-97 г, страусині — 1,2-1,7 кг, цесарки — 35-52 г, перепелині — 9-13 м
Зверніть увагу! Витягнуті, круглі, плескаті, подовжені, в формі конуса яйця для інкубації не підходять.
Після того, як матеріал пішов перевірку за формою і розміром, зверніть увагу на шкаралупу. Поверхня хорошою оболонки є гладкою, рівною, без подряпин, тріщин, горбків. Також, шкаралупа не повинна мати нарости, ущільнення, бути брудною або курній. Якщо зовні вони виглядають як треба, то можна перевірити їх вміст. Проводиться процедура за допомогою спеціального приладу овоскопа. Він просвічує яйце, в результаті чого можна гарненько розглянути жовток, білок, їх стан і консистенцію, а також де знаходиться повітряна камера.
Жовток повинен знаходитися по центру, зміщення в бік тупого кінця вітається. Він повинен бути яскраво-жовтим, однорідної консистенції без плям, крапок. У приладі можна трохи покрутити яйце: жовток під час повороту нахилиться в цю сторону, але не повинен торкнутися стінок. Консистенція хорошого білка — в’язка. Ближче до тупого кінця знаходиться повітряна камера, що має чіткі контури. Діаметр нормальної камери становить близько 14 мм, а її товщина не повинна перевищити 2 мм.
Термін зберігання
Для виведення пташенят потрібно брати виключно свіжий матеріал. Тому що саме це прямо впливає на відсоток вилуплення.
Важливо! Потрібно знати, скільки зберігалися яйця, перед тим як брати їх для розведення пташенят.
Гарантований період зберігання
Нижче наведемо оптимальний час зберігання матеріалу (в добі):
- гусячі — до 9-11;
- курячі — до 4-5;
- цесарки — до 7;
- качині — до 9-11;
- страусині — до 6;
- індичі — до 4-6;
- перепелині — до 4-7.
Максимальний термін зберігання
Середній показник життєздатності становить 16-20 діб. Тому перед тим, як їх використовувати, необхідно розраховувати на ці дані і дотримання певних умов. До них відносять зберігання в насиченому кисневому приміщенні або ж час від часу їх підігрівання.
Необхідні умови для зберігання
Найважливіші умови для збереження інкубаційних яєць — це підтримка відповідної вологості повітря і температури в приміщенні.
Кожен вид потребує певних показниках приміщення для зберігання
види матеріалу | Мінімальні і максимальні показники температури | Оптимальні показники вологості повітря |
гусячі | від +12 до + 150С | 77-81% |
курячі | від +9 до + 110С | 78-80% |
цесарки | від +9 до + 130С | 81-87% |
качині | від +14 до + 170С | 77-82% |
індичі | від +16 до + 190С | 77-81% |
перепелині | від +11 до + 130С | 65-78% |
страусині | від +15 до + 170С | 76-82% |
Якщо подивитися на картину в цілому, то середні показники температури зберігання складають 9-130С, а показник вологості коливається в діапазоні 77-81%.
Матеріал слід зберігати в спеціально обладнаному для цього приміщенні. У кімнаті повинні бути присутніми вимірювальні і контрольні прилади, щоб стежити за температурою і вологістю. Можна встановити кілька пристроїв, щоб свідчення були більш точними. Крім приладів слід забезпечити приміщення надходженням чистого повітря, вентиляцією. Протяги також необхідно виключити, тому що вони сприяють випаровуванню з поверхні шкаралупи вологи.
Матеріал рекомендується розміщувати в спеціальних ящиках, які встановлюються на стелажах. Незалежно від їх розміру, слід розбити ємності на осередки. Це легко зробити, скориставшись картоном або тонкої дошкою (ДВП, ДСП).
При тривалому зберіганні слід:
- Раз на п’ять днів підігрівати їх протягом п’яти годин. Після цього встановлювати оптимальні умови зберігання.
- Поміщати в поліетиленову плівку з азотом.
- У кімнаті встановлюється прилад для озонування, який підтримує показники в межах 3 мг озону на метр кубічний приміщення.
Матеріал в осередках розміщуються тупим кінцем вниз або ж горизонтально.
Особливості зберігання гусячих яєць
Мити матеріал потрібно тільки якщо він занадто брудний. Робити це необхідно не в чистій воді, а в розведеному розчині гидроперита або перманганату калію. Чистити слід дуже обережно, щоб не пошкодити шкаралупу і не порушити її цілісність. Після процедури ні в якому разі не варто витирати матеріал. Досить залишити його в кімнаті на 10-15 хвилин.
Почавши процес інкубації, такі показники необхідно тримати під постійним контролем:
- рівень вологості;
- температуру;
- зміну положення за певним графіком.
Для отримання високого показника вилуплення молодняку, слід враховувати всі нюанси інкубації. Протягом перших 14 днів звертайте увагу на показники градусника. За цей період можна кілька разів підігрівати яйця. Наступні 2 тижні двічі на добу відключають обігрівачі на 15 хвилин.
Коректна вологість повітря має ключове значення. Характерною особливістю гусячих яєць є товста шкаралупа. Щоб пташеня міг вилупитися без проблем, потрібно регулювати вологість в приміщенні.
Зразкові показники вологості:
- 1-7 день — 70%;
- 8-27 день — 60%;
- з 28 дня і до вилуплення — 90%.
На шостий день з моменту початку інкубації проводиться зрошення матеріалу розведеним рожевим розчином марганцівки.
Схема обприскування:
- 6-10 день — 1 раз;
- 11-20 — 2 рази;
- 21-24 -3 рази;
- 25-27 — 4 рази.
Зверніть увагу! З кожним днем зберігання матеріалу термін інкубації продовжується на годину. Тому, плануючи схему інкубації, враховуйте число днів, протягом яких він вже зберігається у вас.
Забезпечення чистоти качиного гнізда для профілактики інфекцій
Важливий критерій для хорошого гнізда — зручність і сухість. На дно помістіть товсту підстилку з соломи. Качки схильні до заривання яєчок, і якщо соломи буде небагато, то від твердої поверхні шкаралупа може тріснути.
Коли птах знесла яйце, його температура дорівнює показникам тіла качки. Через кілька хвилин вона вирівнюється щодо показників навколишнього середовища, повітря проникає всередину разом з мікроорганізмами. У цей період зменшується їх об’єм.
Якщо гніздо брудне і вологе, шкаралупа обов’язково забрудниться, і всередину потраплять інфекції разом з повітрям. Це може призвести до виникнення захворювань «тумак бактеріальний» і «тумак пліснявий». Різні відхилення в розвитку провокуються підвищеною вологістю в приміщенні, а також занадто високою температурою.
Щоб не допустити розвиток хвороб, яйця потрібно продезінфікувати. Обробка проводиться на основі парів формальдегіду в приміщенні, де температура градусника знаходиться в межах 350С. Можна замінити цю обробку опроміненням лампами ультрафіолету.
Поширені помилки в інкубації
Найчастіше люди роблять помилки в дотриманні температурного режиму. Вони провокують загибель ембріона або ж вилуплення молодняку з патологіями.
Якщо в приміщенні підтримується висока вологість, або, навпаки, повітря дуже сухе, птах не зможе вилупитися. Якщо не дотримуватися регулярність перевертання матеріалу, зародок присохне до внутрішньої стінки яйця. У день вилуплення не провітрюється приміщення, щоб пташенята повноцінно обсохнули і не переохолодитися. Ембріони можуть загинути і внаслідок коливання світла.
Дотримуючись правил домашньої інкубації і уникаючи помилок, можна домогтися істотних результатів. Досить дотримуватися правильної температури повітря і вологості.