Найчастіше шоколад з’їдається миттєво, але бувають випадки, коли цих ласощів доводиться полежати якийсь час. Як правильно зберігати шоколадну плитку в домашніх умовах, щоб вона не втратила своїх смакових якостей? Спочатку необхідно розібратися, який буває шоколад і з чого його виготовляють.
види шоколаду
Існує пористий шоколад, молочний, чорний або ж гіркий і білий. Бувають плитки шоколаду з різними наповнювачами і начинкою.
Самий натуральний продукт — це чорний або ж гіркий шоколад. Його виготовляють тільки з какао. Можливе додавання пудри. Чим більше буде пудри в продукти, тим він буде світліше і солодший. Зовсім без цього інгредієнти плитка буде дуже темною і гіркою, що сподобається далеко не всім.
У молочний шоколад крім какао додають молоко. Зазвичай беруть нежирне молоко близько 2%.
У білому шоколаді зовсім немає какао, але зате багато ванілі і сухого молока. Зазвичай такий продукт має карамельний присмак.
Будь-шоколад можна виготовити пористим. Просто плитки поміщають в вакуум, і завдяки цій технології з’являються бульбашки.
Основна рецептура продукту може не змінитися за відсотком какао, молока або інших інгредієнтів, але будь-який шоколад можна виготовити з начинкою, додати в нього горішки, родзинки, джем і інші «ласощі».
І, нарешті, кондитерська плитка, в якій зовсім немає шоколаду, але ми все одно звикли такий продукт називати шоколадним. Така плитка коштує набагато дешевше натуральної плитки і з неї найчастіше виготовляють глазурі.
Термін придатності
Якщо шоколад загорнутий в заводську упаковку, то на ній можна легко знайти термін придатності. Однак, ці терміни не завжди вказані виробниками або навіть продавцями правдиво, і причому умови зберігання в магазині можуть не відповідати рекомендованим виробником. На обгортках же цукерок взагалі не вказані терміни. Скільки часу шоколадка придатна в їжу?
Взагалі, при відповідних умовах термін придатності шоколадки становить рік. Але це справедливо лише для натурального чорного продукту без добавок.
Приблизно півроку можна зберігати плитку молочного шоколаду. Справа в тому, що сухе молоко в складі десертної плитки в значній мірі скорочує термін її зберігання. Однак багато сучасних добавки, наприклад, харчові стабілізатори, дозволяють продовжити термін придатності до року.
З добавками шоколадку можна зберігати лише два-три місяці. Ідеальний термін придатності білої шоколадки становить лише місяць. Але так як в складі такої плитки багато стабілізаторів, дуже часто виробники рекомендують термін зберігання білої шоколадки до року.
Тільки лише два тижні — стільки може прожити шоколадна цукерка з начинкою. Зрозуміло, мова йде тільки про натуральному на 100% продукті.
Правила зберігання
Шоколад дуже швидко псується під впливом кисню, вологи, сторонніх запахів і, звичайно ж, сонячних променів. Саме тому плитки так ретельно упаковують в фольгу, картон, плівку.
Під сонцем і при підвищеній вологості ласощі набагато швидше стане непридатним для їжі, якщо буде без обгортки. Кисень окисляє какао, і солодкість стає гіркою. Варто врахувати, що чим більше в цій солодощі порошку і менше масла, тим довше термін її придатності.
Дуже шкідлива і вологи, що викликає появу цвілі на поверхні шоколаду. До того ж шоколад дуже швидко вбирає всі запахи.
Тому, якщо має бути довго зберігати шоколад, то краще придбати його в повністю герметичній упаковці. Герметична обгортка — це свого роду гарантія, що шоколадка не зіпсується в найближчий же час.
Ідеальна температура для зберігання солодощі + 18-20 градусів. Якщо повітря нагріється до +30, то шоколадка просто розплавиться. Швидше за все розплавиться шоколад, в якому менше какао порошку.
Бажано зберігати шоколад в заводській упаковці. Після відкриття упаковки бажано вжити плитку в найближчі кілька днів і тримати її оберненої в фольгу.
Не можна зберігати шоколад навіть в герметичній упаковці поряд з сильно пахучими продуктами, наприклад, в одному шафці з приправами. Запах може проникнути навіть всередину герметичній обгортки.
Не всі знають, чи можна зберігати десерт в побутовому холодильнику. Не можна ні в якому разі відправляти на зберігання шоколад в холодильник. Низькі температури змусять масло какао кристалізуватися, і на плитці з’явиться білястий наліт. Навіть після знаходження в теплій кімнаті у шоколаду залишиться неприємний присмак.
Є одна підказка. Доведено, що шоколад можна зберігати при -18 градусах це температура морозильної камери. Але так можна зберігати шоколад тільки за умови, що після розморожування його употребят відразу ж і не будуть повторно заморожувати. Так шоколад можна зберігати навіть кілька років.
Перевірка якості шоколаду
Якщо ви не впевнені в якості купленого десерту, оцінити його можна за кількома критеріями. Для цього зовсім не потрібно бути експертом. Необхідно щоб плитка була кімнатної температури.
- Якщо шоколад справжній, він завжди буде хрустіти, якщо його розламують.
- На зламі справжній шоколадний десерт повинен бути матовим, без блиску. Не повинно бути всередині ласощі і бульбашок.
- Натуральний шоколад, як всі знають, тане в роті.
- Якщо шоколад погано тане і нагадує пластилін, значить при його виготовленні були використані жири, яких не повинно бути в теперішньому десерті за технологією.
Можна в підсумку сказати, що в герметичній обгортці і при належних умовах шоколадна плитка довго збереже свої смакові якості. Однак не можна нехтувати порадами, якщо необхідно зберегти кілька плиток шоколаду, наприклад, до дитячого свята або в подарунок. І, звичайно ж, ніж свіже буде десерт і чим швидше його употребят, тим смачніше він буде.