Приготувати смачну каву можна тільки з якісних зерен. В даному випадку мається на увазі дотримання всіх правил зберігання продукту. Герметичність тари і відсутність сонячного світла — основні з них. При недотриманні хоча б однієї умови змінюються або зовсім зникають смак і запах, на поверхні розростається цвіль, після помелу і заварювання утворюється кисла темна піна. Щоб уникнути цих неприємних явищ, необхідно правильно зберігати каву в зернах.
1
«Вороги» кавових зерен
Основні фактори, які згубно впливають на якість кавових зерен:
- сонячне випромінювання;
- вологість;
- зміна температури;
- кисень.
Під впливом перерахованих вище факторів ущільнюється структура зерна, що перешкоджає здійсненню хорошого помелу. Ароматичні сполуки руйнуються і випаровуються. Кава починає вбирати в себе сторонні запахи, в зв’язку з чим змінюється і його смак. Продукт стає більш вразливим для цвілі і грибків.
2
терміни зберігання
У якісної фабричної тарі — за умови, що вона герметично запечатана, — кавові зерна зберігаються до двох років. Після відкриття упаковки термін придатності різко скорочується. Так що відкривати кави краще безпосередньо перед першим застосуванням. Одна частина зерен вживається відразу, а решта пересипається в підходящу ємність.
Зверніть увагу! Чим довше продукт зберігається, тим гірше стають його характеристики. Встановлено, що смак і запах кави максимально наближені до ідеальних в перші 10-14 діб після розтину. Потім ароматичні компоненти починають розпадатися.
У відповідних умовах зерна зберігають свою придатність протягом 3-5 місяців, іноді — до півроку.
3
Тара
До вживання кави необхідно зберігати в запечатаному фабричному пакеті.
Зручне зберігання кави
Для простоти звернення в домашніх умовах упаковку рекомендується відкривати зрізом лише куточка, а не всього верхнього краю. Так вміст буде менш вразливим до впливом вологи і сторонніх запахів. Після відбору і помелу необхідної кількості зерен потрібно видавити з пачки все повітря, загорнути кінець і міцно зафіксувати за допомогою господарських або канцелярських прищіпок.
При виборі іншої посуду для зберігання кавових зерен необхідно керуватися двома важливими вимогами:
- 1. Кришка ємності повинна щільно прилягати до краю, забезпечуючи герметичність і запобігаючи вільне надходження повітря всередину. Ідеальні в цьому відношенні банки з прокладкою ущільнювача і тугий клямкою. Придбати такі можна в господарському магазині.
- 2. Стінки тари по можливості повинні бути непрозорими, щоб запобігти згубний вплив сонячних променів на вміст. Інший варіант — зберігання в темному місці.
У кожного матеріалу є свої особливості:
- 1. Скло і кераміка. Найнадійніші в плані збереження вмісту в непошкодженому вигляді. При цьому важливо пам’ятати, що скляні ємності зберігають в темряві.
- 2. Метал. Добре справляється із захистом від вологи і сонця, але може просочити кава бляшаним присмаком.
- 3. Харчовий пластик. Невдалий варіант. У пластиковому посуді продукт швидко відволожуються і набуває кислий або прісний смак.
- 4. Дерево. Вже після 5 днів зберігання в дерев’яному посуді кави зіпсується, т. К. Даний матеріал не здатний боротися з згубним впливом навколишнього середовища.
При необхідності зберегти будинки відразу кілька різновидів кави, для кожного сорту важливо підібрати окрему ємність. Це запобіжить змішування оригінальних ароматів.
4
Місце зберігання
Після роздрукування та підбору необхідного посуду залишається визначитися з підходящим місцем:
- 1. Відкрита полку. По можливості варто уникати зберігання в подібних локаціях. Якщо інших варіантів немає, необхідно подбати, щоб туди не проникали сонячні промені. В іншому випадку періодичне вплив світла безповоротно зіпсує продукт. Рекомендується розташовувати ємність з кавою на віддалі від варильної поверхні, на середній висоті. Вона також повинна бути захищена від протягів. Важливо уникати сусідства з сушеними травами, спеціями, пахощами, милом, фруктами — будь-який сильно пахне продукцією.
- 2. Шафа. Це ідеальне місце для зберігання кави, особливо якщо він виконаний з дерева (цей матеріал краще забезпечує вентиляцію і не дає вмісту заборонити). Переважно помістити ємність з продуктом в житловій кімнаті, де перепади температур трапляються рідше, ніж в приміщенні з плитою і духовкою. Рекомендується поставити упаковку на нижню або середню полицю подалі від радіатора, обігрівачів і ламп.
- 3. Морозильная камера. Придатна для довгострокового зберігання кави тільки за умови, що вона буде відкриватися якомога рідше, а після вилучення вміст пачки відразу ж буде використано. Герметичну упаковку в такому випадку необхідно помістити в целофановий пакет і щільно обернути декількома шарами фольги, потім поліетиленовою плівкою і скотчем. Не рекомендується, щоб при цьому в морозилці лежали м’ясо, риба або підготовлені на зиму овочі.
Зверніть увагу! Холодильна камера — невідповідне місце для пачки кави, т. К. Часте відкриття дверець перешкоджає підтримці стабільної температури.