Молоко — винятковий продукт життєдіяльності ссавців, призначений для вигодовування дитинчат, не здатних засвоювати іншу їжу. Питання чи потрібно його піддавати термічній обробці, перед тим як нагодувати дитину, і як правильно кип’ятити молоко для малюка, цікавлять всіх молодих батьків без винятку. Наслідки неправильної пастеризації
Навіщо кип’ятити
Для чого потрібно кип’ятити молоко для дитини? Як будь-який продукт природного походження воно являє комфортне середовище для розмноження бактерій. Термічна обробка допомагає зробити продукт безпечним, але тягне наступні зміни:
- Знищує бактеріальну середу, що потрапила при контакті з поверхнею шкіри корови, повітрям, виробничим обладнанням та іншим.
- Руйнує молочнокислі кислі компоненти. В результаті виготовити кисле молоко з пастеризованого продукту не вийти, але зберігатися воно краще.
- Розкладає ферменти, що відповідають за засвоєння продукту організмом. Вони потрібні, в основному новонародженим. Для дітей, підлітків і дорослих підходять більше кисломолочні продукти — в них таких ферментів набагато більше.
- Розчиняє нестійкий до термообробки вітамін «С». Але його вміст у продукті мізерна, чому воно і не є основним постачальників цього корисного елемента.
Вміст корисних речовин
Якщо навіть довго кип’ятити молоко зміст в ньому і засвоєння організмом не зміниться по відношенню до:
- кальцію, одного з найцінніших компонентів продукту;
- більшості вітамінсодержащіх мікроелементів;
- молочних білкових і жирових з’єднань.
Якщо властивості практично незмінні, мікросередовище ставати чистішим, термін зберігання збільшується, то не тільки можна, а й молоко треба кип’ятити.
як пастеризувати
Кип’ятити домашнє молоко нескладно. Але нерідкі випадки, коли воно пригорає, а то іноді зовсім «збігає» навіть у досвідчених господинь. Щоб цього не сталося дотримуйтеся наступних рекомендацій:
- Для пастеризації слід зупинитися на посуді, виготовленої зі сталі, скла або алюмінію. Використання емальованого посуду — крок до його пригорання.
- Ємність вибирають з великим запасом вільного бортика над рідиною. Якщо такої можливості немає, то на дно посуду укладають вгору доном блюдце, що запобігають надмірне реагування рідини при закипанні.
- Перед кип’ятінням молока ємність споліскують, вливають кілька столових ложок води. При її закипання додають трохи молока. Згортання останнього свідчить, що воно скисло, і вживати його не варто. При нормальній реакції додають весь підлягає пастеризації продукт. Залишки води випаруються в першу чергу.
- Каструлю розміщують на малій конфорці вручений плити, встановлюють режим мінімального нагріву. Для рівномірного розподілу тепла, постійно помішують. До точки кипіння знімають пінку, під час пінку не чіпають — в ній накопичуються корисні елементи.
- Про те, скільки по часу кип’ятити молоко суперечки не вщухають. В цей час знищується більшість шкідливих бактерій, а корисні властивості залишитися. Більшість господинь вважає, що час кипіння не може бути менше двох хвилин. Але скільки потрібно кип’ятити, щоб молоко було насиченим і щільним. Для отримання цього ефекту потрібно не менше двадцяти хвилин.
- Після пастеризації необхідно дати час охолонути продукту до нормальної температури, а вже потім ховають в холодильник.
Про те, як кип’ятити молоко в домашніх умовах розкривається наступним відеоматеріалом:
думка експерта
Любов Коршунова
Досвідчена домогосподарка.
Задати питання експерту
Увага! Проводити пастеризацію слід відразу після повернення додому. Чим раніше усунені бактерії, тим довше триватиме термін зберігання продукту.
Поради та рекомендації
Спростять процедуру пастеризації, такі рекомендації:
- може замінити перевернуте блюдечко на дні посуду придбане спеціальне пристосування — «сторожка»;
- перешкоджає «збігання», масло, яким слід змастити внутрішню частину посуду вище лінії наливу;
- якщо продукт не свіжий, то закип’ятити без згортання допоможе невелика кількість соди;
- продовжить термін зберігання чайна ложка цукру на літр продукту;
- якщо не планується використовувати продукт за призначенням відразу поле кип’ятіння, то слід його перелити в скляний посуд «під кришку»;
- при зберіганні в холодильнику, обов’язково посуд закривають кришкою щільно, для попередження вбирання сторонніх запахів.
Дерев’яна ложка запобігає «втеча»
думка експерта
Любов Коршунова
Досвідчена домогосподарка.
Задати питання експерту
Порада! Наліт на посуді після кип’ятіння слід прибрати відразу, в іншому випадку процедура забирає багато часу і сил. Кращим рішенням представлена спеціальний посуд, що використовується для цих цілей.
Керуючись рекомендаціями, швидко і без негативних наслідків для побутової техніки, закип’ятити молоко для малюка зможе не тільки мама, але і батько дитини.