Чи можна зберігати хліб у холодильнику: правила його зберігання в домашніх умовах

Хліб має унікальні корисні і поживні властивості. Бездріжджова буханець прискорює процес метаболізму в організмі і сприяє схудненню, чорний хліб є хорошою профілактикою онкологічних захворювань. Однак при неправильному зберіганні такий цінний продукт втрачає свої корисні властивості, смакові якості і навіть стає небезпечним для здоров’я. У суперечках цвілі міститься сотні токсичних сполук, які можуть призвести до харчового отруєння та інтоксикації. Для того щоб продовжити термін придатності хлібобулочних виробів та убезпечити себе, потрібно дотримуватися простих правил зберігання.

1
Вибір підходящої тари

Зберігати хліб в домашніх умовах потрібно в правильній тарі. Тільки що придбану теплу буханець або батон не можна відразу упаковувати, інакше продукт може швидко відволожитися через що утворився конденсату.

Щоб хліб довго залишався свіжим і м’яким всередині, потрібно починати різати його посередині. Після їжі дві половинки з’єднуються між собою і укладаються в наявну тару. Якщо ж відрізати край буханки, хліб почне швидко черствіти.

Коли виріб трохи охолоне, можна вибрати відповідну тару для зберігання. Це може бути:

вид тариособливості зберігання
Льняна серветка або полотняна тканинаЦе найстаріший і перевірений метод зберігання хліба, яким користувалися ще на Русі. Продукт, щоб він не пліснявів, загортали в 2-3 шари тканини. Таким чином він залишався свіжим протягом тижня. Єдиний мінус такого способу — волога швидко випаровується, і хліб трохи черствіє, проте залишається придатним для вживання. Тканина потрібно обов’язково періодично прати. В якості миючого засобу не рекомендується вибирати порошки та кондиціонери, оскільки хліб швидко вбере в себе сторонні «хімічні» запахи. Оптимальний варіант — звичайне господарське мило
Поліетиленовий пакетХліб можна зберігати вдома в заводській упаковці або покласти його в поліетиленовий пакет. Обов’язкова умова — наявність отворів для вентиляції, які можна зробити за допомогою діркопробивача. Це дозволить попередити утворення цвілі і не дасть волозі швидко випаруватися. Один пакет можна використовувати для зберігання тільки одного разу. Наступного разу треба обов’язково брати інший
Паперовий пакетДаний варіант підходить для любителів хрусткої скоринки. Натуральний матеріал не дозволяє хлібу черствіти і відволожуватися, тому він залишається м’яким всередині. Через брак паперового пакета можна загорнути продукт в звичайний білий папір
Спеціальний мішок для хлібобулочних виробівТакий предмет можна без зусиль знайти на полицях супермаркетів у відділі домашнього господарства. Мішок складається з трьох шарів: верхній і нижній виконаний з натуральної бавовняної тканини, а середній — з перфорованого поліетилену. Така структура дозволяє створити ідеальне середовище для зберігання борошняних виробів, тому термін придатності збільшується до півтора тижнів
КаструляТакий незвичайний спосіб підходить для зберігання свіжої гарячої випічки. Після того як продукт трохи охолоне, його потрібно помістити в металеву каструлю, покласти яблуко і щільно закрити кришкою. Хліб буде свіжим і м’яким протягом 2-3 днів

Різні види хлібобулочних виробів потрібно зберігати окремо один від одного, щоб не порушити мікрофлору кожного з них. В іншому випадку продукти будуть псуватися швидше і втратять свої смакові якості.

Мішок для зберігання хлібобулочних виробів

2
Кращі місця для зберігання

Традиційно хлібобулочні вироби зберігають в хлібницях, однак надовго зберегти продукти можна в холодильнику і в морозильній камері.

Дані методи зберігання не підходять в тому випадку, якщо хліб уже зіпсований або на ньому з’явилася цвіль, оскільки грибок може поширитися на сусідні продукти і процес псування значно прискориться.

3
рецепти свіжості

Якщо так вийшло, що хліб сильно зачерствів, не варто поспішати його викидати. Можна розрізати батон на скибочки, розкласти тонким шаром на газеті або папері і залишити сушитися. Натуральні сухарики дуже знадобляться в господарстві: з них роблять паніровці, додають при готуванні запіканок, квасу або киселю. Сухарики з солодкою булки подають як десерт до чаю. Зберігати їх рекомендується в полотняних мішках.

Якщо хліб тільки почав черствіти, можна скористатися такими способами «реанімації»:

  • Злегка скропити водою, відправити на п’ять хвилин в духовку, розігріту до 150 градусів. Вжити протягом двох годин.
  • Нарізати тонкими скибочками, покласти в сито або друшляк. Потримати над киплячою водою, поки не з’явиться аромат свіжого хліба.
  • У велику ємність з киплячою водою поставити ємність поменше, покласти хліб. Гріти на такий водяній бані до появи ароматного запаху.
Ссылка на основную публикацию