Холодильник: що це таке, види, які бувають для будинку, класифікація, комплектація

Холодильник — це пристрій, що має вигляд шафи і призначене для тривалого зберігання продуктів. Існують різні типи апаратів, які можуть вбудовуватися в кухонні меблі або стояти окремо. Різними бувають розміри, функціональні можливості і комплектація.

Великий сірий хлодільнік

Пристрій і комплектація холодильника

Комплектація холодильника включає наступні елементи:

  • полки для розміщення продуктів;
  • висувні ящики для зберігання овочів і фруктів;
  • тримачі для яєць і пляшок;
  • електричний нагрівач для запобігання утворення конденсату (є не у всіх пристроях);
  • малопотужні освітлювальні елементи, що спрацьовують при відкриванні дверцят.

Холодильник у відкритому вигляді

Пристрій холодильника має на увазі наявність наступних деталей:

  • Компресор. Використовується для створення перепадів тиску, необхідних для циркуляції холодоагенту.
  • Конденсатор. Призначений для передачі тепла в навколишнє середовище. Розташовується на задній стінці пристрою і має вигляд зігнутої металевої трубки.
  • Випарник. Цей елемент поглинає тепло з внутрішнього простору камер. Являє собою металеву пластину з трубкою.
  • Регульований розширюється вентиль. Створює необхідну різницю тисків між елементами охолоджуючої системи. Пропускна здатність деталі змінюється при зниженні температури в камерах.
  • Реле. Пусковий використовується для включення мотора шляхом подачі електричного струму на обмотку. Теплове реле захищає систему від перевантажень.
  • Температурний датчик. Призначений для підтримки необхідної для зберігання продуктів температури. При підвищенні цього показника реле запускає компресор.
  • Електронний керуючий блок. Розташування цього елемента залежить від конструкції холодильника. Блок складається з плати управління, кабелів, термодатчиков і індикаторів.

Принцип роботи холодильників

Компресор відкачує газоподібний фреон з випарника і направляє його в конденсатор. Тут газ охолоджується і зріджується. Через капілярний трубопровід рідкий фреон проникає в випарник. Параметри трубок підбираються так, щоб створювалася різниця тисків всмоктування і осідання. Після потрапляння фреону в конденсатор починається кипіння, яке викликається падінням тиску. Необхідна для цього енергія береться з поверхні випарника, завдяки чому температура повітря в камерах поступово падає.

Відповідно до кількістю і розташуванням камери виділяють наступні види холодильників для будинку:

  • Однокамерні. Холодильне та морозильне відділення мають загальну дверцята. Пристрої найчастіше мають компактні розміри і невелику місткість.
  • Двокамерні. Конструкція передбачає наявність 2 відсіків — морозильного і охолоджуючого, що мають окремі дверцята. При відкритті основного відсіку температура в морозильній не порушується.
  • Трикамерні. Відносяться до пристроїв преміум-класу, які мають високу вартість. Додаткова камера використовується для збереження свіжості швидкопсувних продуктів.
  • Side by Side. Під цим терміном маються на увазі агрегати, камери яких розташовані паралельно один одному. Найчастіше апарати мають 2 орні дверці і відрізняються великими габаритами.
  • French door. Зовні такі холодильники нагадують пристрої попереднього типу. Однак камера у апаратів French door розташована на нижньому рівні.

Класифікація холодильників може здійснюватися і на підставі типу охолоджуючої системи. Виділяють наступні види пристроїв:

  • Компресорний. Конструкція такого апарату включає елемент, що забезпечує безперервну подачу холодоагенту. Традиційні холодильники мають 1 компресор. Моделі формату «Сайд бай Сайд» можуть бути оснащені кількома блоками, що працюють незалежно один від одного. Двохкомпресорних система дає можливість більш точного налаштування температур.
  • Абсорбційний. Такі пристрої стають все більш затребуваними. Охолодження відбувається завдяки руху і випаровуванню змішаного з водою холодоагенту. В якості останнього в абсорбційних холодильниках використовується розчинений у воді аміак. У охолоджуючу систему нерідко додають допоміжні елементи. Водень підтримує нормальний тиск в трубках. Хромат натрію запобігає корозії металевих елементів.
  • Термоелектричний. Холодильники подібних типів відрізняються низьким рівнем шуму. Найчастіше вони встановлюються в медичних установах. Апарати споживають мінімальну кількість електроенергії. Принцип роботи полягає в викачуванні теплової енергії з ізольованою камери.
  • Газовий. Компактні пристрої підтримують досить низькі температури. Т. к. Конструкція не має на увазі складних механізмів, вони відрізняються надійністю. Принцип роботи грунтується на випаровуванні холодоагенту, що має низьку температуру кипіння.

За способом установки і призначенням холодильники поділяються на такі типи:

  • Окремо стоячий. Вважається найбільш затребуваним видом холодильних агрегатів. Апарат встановлюється окремо від кухонних меблів.
  • Вбудований. Моделі подібного виду не мають зовнішнього корпусу. Вони вбудовуються в кухонний гарнітур. Роль корпусу грають декоративні фасади. Такі холодильники вписуються в будь-який інтер’єр, не займаючи корисного простору.
  • Горизонтальний. Такі апарати встановлюються в торгових приміщеннях. Принцип роботи не відрізняється від такого у класичних агрегатів.
  • Для вина. Холодильну шафу має вигляд камери, в якій підтримуються потрібні рівні температури, вологості і освітленості. Використовуються пристрої для правильного зберігання алкогольної продукції.
  • Для напоїв. Пристрій має скляні дверцята. Застосовується в сфері громадського харчування і роздрібної торгівлі.
  • Автомобільний. Компактні апарати використовуються для перевезення продуктів при поїздках. Пристрої можуть мати вигляд сумки, що працює як термос. Термоелектричний тип є затребуваним серед автовласників. Апарат зберігає низьку температуру, запобігаючи псування продуктів. Харчується холодильник від бортової мережі автомобіля.

За способом розморожування побутові холодильні установки діляться на наступні типи:

  • З крапельної розморожуванням. Стінка камери піддається впливу холодоагенту. Поверхня охолоджується і вловлює частинки води, присутні в повітрі. Конденсат з часом замерзає і перетворюється на полій. Стінка холодильника контролюється системою розморожування, яка в певний момент відключає компресор і починає процес розморожування.
  • No frost. Розморожування здійснюється за допомогою вбудованого вентилятора, що забезпечує циркуляцію холодного повітря у внутрішньому просторі. Випарник знаходиться в середній частині пристрою. Потрапляючи на цей елемент, повітря охолоджується, утворюючи іній. Полій тане, вода стікає в спеціальний лоток і випаровується.
  • З ручної розморожуванням. Такий спосіб реалізовувався в старих моделях. Раз в 3 місяці холодильник відключався від мережі, вміст камер витягувалися, а дверцята залишалася відкритою.

Класичні холодильники поставляються з морозильною камерою. Вона необхідна для тривалого зберігання м’ясних, рибних і овочевих заготовок. Температура внутрішнього простору не перевищує -6 ° С. Існують і моделі холодильників без морозильної камери. Вони мають невеликі розміри і часто використовуються в готельному бізнесі.

Ссылка на основную публикацию