Мультиварку потрібно мити після кожного використання, а також провести першу чистку після її покупки. Щоб не пошкодити поверхні і не вивести прилад із ладу під час чищення, слід суворо дотримуватися рекомендацій і використовувати тільки відповідні кошти для миття. Не можна застосовувати абразивні склади, які можуть залишити на антипригарной поверхні чаші подряпини. Також потрібно стежити за тим, щоб всередину приладу не потрапила вода.
1
перша чистка
Після покупки, перед першим використанням, мультиварку слід помити, щоб позбутися від пилу і неприємного запаху.
Для цього:
- 1. У чашу наливають 200 мл води.
- 2. Нарізають туди ж лимон на часточки.
- 3. Запускають режим «Пар» на чверть години.
- 4. Після закінчення роботи приладу виливають рідину.
- 5. протирають чистою вологою ганчіркою кришку.
- 6. споліскувати остигнула чашу проточною водою.
- 7. Досуха витирають кришку і чашу.
2
Особливості чищення різних елементів мультиварки
Будь-яка модель великих виробників (Редмонд, Панасонік або Скарлет) складається з корпусу, нагрівальної пластини, чаші, кришки, парового клапана і вологозбґрника.
Деякі частини можна зняти, щоб помити, інші доводиться акуратно чистити прямо на приладі.
Рекомендуємо
Як правильно і чим помити жалюзі в домашніх умовах?
2.1
чаша
Ємність, в якій готують їжу, покрита антипригарним покриттям. Щоб не пошкодити його, використовують для миття тільки м’які засоби для чищення. Перш ніж помити мультиварку, необхідно відключити її від мережі і дочекатися, поки вона повністю охолоне.
Чаші в мультиварці Поларіс, Філіпс та Борк можуть бути тефлоновим або керамічними. Очищають їх за допомогою рідини для миття посуд і кухонної губки. Якщо ємність підгоріла, її попередньо замочують — наливають гарячу воду і залишають відмокати на чверть години.
При наявності складних забруднень вибирають засіб, враховуючи тип покриття.
Рекомендуємо
Як правильно почистити кулер для води в домашніх умовах?
2.1.1
тефлонова
Відмити чашу з тефлоновим покриттям допоможе оцет:
- 1. Півсклянки 9% розчину заливають 500 мл води.
- 2. Вибирають режим «Суп», виставляють час — 20 хвилин.
- 3. Після відключення приладу чашу знімають, виливають рідину.
- 4. На губку наносять трохи гелю для миття посуду і прибирають розм’якшені залишки пригоріла їжі і інші забруднення.
- 5. Ретельно споліскують під проточною водою.
- 6. Витирають ємність насухо всередині і зовні паперовим рушником.
2.1.2
керамічна
Щоб позбутися від жиру і неприємного запаху, що залишається всередині приладу після готування, рекомендується використовувати лимон. Цитрус нарізають на часточки, кладуть в чашу, заливають літром води.
Якщо під рукою не виявилося свіжого фрукта, додають в воду пару столових ложок лимонної кислоти. Включають мультиварку в мережу, вибирають режим «Пар», виставляють час — 15 хвилин. Після зливають рідину, споліскують проточною водою і витирають чистою тканиною насухо.
2.2
Нагріваючий елемент
Щоб почистити металевий диск на дні приладу від слабких забруднень, досить протерти нагрівальний елемент вологою губкою.
У складних випадках використовують:
- Засоби для видалення жиру у вигляді спрею. Склад розпилюють на диск, залишають ненадовго, щоб він розм’якшив жир, а потім видаляють залишки ганчіркою або губкою.
- Соду. Забруднену поверхню обережно протирають вологою, але добре віджатою ганчіркою. Наносять на диск соду. З помірним зусиллям труть губкою. Залишки видаляють вологою ганчіркою, протирають насухо.
Після миття нагрівального елементу в домашніх умовах прилад можна включати протягом мінімум 12 годин. Проникли всередину краплі води можуть викликати коротке замикання і вивести прилад із ладу.
2.3
внутрішні стінки
Щоб очистити внутрішній простір приладу, використовують соду. Діють акуратно, щоб під нагрівальний елемент не натекло вода.
Потрібно приготувати очищувальну пасту: для цього з’єднують соду і воду в такій кількості, щоб вийшла кашка. Наносять її на вологу губку і відтирають патьоки або пристали частки їжі. Після видаляють залишки чистою вологою ганчіркою і насухо протирають паперовим рушником або серветкою.
Після миття внутрішніх стінок не слід відразу ж ставити на місце чашу і закривати кришку. Краще залишити прилад на деякий час, щоб поверхні повністю висохли.
2.4
Кришка, паровий клапан і влагосборнік
Більшість моделей мультіварок мають незнімну кришку, і процес її чистки може викликати труднощі.
Порядок дій:
- 1. У чашу наливають 200 мл води.
- 2. Нарізають лимон або додають пару ложок лимонної кислоти.
- 3. Виставляють режим роботи «Пар» на 15 хвилин.
- 4. Закривають кришку і залишають до відключення приладу.
- 5. Потім від’єднують мультиварку від мережі, виймають чашу.
- 6. Загортають корпус в поліетиленовий пакет або обертають його харчовою плівкою. Потрібно зробити так, щоб всередину не потрапляла вода.
- 7. Нахиляють прилад над раковиною, за допомогою губки з невеликою кількістю гелю для миття посуду очищають кришку, не забуваючи про прогумований ободок.
- 8. Підставляють під струмінь води, ретельно змивають залишки піни і бруду.
Мити кришку, яка знімається, набагато простіше — її підставляють під струмінь проточної води і ретельно промивають намиленої губкою. Таким же чином очищають і паровий клапан. Якщо отвори в ньому забилися, їх можна чистити ватною паличкою, сірником або зубочисткою.
Влагосборнік у всіх моделях знімний. Його просто споліскують після кожного приготування їжі.
2.5
корпус
Зовні мультиварка не сильно забруднюється, проте з часом на ній накопичується пил. Для профілактики корпус протирають м’якою вологою ганчіркою, а при наявності забруднень відтирають добре віджатою губкою з невеликою кількістю рідини для миття посуду.
Перед чищенням прилад обов’язково від’єднують від мережі, а в процесі стежать, щоб вода не потрапила всередину пристрою.