Хліб має унікальні корисні і поживні властивості. Бездріжджова буханець прискорює процес метаболізму в організмі і сприяє схудненню, чорний хліб є хорошою профілактикою онкологічних захворювань. Однак при неправильному зберіганні такий цінний продукт втрачає свої корисні властивості, смакові якості і навіть стає небезпечним для здоров’я. У суперечках цвілі міститься сотні токсичних сполук, які можуть призвести до харчового отруєння та інтоксикації. Для того щоб продовжити термін придатності хлібобулочних виробів та убезпечити себе, потрібно дотримуватися простих правил зберігання.
1
Вибір підходящої тари
Зберігати хліб в домашніх умовах потрібно в правильній тарі. Тільки що придбану теплу буханець або батон не можна відразу упаковувати, інакше продукт може швидко відволожитися через що утворився конденсату.
Щоб хліб довго залишався свіжим і м’яким всередині, потрібно починати різати його посередині. Після їжі дві половинки з’єднуються між собою і укладаються в наявну тару. Якщо ж відрізати край буханки, хліб почне швидко черствіти.
Коли виріб трохи охолоне, можна вибрати відповідну тару для зберігання. Це може бути:
вид тари | особливості зберігання |
Льняна серветка або полотняна тканина | Це найстаріший і перевірений метод зберігання хліба, яким користувалися ще на Русі. Продукт, щоб він не пліснявів, загортали в 2-3 шари тканини. Таким чином він залишався свіжим протягом тижня. Єдиний мінус такого способу — волога швидко випаровується, і хліб трохи черствіє, проте залишається придатним для вживання. Тканина потрібно обов’язково періодично прати. В якості миючого засобу не рекомендується вибирати порошки та кондиціонери, оскільки хліб швидко вбере в себе сторонні «хімічні» запахи. Оптимальний варіант — звичайне господарське мило |
Поліетиленовий пакет | Хліб можна зберігати вдома в заводській упаковці або покласти його в поліетиленовий пакет. Обов’язкова умова — наявність отворів для вентиляції, які можна зробити за допомогою діркопробивача. Це дозволить попередити утворення цвілі і не дасть волозі швидко випаруватися. Один пакет можна використовувати для зберігання тільки одного разу. Наступного разу треба обов’язково брати інший |
Паперовий пакет | Даний варіант підходить для любителів хрусткої скоринки. Натуральний матеріал не дозволяє хлібу черствіти і відволожуватися, тому він залишається м’яким всередині. Через брак паперового пакета можна загорнути продукт в звичайний білий папір |
Спеціальний мішок для хлібобулочних виробів | Такий предмет можна без зусиль знайти на полицях супермаркетів у відділі домашнього господарства. Мішок складається з трьох шарів: верхній і нижній виконаний з натуральної бавовняної тканини, а середній — з перфорованого поліетилену. Така структура дозволяє створити ідеальне середовище для зберігання борошняних виробів, тому термін придатності збільшується до півтора тижнів |
Каструля | Такий незвичайний спосіб підходить для зберігання свіжої гарячої випічки. Після того як продукт трохи охолоне, його потрібно помістити в металеву каструлю, покласти яблуко і щільно закрити кришкою. Хліб буде свіжим і м’яким протягом 2-3 днів |
Різні види хлібобулочних виробів потрібно зберігати окремо один від одного, щоб не порушити мікрофлору кожного з них. В іншому випадку продукти будуть псуватися швидше і втратять свої смакові якості.
Мішок для зберігання хлібобулочних виробів
2
Кращі місця для зберігання
Традиційно хлібобулочні вироби зберігають в хлібницях, однак надовго зберегти продукти можна в холодильнику і в морозильній камері.
Дані методи зберігання не підходять в тому випадку, якщо хліб уже зіпсований або на ньому з’явилася цвіль, оскільки грибок може поширитися на сусідні продукти і процес псування значно прискориться.
3
рецепти свіжості
Якщо так вийшло, що хліб сильно зачерствів, не варто поспішати його викидати. Можна розрізати батон на скибочки, розкласти тонким шаром на газеті або папері і залишити сушитися. Натуральні сухарики дуже знадобляться в господарстві: з них роблять паніровці, додають при готуванні запіканок, квасу або киселю. Сухарики з солодкою булки подають як десерт до чаю. Зберігати їх рекомендується в полотняних мішках.
Якщо хліб тільки почав черствіти, можна скористатися такими способами «реанімації»:
- Злегка скропити водою, відправити на п’ять хвилин в духовку, розігріту до 150 градусів. Вжити протягом двох годин.
- Нарізати тонкими скибочками, покласти в сито або друшляк. Потримати над киплячою водою, поки не з’явиться аромат свіжого хліба.
- У велику ємність з киплячою водою поставити ємність поменше, покласти хліб. Гріти на такий водяній бані до появи ароматного запаху.