Як правильно зберігати квасоля в домашніх умовах, щоб не завелися жучки

Квасоля є однією з найбільш популярних городніх культур серед росіян, оскільки з неї можна приготувати безліч поживних і корисних страв. Її з успіхом вирощують на садових ділянках. Ті, у кого немає городів, запасають бобові на зиму. Але потрібно правильно зберігати квасоля, щоб не завелися жучки — зернівки. Для утримання врожаю бобових в домашніх умовах необхідно дотримуватися кількох рекомендацій.

1
Як підготувати урожай до зберігання

Подбати про збереження квасолі слід ще на стадії збору врожаю. Для цього потрібно дотримуватися певних правил:

  1. 1. Зерна зривають з грядки в стручках.
  2. 2. Після збору урожай необхідно просушити в провітрюваному сонячному місці. Для цього квасолю розкладають на тканині або газеті і залишають на 10-12 днів.
  3. 3. Готовність бобів визначають за станом стручка — він стає жовтим і злегка відкривається. Самі зерна на дотик повинні бути твердими.
  4. 4. Після цього бобові можна прибирати на зберігання.

Перед тим як сховати зерна, їх потрібно ретельно перебрати і викинути пошкоджені.

2
Де і як утримувати квасоля

Навіть в герметичній ємності квасоля може бути пошкоджена зерновкой. Цей жук проникає в стручок ще під час дозрівання рослини або в період зберігання на складах. Тому в будинок боби вже можуть потрапити з комахою. Самка шкідника відкладає близько 50 личинок, які через кілька тижнів перетворюються на дорослих особин. Такі зерна непридатні ні для вживання в їжу, ні для посадки.

Найголовніше при зберіганні бобових — не допустити можливості розмноження шкідливих комах. Це вдасться, якщо продукт міститься при негативних температурах. Від 0 до +10 градусів за Цельсієм зерновка вже нездатна до розмноження, а при температурі нижче 0 гине. До настання заморозків урожай можна зберігати на балконі, а потім перекласти його в холодильник.

Допускається містити квасоля і в умовах квартири, але в цьому випадку необхідно дотримуватися два правила:

  • Герметичність тари.
  • Вологість не більше 50%.

Слід попередньо простерилізувати скляні банки для зберігання бобових, покласти на дно трохи золи і тільки потім насипати зерна. Речовина захищатиме продукт від жуків-шкідників.

У ємність, де зберігається урожай, можна покласти кілька розрізнених зубчиків часнику. Їх різкий запах відлякує комах. Для цієї мети підійдуть також календула, розмарин або кріп.

Рясний урожай можна скласти в ящики або коробки, укривши їх стінки газетами. Запах типографської фарби також охоронить від жуків.

Боби можна скласти в полотняний мішечок, попередньо опустивши його в міцний соляний розчин. Висохши, тканину просочиться сіллю і буде захищати вміст від паразитів.

Квасоля можна зберігати в теплі, щоб вона не проросла. Паростки непридатні для вживання в їжу. Такі екземпляри можна висадити в грунт.

3
Як позбутися від зернівки

Навіть якщо квасоля знаходиться в герметичній ємності, в ній можуть завестися жуки-шкідники. Позбутися від них вдасться за допомогою високої температури. Боби висипають на деко і ставлять в духовку, розігріту до +100 градусів, на 5 хвилин. Потрібно стежити, щоб зерна не полопалися. Садівникам необхідно пам’ятати, що висаджувати таку квасолю можна, оскільки вона не проросте.

Існує більш щадний спосіб, при якому квасолини залишають на вулиці при мінусовій температурі або кладуть їх на деякий час в морозилку. В цьому випадку схожість насіння зберігається, а все шкідники гинуть.

Зернівка

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector