Ягоди калини активно застосовуються як в народній медицині, так і в кулінарії — завдяки безлічі корисних властивостей вона допомагає при ослабленому імунітеті і виліковує багато хвороб. Протипоказання до вживання ягоди мінімальні — в більшій мірі вони стосуються індивідуальної непереносимості.
опис
Калина звичайна — чагарник, плоди якого протягом багатьох століть використовувалися в їжу нашими предками. Вживати в їжу яскраво-червоні ягоди починали після перших заморозків, коли гіркуватий терпкий смак пропадав або ставав менше.
- Морс медово-калиновий
Розчинити 100 г меду в 1 л холодної кип’яченої води, влити півсклянки калинового соку і добре перемішати. Перед подачею на стіл охолодити. - Мармелад з калини
З 1 кг калини вичавити сік. 1 кг яблук проварити, поки не стануть м’якими, протерти отриману масу через сито. Змішати пюре яблук і сік калини. На 1 частина яблучно-калинову маси покласти 1 частина цукру, варити масу, постійно помішуючи, поки загусне і стане відходити від стінок посуду. Масу перекласти у форму для випічки і потримати в духовці при температурі 50 ° С, поки дещо не підсохне. Одержаний мармелад поріжте на шматочки, викладіть красиво на блюдо і посипте цукровою пудрою. - пастила калинова
1 кг плодів бланшувати в киплячій воді 3 хвилини. Воду злити і залити новою водою, варити до розм’якшення в 1 склянці води. Розм’якшені плоди протерти через сито, додати 800 г цукрового піску і уварювати до тістоподібної консистенції. Отриману масу перекласти в дерев’яні лотки і підсушити в духовці. Зберігати в прохолодному місці. - Цілюще настій з калиною
Свіжі ягоди калини, журавлини та брусниці, взяті в рівних частинах, промити, розім’яти в ступці. Масу перекласти в емальований посуд, залити крутим окропом, щільно закрити кришкою і настоювати 2-3 години. Процідити через сито, додати цукор. - калиновий сік
З 1 кг свіжих плодів віджати сік. Мезгу залити склянкою води, кип’ятити 3-5 хвилин, процідити. Відвар з’єднати з вичавленим соком, додати 200 г цукрового піску, розмішати. Гарячий сік розлити в пляшки або скляні банки і герметично закрити. - Калина в цукровому сиропі
Ягоди попередньо перебрати, вимити, укласти в вимиті і прогріті скляні банки (0,5 л) і залити 50% -ним цукровим сиропом. Пастеризувати в киплячій воді 10-15 хвилин.