Зберігати м’ясо, рибу, фарш і напівфабрикати потрібно тільки в холодильнику. Але далеко не всі знайомі з
1
терміни зберігання
Для приготування м’ясних страв зазвичай використовують різні види фаршу: свинячий, яловичий, свинячо-яловичий, курячий або індичих. При кімнатній температурі вони можуть перебувати не більше 1-2 годин. А ось терміни зберігання фаршу в холодильнику залежать від того, в якій частині агрегату він буде лежати.
Вид продукції | Термін зберігання в холодильній камері при температурі +2 … + 6 ° С | Термін зберігання в морозильній камері при температурі -18 …- 26°З |
м’ясний | 12 годину | 3 місяці |
рибний | 6 годину | 3 місяці |
Овочевий або грибний | 6 годину | 3 місяці |
обсмажений грибний | 24 годину | 6 місяців |
В холодильниках радянського зразка температура в морозильній камері рідко опускається нижче позначки -12 ° С. При таких умовах термін придатності фаршу скорочується в 3 рази.
Перш ніж прибрати м’ясної напівфабрикат в холодильник на зберігання, його слід покласти в миску або сухий контейнер з харчового полімеру, а зверху накрити герметичною кришкою або харчовою плівкою: вона вбереже перемелене м’ясо або рибу від завітрювання і не дозволить мікроорганізмам потрапити на інші продукти.
Розміщувати фарш бажано на тій полиці холодильника, яка ближче за всіх розташована до морозилці і де найнижча температура: в моделях з нижньою морозильною камерою це буде нижня полиця, а з верхньої, відповідно, верхня.
Відправляючи фарш на зберігання в холодильник, потрібно відразу визначитися з тим, коли він буде використаний. Якщо продукт простояв кілька годин при температурі +4 … + 6 ° С і плани господині змінилися, його не слід перекладати в морозильну камеру. Максимально допустимий час зберігання в холодильній камері до заморозки — не більше 1 години.
2
Тривале зберігання в морозилці
Якщо вирішено покласти фарш в морозилку на тривале зберігання, не варто заморожувати його великим шматком, а краще розділити на частини. Причин тому кілька:
- велика маса буде довго охолоджуватися, а згодом — розморожувати;
- плоскі пакети зручно складати в ящики, де вони компактно розмістяться і не займуть зайве простір, необхідне для інших продуктів;
- порційні шматки можна використовувати в міру необхідності, в той час як мерзлу масу досить важко розділити на окремі порції.
Відправляючи фарш в морозилку, на пакет або контейнер бажано прикріпити стікер із зазначенням дати заморозки. Ця інформація буде корисною, адже з часом можна забути про те, коли саме був заморожений продукт.
Порційний спосіб зберігання простий і доступний:
- помістити фарш в широкий поліетиленовий пакет;
- акуратно видавити з пакета зайве повітря;
- за допомогою качалки надати масі плоску форму;
- паличкою, ребром лопатки або будь-яким підручним інструментом розділити м’ясну корж на порційні частини;
- відправити заготовку в морозилку.
Коли з’явиться бажання приготувати страву з меленого м’яса, залишиться відламати один або кілька порційних шматків і відразу після розморожування використовувати за призначенням.
Порційна заморозка поетапно
Повторна заморозка м’ясного або рибного фаршу категорично заборонена! Справа навіть не в тому, що шкідливі бактерії починають активно розмножуватися в теплі і псують продукт. В процесі подвійного заморожування руйнуються молекули білка і мікроелементів, і напівфабрикат перетворюється в масу непотрібних волокон.
3
Ознаки якісного продукту
При покупці фаршу потрібно обачно підходити до його вибору:
- Не купувати товар без будь-яких розпізнавальних знаків. На упаковці обов’язково повинні бути присутніми назву виробника, дата розфасовки, термін придатності і температура, при якій повинен знаходитися товар.
- Якщо в магазині або у ринкових торговців м’ясна продукція зберігається при температурних умовах, які не відповідають оптимальним, від покупки краще відмовитися. В іншому випадку страви, приготовані з такого фаршу, можуть стати причиною кишкової інфекції або важкого отруєння.
- Готовий охолоджений фарш повинен бути світло-рожевого, червоного або насичено-червоного кольору — це залежить від виду м’яса, з якого він виготовлений. Сірий колір маси або слизька поверхня повинні відштовхнути від покупки. Допускається наявність білих жирових вкраплень, але темних фрагментів і підозрілих волокон в ньому бути не повинно. Колір свіжого рибного фаршу може варіюватися від світло-рожевого до кремового.
- Незайвим буде переконатися, що продукт пахне свіжим м’ясом або парним молоком, а не віддає неприємним гнильним душком.
- При покупці замороженого фаршу є ризик купити продукт, який неодноразово піддавався розморожування і заморожування. Видати такий товар можуть шматочки льоду і замерзлої сукровиця. Цю продукцію сумнівної якості краще залишити в магазині.
- У м’ясному фарші не повинно бути різних добавок: сої, соєвого білка, солі, ріпчастої цибулі, часнику, хліба, молока, спецій і прянощів. Будь-які добавки погіршують якість і смак продукту і значно скорочують термін його зберігання. Всі додаткові інгредієнти слід класти безпосередньо перед приготуванням страви, будь то коле, пельмені або голубці. Зазвичай наявність солі в напівфабрикаті свідчить про те, що продавець намагався замаскувати неякісний товар, який почав псуватися після закінчення терміну придатності або в результаті неправильного зберігання.
Варто відзначити, що поміщаючи фарш в холодильник на тривале зберігання, не варто змішувати різні види м’яса. Наприклад, любителям страв з свинячо-яловичого фаршу рекомендується зберігати свинячий і яловичий фарш в окремих контейнерах або пакетах, а перемішувати їх тільки перед початком готування.
Якщо в найближчі 2-3 місяці з м’яса не планується смажити котлети або тушкувати голубці, то його слід прибрати в морозилку цільним шматком, а подрібнити вже безпосередньо перед приготуванням. Так воно зможе зберігатися в морозильній камері набагато довше в порівнянні з фаршем.