Каталітична, каталітична і гидролизная очищення духовки: що це таке, який спосіб краще

При ручному чищенні духовок кухонних плит витрачається багато часу і сил. У продажу з’являється багато плит, в яких очищення духовок проводиться автоматично. Використовується кілька видів самоочищення. Щоб зрозуміти, яка краще, потрібно розібратися, як працює кожна з них, врахувати всі плюси і мінуси.

Враховувати потрібно і частоту використання духовки. Гідролізна і каталітична очистка підходить для тих людей, які готують їжу в духовці рідко. При частому користуванні духовою шафою найкращим варіантом буде пиролитический спосіб.

1
каталітичний метод

Назва методу походить від слова каталізатор, тобто прискорення процесу. При такому способі очищення на поверхню духовки наноситься емаль, покрита складом, що є каталізатором розпаду органічних речовин. Жирові забруднення, що утворюються на стінах духовки, розпадаються під впливом високих температур. Вода і вуглець, що вийшло після розпаду, легко видаляються вологою серветкою.

Плита чиститься під час приготування їжі, і духовка не включається спеціально для очищення.

Каталізатор наноситься тільки на бічні і верхню стіни. Низ і двері духовки складом не обробляються. Робиться це тому, що захисне покриття пошкоджується при попаданні на нього солодких і молочних продуктів. А це часто трапляється при приготуванні страв в духовій шафі. Низ духовки, дверцята, листи та решітки очищаються за допомогою спеціальних засобів вручну.

Термін служби захисного покриття — 5 років, але деякі виробники випускають духовки з двостороннім покриттям стін. В інструкції детально описано, як змінити поверхні місцями, тому таку заміну нескладно виконати самостійно.

2
Піролітичне система очищення

Піролізу називається термічне розкладання органічних сполук. Метод застосовується при пиролитической очищення духової шафи кухонної плити. Це найефективніший спосіб видалення жирових відкладень, а й найдорожчий.

Процес піролізу відбувається при температурі 500 градусів. При застосуванні такого способу згоряють всі жирові забруднення всередині духовки, включаючи жир на деках і гратах (якщо вони зроблені з жароміцного матеріалу). Попіл осідає на дно і легко стирається вологою серветкою.

Також читайте:  Чому посудомийна машина не набирає воду: основні причини

Коли використовується такий тип очищення, жири розпадаються швидко, і в кухні з’являється не дуже приємний запах. Позбутися його допоможе хороша витяжна система, обладнана в приміщенні.

При проведенні процедури дверцята автоматично блокується і відкрити її до закінчення процедури не можна. Блокування знижується тільки тоді, коли температура стає нижче 200 градусів. Під час очищення потрібно дотримуватися обережності, не дивлячись на наявність системи охолодження. Меблі, що стоїть поруч з плитою, повинна бути зроблена з матеріалів, які витримують високу температуру.

Процес триває півтори-дві години. Більша частина цього часу йде на охолодження плити. Очищення проводиться 1 раз на місяць.

3
застосування гідролізу

Традиційна чистка духових шаф за допомогою води і пара застосовувалася давно. Принцип дії її дуже простий:

  1. 1. На дно духовки в спеціальне поглиблення наливається вода. Можна використовувати деко.
  2. 2. Ефект посилюється при додаванні в ємність спеціальних чистячих порошків і гелів. Іноді додається в воду оцет.
  3. 3. Чи включається духовка і нагрівається до температури від 50 до 90 градусів. Температура залежить від ступеня забруднень.
  4. 4. Що з’явився через 30-40 хвилин пар розм’якшує пригорілі залишки їжі і жир.
  5. 5. Вологою ганчіркою забираються всі розм’якшені забруднення.
  6. 6. Вся внутрішня поверхня духовки протирається сухою серветкою, і вона залишається відкритою до висихання.

У сучасних моделях кухонних плит з гідролізним способом позбавлення від забруднень використовуються спеціальні програми, але таке очищення духовки не рахується системою самоочищення, так як після парового впливу доводиться прибирати залишки жиру і засохлою їжі вручну. Забруднення тільки розм’якшуються, але не знищуються.

Гідролізна чистка ефективно справляється тільки зі свіжими забрудненнями, тому рекомендується проводити таке очищення після кожного приготування їжі.

Також читайте:  Як вибрати пилосос з аквафільтром: рейтинг кращих моделей, відмінності, переваги та недоліки

При гідролізним методі внутрішні поверхні покриваються спеціальною емаллю, яка захищає стінки духової шафи від впливу харчових кислот і сприяє легшому очищенню від забруднень.

Всі системи очищення полегшують працю з прибирання кухонної плити, а який з них вибрати, кожна людина вирішує сам, виходячи зі своїх потреб і можливостей.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector