Гриби — дієтичний продукт, який містить велику кількість білка, вітамінів і мікроелементів. Свіжі гриби, придбані в магазині або зібрані власноруч, обов’язково піддають обробці і тільки потім вживають в їжу. Існує кілька способів заготовки і кулінарної обробки дарів лісу: вони можуть бути варені, смажені, солоні або мариновані, і у кожного продукту є певний термін зберігання. Період і умови зберігання консервованих грибів, принесених з магазина, визначити досить просто — на етикетці товару така інформація вказується в обов’язковому порядку. З продуктами домашнього приготування все набагато складніше, тому що термін зберігання сирих, відварних, заморожених або сушених грибів сильно відрізняється.
1
свіжі
Свіжозібране гриби необхідно обробити максимально швидко, адже вони здатні за короткий час зіпсуватися. «Трофеї», принесені додому в суху погоду, зможуть лежати без шкоди для смакового і поживного складу без холодильника не більше 6 годин. Вологі гриби, зрізані під дощем, необхідно почистити і обробити відразу після повернення додому, не залишаючи до завтра. Винятком можна вважати лише лисички, які при температурі +10 … + 12 ° С (наприклад, на балконі або лоджії) не зіпсував протягом 24 годин після збору.
Зберігати зібрані або куплені гриби без обробки краще в холодильнику: білі і опеньки можна без побоювання помістити на добу, печериці — до 3 днів, гливи — до 4 днів. Хоча правильніше орієнтуватися не на вид грибів, а на температурний режим, підтримуваний холодильником:
Температура в холодильній камері, ° С | Термін зберігання, годинник |
0 …- 2 | 72-96 |
0 … + 5 | 24-72 |
+7 … + 10 | 12-17 |
Перед відправкою в холодильник гриби слід обов’язково почистити. Якщо ж лісові «трофеї» не поміщаються в нього, а сил на переробку вже немає, їх потрібно розкласти до ранку в прохолодному місці на невеликій відстані один від одного, а на наступний день переробити. В першу чергу необхідно братися за губчаті різновиди: підберезники, підосичники, маслюки, моховики, польські та білі. Якщо залишити їх на потім, поживна м’якоть швидко почорніє і зіпсується.
Цікаво! Сирі трюфелі зберігаються при температурі +2 … + 4 ° С не довше 4 днів. Щоб зберегти делікатесний продукт довше, їх необхідно вимити, обсушити, помістити в полімерну або скляну ємність і повністю засипати сухим рисом. Крупа вбере характерний трюфельний аромат, і її в подальшому можна відварити. Цей вид грибів можна також заморозити або залити оливковою олією.
Герметично упаковані гриби, придбані в супермаркеті, можна тримати в холодильній камері при температурі +2 … + 4 ° С протягом 5-7 днів. Але якщо герметична упаковка ушкодилася, продукт слід викласти в суху емальовану, пластикову або скляний посуд, або паперові пакети. У такій же тарі необхідно тримати інші види лісових «трофеїв». А ось поліетилен грибам протипоказаний — в такій упаковці вони швидко покриються цвіллю і стануть неїстівними.
2
заморожені
Одним з швидких і малозатратних способів обробки грибів є заморозка — вона допомагає максимально зберегти поживні властивості:
- сирі гриби почистити і порізати пластинками або шматочками;
- розкласти на піднос і поставити в морозилку;
- через 3-4 години, коли гриби замерзнуть, перекласти в щільні поліетиленові пакети і помістити на постійне зберігання в морозильник.
Заморожені гриби зберігають всі корисні речовини.
Можна заморозити гриби, склавши їх у відкритий пластиковий контейнер, а після заморожування щільно закрити контейнер кришкою. Деякі господині попередньо бланшують гриби — кладуть в друшляк і опускають на 1-2 хвилини в киплячу воду.
Лисички перед заморожуванням необхідно обов’язково відварити, інакше вони після розморожування будуть гірчити. Втім, у такий спосіб можна обробити будь-який вид грибів:
- гриби почистити і промити в холодній воді;
- великі екземпляри порізати на 4 частини, маленькі залишити цілими;
- приготувати лимонний розчин — в 1 літрі води розвести 2 ч. л. лимонного соку або 3 ч. л. лимонної кислоти;
- замочити в розчині гриби і залишити на 5 хвилин — це не дасть м’якоті потемніти і збереже її красивий природний колір;
- відварити дари лісу на пару: дрібно порізані шматочки тримати 3 хвилини, цілі середнього розміру і четвертинки — 5 хвилин;
- охолодити продукт до кімнатної температури, розкласти в щільні поліетиленові пакети і помістити в морозилку.
У морозильній камері лісові «заготовки» здатні зберігатися досить довго:
Температура, підтримувана морозильною камерою, ° С | Термін зберігання, місяці |
-12 …- 14 | 3-4 |
-14 …- 18 | 4-6 |
-18 …- 24 | до 12 |
Якщо трапилося так, що гриби випадково розморозились, наприклад, через тривале відключення електрики, їх не можна повторно заморожувати, а слід відварити або посмажити. В іншому випадку є ризик розвитку хвороботворних бактерій і неприємних наслідків для здоров’я. Та й смак такого продукту буде далекий від оптимального.
3
сушені
Цей вид заготовок відрізняється найтривалішим зберіганням — в домашніх умовах сушені гриби здатні пролежати 2-3 роки, не втрачаючи при цьому смакових і поживних якостей. Висушити їх можна природним способом або в електросушарці.
Перед відправкою на зберігання варто перевірити готовність продукту: якщо висушені шляпки кришаться при стисканні в долоні, вони не зможуть довго зберігатися. Їх рекомендується подрібнити на кавомолці і використовувати ароматний порошок для приготування перших страв або соусів. Ну а якщо сухі гриби ламаються або гнуться, значить, їх можна сміливо відправляти на довгострокове зберігання.
Зберігають сушені гриби за таких умов:
- в мішечках з паперу або «дихаючої» тканини, що пропускає повітря (бавовна, льон);
- в скляних банках, горловину яких накривають тканиною або багатошарової марлею і затягують мотузкою або шнурком;
- в добре вентильованому приміщенні з відносною вологістю не вище 60-65%;
- при температурі не вище + 20 ° С;
- без потрапляння прямих сонячних променів (в шафі, коморі);
- вдалині від різко пахнуть продуктів: часнику, цибулі, ароматних трав.
При дотриманні перерахованих параметрів термін придатності сушеного продукту складе 1-3 роки.
4
мариновані
Зберігати мариновані гриби, придбані в магазині, потрібно в суворій відповідності з умовами, зазначеними на упаковці. У різних виробників вони можуть відрізнятися в залежності від кількості оцтової кислоти, використаної в процесі консервування. Від дотримання температурних умов залежить здоров’я і життя людини, адже будь-яке відхилення здатне спровокувати розвиток ботулізму — смертельно-небезпечного захворювання.
При домашньому консервуванні необхідно строго слідувати рецептурою і не нехтувати правилами стерилізації. Мариновані гриби, закочені бляшаними кришками, будуть зберігатися не менше року в погребі чи холодильнику при температурі до + 8 ° С, а якщо використовувати скляні кришки, термін зберігання при тих же умовах збільшиться вдвічі. Міським жителям складніше знайти підходяще місце для зберігання, хоча при температурі +15 … + 18 ° С заготовки здатні стояти до 8 місяців.
Після розтину банки маринований продукт потрібно вжити протягом 2-3 днів, при цьому тримати банку в холодильнику. А ось гриби в тарі, на якій здулася кришка, вживати в їжу не можна. Це означає, що були допущені помилки в процесі консервування чи зберігання, і продукт став непридатним.
5
Смажені і варені
Смажені гриби можна без побоювання для здоров’я помістити на пару днів в холодильник, де температура повітря не перевищує +4 … + 6 ° С. Але коли потрібно зберегти продукт більш тривалий час, його рекомендується заморозити:
- свіжі губчасті гриби помити і почистити;
- бланшувати в киплячій воді 5 хвилин, вийняти і дати стекти воді;
- посмажити в достатній кількості рослинної рафінованої олії, додавши сіль, мелений перець і підсмажений дрібно нарізану ріпчасту цибулю;
- розтопити свинячий смалець;
- в стерильну скляну банку влити на дно трохи смальцю і викласти гриби;
- залити лісові «трофеї» рідким смальцем так, щоб він заповнив всі порожнечі і утворив зверху товстий захисний шар.
Банки можна закрити капроновими кришками і тримати в холодильнику до півроку, а гриби використовувати для приготування кулеб’яки, піци і жульєну. А ось відварені в підсоленій воді гриби можна зберігати при температурі не вище + 4 ° С всього 2-3 дня — за цей час їх необхідно «прилаштувати» в суп, запіканку або пиріг.