Будь-яка риба гарна на обід або святкову вечерю. Але саме копчена, виготовлена в домашніх умовах, неймовірно смачна і ароматна. Відомо, що копчений продукт набагато довше залишається придатним для вживання в їжу, ніж свіжий. Однак не всі знають, як правильно і скільки зберігати копчену рибу. Зазвичай продукт тримають в холодильнику. Але тут або в інших умовах зберігання є певний термін придатності. Все залежить від методу копчення риби і інших чинників.
1
Способи копчення риби
Для отримання делікатесу з дивовижним ароматом необхідно пройти етап копчення. Це найбільш популярний метод консервації продукту. Його обробляють великою кількістю солі, висушують і піддають термічній обробці з використанням деревини.
Існують кілька видів копчення:
- 1. Холодне — риба проходить теплову обробку над невеликим багаттям, температура якої не перевищує 40 градусів.
- 2. Гаряче — рибний продукт укладають над тирсою (для отримання смаку і запаху) і готують при високій температурі від 80 до 200 градусів.
- 3. Димова обробка — рибу підігрівають і поливають спеціальним розчином, який містить різні консерванти і барвники.
- 4. напівгарячої — відбувається при температурі від 50 до 80 градусів. Такий вид обробки на виході дозволяє отримати продукт з масою корисних речовин.
2
Терміни зберігання рибного товару
У магазинах (промислові умови), щоб уникнути псування продукт, що пройшов етап копчення, обов’язково міститься в холодильному обладнанні.
Виконання всіх обов’язкових умов для зберігання, безсумнівно, допоможе продовжити свіжість і аромат риби, а саме:
- 1. Наявність гарної витяжки.
- 2. Контроль температури повітря.
- 3. Підтримування оптимальної вологості в приміщенні.
3
Як і де зберігати?
У домашніх умовах копчене виріб цілком можна тримати в холодильнику. Якщо в ньому знаходяться продукти з запахом, рибу необхідно упакувати в фольгу або пергамент. Перед тим як укласти її в холодильник, слід розморозити його і вимити всі полки. Зберігати зіпсовані продукти разом з рибою не допускається.
Найпоширеніший спосіб, щоб продовжити свіжість рибного вироби, — соляний розчин. Для нього знадобиться всього 2 інгредієнта: сіль і вода (в співвідношенні 1: 2). В отриманому розчині потрібно просочити підготовлену тканину і обгорнути нею продукт. Потім упакувати щільним папером і покласти в нижній відділ холодильника. Щоб заморозити копчену рибу в морозильнику, потрібно обернути її в пергамент. Це допоможе надовго зберегти властивий їй аромат.
Також продукт можна зберігати без холодильника. Наприклад, на горищі, де риба розвішується в тканинних мішечках.
Ще один варіант — скласти копчене виріб в невеликі ящики, акуратно присипавши її січкою або тирсою. Перед тим як складати рибу на зберігання, її слід очистити від сажі і добре провітрити.
Зберігання копченого продукту в ящику можна використовувати і в дорозі (під час пікніка на природі або подорожі). Головне — забезпечити чистоту в тому місці, де лежить риба, недоступність інших запахів і комах. Щоб продовжити термін зберігання, потрібно покласти на самий низ ящика кілька гілочок ялівцю.