Як зберігати копчену рибу: методи і хитрощі

Копченості завжди відносили до делікатесів, специфічний смак м’яса та інших продуктів так і манить до себе. Приваблива і золотава скоринка, і запах димку. Особливо цінуються продукти, закопчені в домашніх умовах, для себе поганого не зробиш. Як зберігати копчену рибу, щоб довше зберегти її знають не всі. Які хитрощі варто для цього знати і як правильно це зробити зараз будемо розбиратися.

Термін зберігання копченої риби

Суворе дотримання всіх рекомендацій по збереженню продуктів ніяк не продовжить термін зберігання риби гарячого копчення, її вживають протягом трьох діб з моменту проведення процедури обробки димом. Продукт холодного копчення термін зберігання має більш тривалий, 8-10 діб.

Така різниця в термінах пояснюється тим, що процес холодного копчення більш тривалий, при ньому побивається велика частина шкідливих мікроорганізмів. Гарячим способом коптять швидше, але і зберігати такий продукт можна набагато менше в умовах холодильника.

Зберігання копченої риби в домашніх умовах

Варто розуміти, що тривалість зберігання відраховується не з дати придбання, а з моменту проведення обробки продукту.

Зберегти смакоту можна різними способами, далі розглянемо найпоширеніші з них.

В холодильнику

Щоб продовжити термін придатності риби холодного копчення її поміщають в холодильник. Оптимальним рішенням стане середня полку, розміщення ближче до стінки, саме там буде найбільший оптимальний мікроклімат для підтримки свіжості даного продукту на протязі 10 днів.

Подальша збереження навряд чи можливо, в продукті почнуть відбуватися гнильні процеси. Мікроорганізми можуть стати причиною отруєння.

Досвідчені господині рекомендують зберігати копченості в умовах холодильника в соляному розчині. Готують його з 1 частини солі і двох води. Отриманою рідиною просочують натуральну лляну або бавовняну тканину, щільно обертають продукт, покривають зверху харчовою папером і кладуть на нижню полицю холодильника. Риба холодного копчення в такому вигляді зберігається до 10 днів.

Скумбрія холодного копчення, ставридка і риба гарячого типу обробки в холодильнику зберігатися не більше трьох діб.

У морозильнику

Даний продукт піддається заморожуванню. Для цього використовують тільки якісну сировину, бажано домашнього приготування. Термін придатності риби гарячого копчення можна збільшити лише за допомогою морозилки.

Процедура заморожування проходить однаково для всіх видів копченостей:

  • свіжий продукт загортають в пергамент;
  • помістити в морозилку.

Такий спосіб збереже продукт гарячого копчення на місяць, холодного на три.

При кімнатній температурі

Зберігати рибу холодного копчення можливо на горищах, для цього кожну тушку поміщають в окремий полотняний мішечок, зашивають, підвішують.

Практикують збереження в дерев’яних ящиках, для цього на дно підготовленої тари кладуть пару ялівцевих гілочок, потім укладають рибу, пересипаючи її тирсою несмолиста порід.

важливо! Продукт гарячого копчення так зберігати категорично заборонено.

Умови зберігання копченої риби

Щоб продовжити термін придатності копченої риби в холодильнику насамперед треба знати яким методом її коптили. Але загальні вимоги до умов зберігання ідентичні:

  • Щоб зберігання було успішним необхідно забезпечити хорошу вентиляцію. Зберігання копченої риби в контейнері зажадає від ємності отворів, зберігання прямо на полиці холодильника потребують регулярних провітрювань. Дуже важливо, щоб не було застою повітря, відмінним варіантом для таких продуктів стануть вакуумні пакети.
  • Важлива і температура, однак зберігається риба холодного копчення і гарячого при різних показниках. Першим варіантом необхідно забезпечити температурний режим від 0 до -5, для гарячого методу більше підійдуть показники в діапазоні від +2 до -2. Температуру дотримуватися необхідно строго, контролювати її допоможе звичайний кімнатний градусник, покладений поруч з продуктом.
  • Звернути увагу варто і на вологість повітря, термін придатності копченої риби часто залежить від цього показника. Продукт гарячого копчення в холодильнику відмінно буде себе почувати визначений термін при показнику в 90%. Більш висока вологість призведе до появи цвілі, заниження цього числа теж не рекомендовано, продукт почне підсихати.

Порада! Копчення в холодильнику видають сильний запах, що вберегти інші продукт від просочування таким ароматом варто попередньо покласти зберігається продукт в спеціальні ємності, загорнути в харчову промаслений папір або фольгу.

Де і як зберігати копчену рибу

В умовах промислового виробництва підприємства для продовження термінів зберігання застосовують спеціальне обладнання. Як зберегти копчену рибу в холодильнику в домашніх умовах? Протягом якого часу можна і як зберігати рибу правильно?

Термін зберігання копченої риби залежить від місця, в якому вона знаходиться. Для цього можна використовувати такі місця:

  • холодильник;
  • морозилку;
  • зберігати при кімнатній температурі.

При цьому продукт холодного і гарячого копчення матиме абсолютно різний час придатності:

  • в холодильнику продукти холодної обробки димом зберігають в вакуумі або папері не більше 10 діб. Скільки зберігається риба гарячого копчення в таких умовах? Не більше трьох днів.
  • Відправлені в морозилку копченості збережуть ВОІ корисні речовини протягом місяця при гарячій обробці не менше трьох при інших.
  • У кімнатних умовах зберігають протягом 1-2 днів. Гаряча обробка буде корисною протягом доби.

Не варто наражати на небезпеку себе та близьких і вживати продукти після зазначених строків.

Зберігання копченої риби в домашніх умовах

Ознаки зіпсованості риби

Знаючи, скільки зберігається копчена риба, варто звертати увагу на її зовнішній вигляд і запах, вони є першими ознаками зіпсованості продукту:

  • слизька поверхня продукту скаже, що його вживати не можна;
  • на тушках з’явився сірувато-зелений або сизий наліт — це свідчить про протікання гнильних процесів в продукті;
  • кислуватий запах теж повинен насторожити, не властиво пахне риба часто ставати причиною отруєнь, хоча зовнішній вигляд може бути ідеальним.

Порада! Якщо сумніваєтеся в придатності продукту скористайтеся хитрістю. Як відомо такі продукти гниють від голови і хребта, застроміть зубочистку близько цих частин і принюхайтесь. Сторонні запахи повинні вас насторожити.

Тепер ми знаємо термін придатності риби гарячого копчення і холодної обробки димом. Дотримуйтеся наших рекомендацій і насолоджуйтеся чудовим смаком обраних продуктів.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector