Рецепти засолювання огірків холодним способом на зиму для зберігання в квартирі, будинку

Традиційна засолювання огірків проводиться в бочках, об’ємних баках або інших великих ємностях. Для виробництва солінь в квартирі такий метод не підходить, так як розміщення відповідної тари неможливо або представляє значні незручності, тому досвідчені господині навчилися проводити засолювання більш придатними для домашніх умов способами — в банках.

Приготування солоних огірків на зиму — відповідальна робота. Щоб продукт вийшов не тільки смачним, але і корисним, рекомендується проводити засолювання холодним методом. При обробці слід використовувати якісну воду, бажано сиру. Кип’ячена вода вважається найменш відповідною основою для засолювання, але при відсутності джерельної, криничної або дистильованої води використовують і кип’ячену з центральних водопроводів.

1
Підготовка продуктів до засолюванні

Для правильної засолювання використовуються тільки сіль, трави та спеції. Різні рецепти вказують на переважне наявність тих чи інших інгредієнтів, від додавання яких залежать смак, колір і консистенція приготованих огірків.

Тим, хто любить хрусткі огірочки, рекомендується брати для засолювання тільки маленькі плоди, не довше 5-7 сантиметрів. У таких овочах ще не встигають утворитися порожнечі і дозріти насіння, тому плоди мають твердої текстурою як зовні, так і всередині. Невеликі огірки не насичують надлишки води, тому найменш схильні до розм’якшення в процесі соління.

Якщо на засолювання йдуть великі плоди, досвідчені господині розрізають їх на часточки, а іноді навіть видаляють насіння, залишаючи тільки смужку білого шару у шкірки. Видалення насіння в розрізає огірку дозволяє уникнути внутрішніх пустот в плодах, тому часточки зберігають деяку твердість, але хрустіти при вживанні не будуть, так як в розрізі м’якоть огірка просочиться розсолом. Такі часточки відмінно підходять для додавання в салати і ропні страви.

В процесі засолювання рекомендується використання наступних інгредієнтів:

  • Лаврове листя.
  • Листи чорної смородини.
  • Листя вишні.
  • Корінь хрону.
  • Виноградне листя.
  • Дубові листи.
  • Парасольки кропу.
  • Перець горошком (чорний, запашний, червоний і білий).
  • Пекучий перець (будь-який гострий сорт).
  • Часник.
  • Естрагон.
  • Базилік.
  • М’ята.

Додавати спеції краще у відповідному рецептом кількості, але насиченість спецій теж потрібно враховувати. Якщо відомо, що часник дуже сильний, то додавати його в розсіл слід акуратно, по можливості зменшити порцію, зазначену в рецепті. Парасольки кропу завжди додають свіжими, але якщо добути їх не вдалося, можна використовувати і засушені частини кропу, в цьому випадку порцію необхідно збільшити, так як сушені трави сильно відрізняються по насиченості від свіжих.

Всі підготовлені продукти слід ретельно вимити, з огірків видалити колючки, якщо є, а часник потрібно почистити від лушпиння. Перед обробкою необхідно спробувати огірки, якщо деякі плоди мають гіркоту, краще вимочити їх у холодній воді. Спеції потрібно вибирати ретельно, не варто використовувати увядающие листя або перці, підсохлий часник не рекомендується для засолювання, тільки свіжі інгредієнти дозволять розсолу насититися повною мірою і надати огіркам особливі смак і аромат.

2
рецепти

Класичний спосіб засолювання огірків холодним методом передбачає перебування плодів в розсолі протягом декількох діб. При цьому продукт не консервується, але придатний до вживання протягом 6-9 місяців при зберіганні в холодильнику або погребі.

Приготування однієї трилітрової банки займає не більше півгодини. Засолка огірків холодним способом досить проста процедура, але співвідношення солі і води потрібно строго витримувати, інакше продукт може бути зіпсований.

Рекомендуємо

Як своїми руками зробити ящик для зберігання картоплі на балконі?

2.1
класичний рецепт

Для засолювання слід взяти:

  • 700-800 грам свіжих огірків;
  • 1 гострий перець сорту Вогник або чилі;
  • 3 зубчики свіжого часнику;
  • 100 грам кам’яної солі або 80 грам солі «Екстра»;
  • спеції, трави і листя рослин — за смаком.

Необхідно замочити плоди в холодній воді на кілька годин. Якщо в процесі попередньої обробки видалені не всі забруднення, слід їх прибрати, при необхідності — обрізати місця забруднень і кінчики огірків. На дно банки потрібно укласти часточки розрізаного перцю, часник і вибрані спеції з рослинами. Поверх зазначених інгредієнтів укладаються огірки. Зазвичай це робиться вертикальним способом, але якщо розмір плодів дозволяє укласти їх горизонтально, то можна зробити і так. На смак продукту спосіб укладання не вплине. Зверху укладання рясно посипається сіллю, а потім банки заливають до країв холодною водою і закочують.

Необов’язково використовувати спеціалізовані пристосування для закачування, оброблені таким способом соління можна просто закрити капроновою кришкою і прибрати в прохолодне місце.

Через 2-4 дня потрібно перевірити хід процесу. Якщо рідина помутніла, а овочі стали більш темного кольору, слід злити розсіл і розбавити свіжою водою, досить додавання однієї склянки води. Отриману рідину необхідно прокип’ятити, а потім знову влити в банки з огірками. Банки з гарячим розсолом краще відразу закатати і перевернути догори дном, залишити в такому положенні до охолодження, а потім прибрати в льох або холодильник для тривалого зберігання.

2.2
З горілкою

Цей спосіб приготування добре підходить для плодів з тонкою шкіркою. Додана в розсіл горілка дозволяє запобігти втраті кольору, тому огірки залишаються яскраво-зеленими.

Для приготування знадобляться:

  • 1 кілограм невеликих огірочків;
  • 2 парасольки кропу;
  • 5 порічкових листів;
  • 1 головка часнику;
  • 100 грам горілки.

Засолювання потрібно проводити в наступному порядку:

  1. 1. Ретельно промити плоди і обрізати кінчики.
  2. 2. Парасольки кропу і смородинові листя пом’яти руками, щоб вони пустили сік.
  3. 3. Почистити часник і нарізати часточками.
  4. 4. Підготовлені інгредієнти слід укласти шарами у велику каструлю і залити розсолом з горілки, двох ложок солі і одного літра води.

Зверху потрібно покласти тарілку відповідного розміру і придавити її вантажем, наприклад, поставити банку з водою. У такому вигляді заготовка залишається для засолювання. Бажано, щоб в приміщенні було тепло, але не жарко. Найкраще така засолювання відбувається при кімнатній температурі. Вже через добу закуску можна подавати до столу. Такі огірки називають малосольними, вони не призначені для тривалого зберігання вдома, тому готувати їх у великих обсягах не варто.

Зазначені рецепти можна доповнювати і іншими інгредієнтами, головне, дотримуватися правильного балансу в співвідношенні води з сіллю.

Ні в якому разі не можна додавати в розсіл оцет або лимонну кислоту, так як справжня засолювання проводиться без них. Оцет і лимонна кислота використовуються для приготування маринадів, тому з ними огірки виходять маринованими, а це вже зовсім інша категорія заготовок.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector