Оселедець — улюблене блюдо в раціоні багатьох людей. Рецептів її приготування неймовірно багато, але найбільш популярна солона рибка. Щоб вона порадувала ніжним пікантним смаком, потрібно правильно вибирати продукт і знати, як зберігати оселедець.
У нашій країні ця риба користується великим попитом, завдяки поживним властивостям. У ній багато жиру, що включає в себе поліненасичені жирні кислоти і набір цінних вітамінів. Часте вживання оселедець покращує розумові здібності, очищає кров від холестерину, зміцнює серцевий м’яз і посилює імунітет.
Вибираємо свіжу і солону оселедець
На ринку і в магазинах представлений величезний асортимент риби, в якому легко розгубитися. Якщо ви хочете купити свіжу оселедець, пильно вивчіть її з усіх боків. Будь-яка риба швидко псується, тому важливо зробити правильний вибір і придбати свіжий товар.
- Гарна рибка покрита сріблястою шкіркою. Вона не повинна бути пошкодженою, іржавої або засіяної жовтуватими плямами. Натисніть пальцем на живіт. Якщо відчувається пружність і тушка швидко набуває колишню форму, значить, вона свіжа.
- Перевірте зябра. Коли вони щільно прикриті, а всередині червоного яскравого кольору, це сигнал, що риба виловлена недавно.
- Вивчіть очі. Необхідно, щоб вони були злегка опуклі без каламутній димки.
- Придивіться до тушки. Жирна, свіжа оселедець має широку спинку, округлі щільні боки і нейтральний рибний запах.
- Уникайте купувати продукт без голови. Ви не зможете перевірити очі і зябра, які є основними критеріями свіжості.
Найкраще зупинити вибір на рибку середніх розмірів. Занадто великі екземпляри можуть містити в собі важкі метали, накопичені в море.
До вибору солоної оселедця треба відноситися не менш відповідально. Неякісний товар викликає сильне отруєння. При покупці керуйтеся простими правилами:
- в першу чергу огляньте шкіру. Якщо на ній іржаві сліди, товар залежався. Почалися окислювальні процеси, що погіршують смакові і харчові якості;
- зябра засоленої рибки темно-червоні. При натисканні на них не повинна з’являтися кров. Якщо таке сталося, значить, засолювання зроблена з порушенням технології, і купувати її небезпечно;
- важливий критерій смачною солоного оселедця — пружність тушки і чистий неушкоджений зовнішній вигляд;
- недосолену рибку видають червоні очі. Щоб її без побоювання вживати в їжу, вона повинна полежати в заливці довше.
Огляньте розсіл риби. Прозорість, світлий колір і приємний запах говорять про те, що продукція зроблена недавно. Обов’язково понюхайте товар. Простежте, щоб не відчувалося найменшого неприємного запаху, а животик був щільним, без натяку на здуття. Такі симптоми свідчать про те, що термін придатності оселедця закінчився і її не можна їсти.
Якщо ви віддаєте перевагу товар у фабричній упаковці, зверніть увагу на дату виготовлення і переконайтеся в герметичності тари.
Зберігання будинку: як і де зберігати оселедець
Будь-яка риба — швидкопсувний продукт, тому його слід зберігати в холодильнику. Не забувайте, що без розсолу селедочка придатна до вживання два дні.
Вимийте її, вийміть нутрощі. Обов’язково упакуйте в скляний або пластмасовий контейнер, закрийте щільною кришкою. Це обмежить доступ кисню, затримає псування і не дасть просочити солоним запахом іншу їжу в холодильнику.
- У вакуумній магазинної упаковці солону оселедець можна зберігати близько 35 днів з дати виготовлення, якщо тара не розкрита. Роздруковану рибку потрібно з’їсти за 2 дні.
- Пресерви слід зберігати при температурі від + 2 до + 5С протягом терміну, зазначеного на упаковці. Відкриту баночку ви можете вжити в їжу за добу.
- Коли не виходить, викиньте шматочки риби. Технологія приготування пресервів не допускає тривалого зберігання. Дотримуйтеся цього правила, щоб не отруїтися.
Якщо вас цікавить, як правильно зберігати солону оселедець протягом довгого часу, потрібно підібрати оптимальний спосіб, відповідний в домашніх умовах.
розсіл
Для зберігання оселедець треба підготувати. Відріжте рибі голову і видаліть нутрощі. Розріжте вздовж хребта, витягніть все кістки, стягніть тонку шкірку і поріжте на порційні шматочки.
Найпростіший і ефективний метод, як зберегти оселедець, — розсіл. Найкраще використовувати той, в якому готувалася рибка, але якщо ви купили її в магазині, заливку можна приготувати самостійно. Для цього потрібно враховувати, наскільки просолена селедочка, щоб не зробити її занадто солоної.
Зазвичай розсіл робиться так:
- в 1 літрі води розчиніть 200 г солі;
- прокип’ятіть рідина, остудіть;
- залийте підготовлену рибку.
Важливо, щоб розсіл повністю покривав оселедець, а тара була щільно закрита. Інакше делікатес почне заветрівается, жовтіти і втрачати смакові якості. Залита оселедець може зберігатися в холодильнику при температурі + 5 С не довше 3-4 тижнів.
пивна заливка
Якщо немає бажання робити розсіл з води і солі, можна спробувати оригінальний рецепт, який надає пікантний смак і дозволяє ласувати рибкою в домашніх умовах близько 2 тижнів.
Щоб приготувати страву з риби, вам знадобиться:
- пляшка пива;
- горошини чорного перцю;
- лавровий лист.
В емальованій каструлі доведіть до кипіння пиво, додайте пару листочків лаврового листа і 10 горошин перцю. Вимкніть рідина і почекайте, поки вона охолоне. Солону оселедець обробити на шматочки і складіть в скляний посуд з кришкою. Залийте пивом, закупорте і поставте на зберігання в холодильник.
простий маринад
Ви можете оселедець легко замаринувати і отримати смачне поживне блюдо, яке буде зберігатися близько тижня.
Варіантів приготування риби багато. Для нескладного рецепта вам знадобиться:
- 2 слабосолоні тушки;
- яблучний оцет;
- цибуля;
- рослинна олія;
- лавровий лист, запашний перець;
- приправа універсальна.
Вимиту оселедець розпатрали, розріжте на шматочки шириною 3 см. Викладіть шари в скляну банку, пересипаючи їх нарізаною цибулею і універсальною приправою. Покладіть 10 горошин перцю, влийте 1 ст. л оцту і по 2 ст. л. масла і остигнула кип’яченої води. Злегка притисніть шматочки, додайте десертну ложку цукру, закрийте банку і акуратно струсіть. Через 3-4 години рибка замаринується і буде готова до вживання.
Зберігання в морозилці
Солону оселедець можна прекрасно зберігати в морозильній камері. Її потрібно попередньо випатрати, вимити і покласти в спеціальний морозостійкий контейнер. Такий спосіб має багато переваг:
- продукт не втрачає корисних властивостей півроку;
- займає мало місця в холодильнику;
- не вимагає приготування розсолу для зберігання.
Розморожування оселедця має відбуватися при кімнатній температурі природним шляхом. Тоді смак рибки повністю зберігається, і вона нічим не відрізняється від свежепосоленной риби.
Кілька цікавих рецептів
Для короткочасного зберігання оселедця відмінно підходить майонезно-гірчичний рецепт, який по праву вважається одним з найсмачніших. Взявши його на озброєння, рибку потрібно з’їсти протягом 2-3 днів.
- Щоб приготувати страву, обробити рибу, видаліть кісточки, шкірку і поріжте на філейні шматочки.
- У мисці з’єднайте 2 ложки майонезу з ложкою гірчичного соусу. Додайте по щіпці меленого чорного перцю, цукру, влийте більшу ложку лимонного соку і перемішайте.
- Дрібно порубати головку ріпчастої цибулі і змішайте оселедець з іншими інгредієнтами в скляній баночці.
- Акуратно утрамбуйте, щоб рибка була повністю покрита заливкою, закрийте кришкою і поставте в холодильник для маринування на добу.
Не менш смачною виходить оселедець з яблуками і хріном. Термін придатності страви становить 2-3 дня.
- Вам знадобиться одна слабосоленая рибка, обробити її на порційні шматочки.
- Візьміть 1 яблуко, поріжте часточками, збризніть лимонним соком і обсмажте на олії до золотистої скоринки.
- Остудіть, натріть ложку кореня хрону, змішайте з яблуками, 100 г майонезу, цукром і сіллю за смаком.
- З’єднайте з маринадом оселедець в герметичній тарі і помістіть перед вживанням в холодне місце на добу.
Якщо немає часу на складні рецепти, і ви просто хочете зберегти солону оселедець на пару днів, можна покласти шматочки філе в скляну банку, залити соняшниковою олією, закрити кришкою і струсити. У холодильнику оселедець повинна залишатися свіжої близько 4 днів.