Як зберігати в’ялену рибу, щоб не пересохла в холодильнику

Багато хто любить побалувати себе в’яленої рибкою. Хтось заготовлює е сам, а хтось купує про запас. Щоб продукт не зіпсувався занадто швидко, йому потрібно створити правильні умови. Як зберігати в’ялену рибу? Як довго вона може пролежати? Які умови вимагає? Відповіді на ці питання потрібно знати, інакше улов пропаде в перший же місяць зберігання.

вибір продукту

Терміни лежкости продукту безпосередньо залежать від його якості. Тому для зберігання потрібно вибирати свіжу, якісну рибу. Визначити якість продукту можна за кількома ознаками:

  1. Колір. Візуальний огляд дає максимум інформації про продукт. Стару в’ялену рибу можна дізнатися по характерному темно-сірому кольору. Також старий продукт може пожовтіти або піти плямами: тут темніше, тут світліше і ін. Свіжа риба — світло-сіра з бурштиновим відтінком. Якщо її приготували за всіма правилами, то ні зовні, ні всередині не буде слідів крові. Колір рівномірний.
  2. Наявність / відсутність сторонніх домішок. Тушка повинна бути чистою, без цвілі, плям, що прилипли часток чого-небудь (піску, картону, ниток і ін.). Також на рибі не повинні бути сліди мух та інших комах.
  3. Запах. У свіжого продукту приємний запах. Якщо це випотрошена риба, то вона повинна бути без натяку на тухлий «душок». Якщо тушка непотрошеная, то від нутрощів може йти неприємний запах навіть при мінімальному терміні зберігання. Звичайно, така риба довго не пролежить.
  4. Риба повинна бути без ознак гнилі.
  5. Твердість / м’якість. В’ялена риба сама по собі жестковата, але трохи гнеться. Якщо тушка надто тверда, значить, вона вже довго лежить на прилавку або зберігалася в неправильних умовах.

Як зберігати в'ялену рибу

Умови зберігання

Щоб продукт пролежав довгий час, повинні витримуватися певні параметри по вологості, температурі, освітленості та ін. Вяленая риба досить вимоглива до умов зберігання. Якщо їх не дотримуватися, то вона швидко зіпсується, втратить смак, а в деяких випадках може привести до отруєння.

Оптимальні параметри такі: рівень вологості від 60% до 80%, температура +8 градусів, відсутність прямих сонячних променів. У цих умовах продукт практично ніяк не змінить своїх властивостей і якостей, його смак, щільність і аромат залишаться практично такими ж, як і при покупці. В таких умовах в спеціально обладнаних приміщеннях в’ялена риба може пролежати до року. Але, звичайно, краще її з’їсти раніше, т. К. Вона стане з часом жорсткіше.

Чим загрожує недотримання умов зберігання? До скорочення терміну зберігання. У сирому приміщенні риба запліснявіє і пропаде, в дуже сухому — затвердіє, відбудеться усушка, м’ясо стане жорстким, нежующімся. У теплі риба також почне швидко псуватися, так само як і під впливом прямих сонячних променів. При заморожуванні дещо змінюється смак продукту.

Велике значення має, в чому зберігається риба. Оптимальний варіант — щільна обгортковий папір. Ні в якому разі не можна загортати рибу в поліетиленовий пакет. Через це вона швидко покриється цвіллю. З цією ж проблемою доведеться зіткнутися в погано провітрюваному приміщенні.

способи зберігання

Існує 3 основних способи зберігання:

  • в підвішеному вигляді;
  • в холодильнику / морозилці;
  • в тарі.

Є й інші, менш відомі варіанти.

У підвішеному вигляді

Це самий класичний з усіх варіантів, як зберігати в’ялену рибу. Якщо в будинку є місця, де прохолодно (наприклад, горище, комору, сухий підвал), то можна спробувати зберігати в’ялену рибу, підвісивши її на мотузці або гаках. Для цього тушки розфасовують: великі загортають у папір по одній, дрібні — по 2-5 штук. Отримані згортки підвішують на простягнуту мотузку або на гачки. Якщо дотримуватися всіх умов зберігання: витримувати температурний режим і рівень вологості, то риба зможе зберігатися до 4 місяців. У простих кімнатних умовах термін буде вдвічі менше — до 8 тижнів.

Умови зберігання в'яленої риби

Зберігання в холодильнику

Найпростіший і доступний практично для всіх спосіб зберігання — в холодильнику. Тут в’ялена риба відчуває себе цілком комфортно і може пролежати до півроку. Найкраще місце для тушок — нижня полиця і відсік для овочів. Тут найкраща температура: не надто холодно і зовсім не жарко. Для кращого збереження продукт загортають в пакувальний папір. Самий підходящий варіант — гофрована обгортка. Не можна зберігати рибу в пакеті, в такій упаковці вона швидко псується.

Зберігання в'яленої риби в холодильнику

У морозильній камері

При мінусовій температурі лежкість риби помітно підвищується. В ящику морозильної камери вона може пролежати до року. Небажано зберігати в’ялені тушки при температурі нижче -5 градусів, інакше вони швидко вимерзнуть і втратять смак. При зберіганні в морозильній камері також рекомендується використовувати паперову, а не поліетиленову обгортку. Заморожувати рибу слід порційно, щоб не довелося кожен раз діставати всю рибу, відтавати її, брати потрібну кількість і знову прибирати в холодильну шафу. Такі цикли заморожування / відтавання негативно позначаються на якості продуктів.

Зберігання в'яленої риби в морозилці

Зберігання в тарі

Під цей метод підходять всі способи, коли риба поміщається в будь-яку ємність, тару. Наприклад, добре відомий спосіб зберігання в дерев’яному ящику. Його обтягують марлею або не дуже щільною тканиною так, щоб ті могли пробратися комахи, але при цьому всередину надходив свіже повітря. Рибу загортають у папір і укладають в ящик. Зверху також натягують тканину. Потім тару переносять в темне прохолодне місце. Може використовуватися не тільки дерев’яний ящик, а й плетений кошик, тканинний мішок (краще з натуральних тканин, наприклад, з льону), картонна коробка, банку та ін. Найголовніше, щоб в обрану тару не могли потрапити комахи і шкідники.

Зберігання в'яленої риби в тарі

зі свічкою

Рибу укладають у бляшанку — це одна з найбільш підходящих посудин для зберігання. Можна використовувати щось аналогічне: щільно закривається і не пропускає сонячне світло. Тут поміщають невелику свічку або недогарок і підпалюють. Потім банку щільно закупорюють. Свічки не гасять, вона продовжує горіти. Коли закінчиться кисень, вона сама згасне. Так створюється щось на зразок вакууму. У такій упаковці риба може пролежати 4 місяці.

Взагалі бляшані банки — це одні з найкращих ємностей для зберігання в’яленої риби: вони не пропускають запах, оберігають від вогкості і прямих сонячних променів, підтримують сталість умов. У них риба може пролежати без додаткового обгортання папером і без дотримання умов кілька місяців.

Будь-який з цих способів підійде як для продуктів, виготовлених вдома, самостійно, так і для покупного делікатесу. Правильне зберігання в’яленої риби гарантує тривалу лежкість продукту: протягом кількох місяців вони не будуть втрачати свій смак і аромат.

Проте, свіжа риба завжди смачніше і корисніше, ніж лежала. Тому не варто захоплюватися методами зберігання і тримати продукт вдома довше пари місяців: смак почне помітно губитися, погіршуватися. Тому не варто захоплюватися і купувати занадто велику кількість в’яленої риби. Краще придбати свіжу партію трохи пізніше.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector