Брусниця — північна ягода, багата мікроелементами і вітамінами. Використовується для приготування морсів, компотів, варення, десертів. При термічній обробці велика частина поживних властивостей втрачається, але зберігати брусницю можна в сушеному і свіжому вигляді. У терапевтичних цілях в домашніх умовах використовуються не тільки плоди, але і сушене листя. Вчасно зібрані і правильно заготовлені, вони можуть зберігатися до трьох років.
1
Зберігання в свіжому вигляді
Дозрівання брусниці починається в кінці серпня. Ягоди збирають яскраво-червоними в суху погоду вдалині від транспортних магістралей, потім перебирають. Для зберігання не використовують плоди зеленого кольору з плодоніжками, перезрілі і підгнилі викидають.
Брусниця містить бензойну кислоту, завдяки якій зберігати її можна в свіжому вигляді до наступного врожаю.
2
Заготівля на зиму
При бажанні зберегти брусницю до весни застосовують кілька способів термічної обробки і заморожування. У такому вигляді її використовують для приготування киселю, морсу, компотів, гарнірів і випічки.
Для заморожування використовують цілісні стиглі ягоди. Їх ретельно промивають у кип’яченій воді і підсушують на рушник. Викладають шарами на піднос і прибирають в морозилку. Після того як кожен плід замерзне, їх можна зсипати в пакет і залишати в морозильнику для тривалого зберігання.
2.1
сушка
Висушені плоди і листя використовують для приготування вітамінного чаю. Перед сушінням плодів в духовці їх перебирають: прибирають перезрілі, м’яті та підгнилі. Деко застеляють пергаментним папером і розсипають ягоди. Також можна користуватися електричною сушаркою.
Сушать ягоди при температурі 60 градусів. Для рівномірної просушування перемішують. Коли ягода перестає виділяти сік, деко дістають і залишають на столі до її повного висихання.
Сушена брусниця зберігається в скляній герметичній тарі в темному сухому місці не довше ніж 6 місяців.
Брусниця не скидати листя на зиму, але обривати потрібно ті, що пережили зиму. Друга пора заготовок починається восени, після збору ягід.
Листя сушать в добре провітрюваному приміщенні або в електричних сушарках при температурі до 40 градусів. Розкладають тонким шаром на рушниках і часто перемішують.
Важливо не допускати попадання прямого сонячного світла. Почорнілі листя прибирають, інші складають в паперові пакети і зберігають у темному приміщенні 3 роки.
2.2
У сиропі
Брусницю консервують в сиропі. Для цього буде потрібно: 2 л води, 5 кг ягід, 1,8 кг цукрового піску, 50 г лимонного соку.
рецепт:
- 1. Воду доводять до кипіння.
- 2. Додають цукор і кип’ятять до повного розчинення крупинок.
- 3. Вливають лимонний сік.
- 4. Проціджують і охолоджують.
- 5. Брусницю розкладають по банках і заливають сиропом.
- 6. Банки закривають папером і відправляють в прохолодне місце.
Можна залити водою або фруктовим сиропом. Ягоду віджимають і в сік додають цукровий пісок (1: 1), доводять до кипіння.
2.3
варення
Перед тим як варити ягоди, їх очищають і просушують на тканини кілька днів, періодично перемішуючи. За цей час плоди встигають дозріти. Варення, приготоване з мокрих ягід, зберігається недовго.
рецепт:
- 1. Готують 1 кг брусниці, 1,5 кг цукру і 600 мл води.
- 2. Ягоди бланшують протягом 3 хвилин.
- 3. Відкидають на друшляк.
- 4. Варять цукровий сироп.
- 5. У нього додають ягоди і варять півгодини.
Готове варення потрібно розлити в стерилізовані банки, закрити кришками і прибрати на зберігання в прохолодне темне місце.
2.4
«П’ятихвилинка»
Якщо часу мало, то з ягід можна зробити варення за 5 хвилин. Воно відрізняється ароматом і смаком. Використовується для випічки. Знадобиться: 1 кг брусниці, 600 г цукру, 20 г пектину.
приготування:
- 1. Плоди засипають пектином і витримують 20 хвилин для виділення соку.
- 2. Половину порції цукрового піску додають в ємність з ягодами і акуратно перемішують.
- 3. Доводять до кипіння, висипають залишок цукру, варять 5 хвилин.
- 4. Варення розливають по банках і закочують кришками.
П’ятихвилинка — смачний десерт і засіб профілактики багатьох хвороб. Використовується як противірусний засіб, заспокоює нервову систему, знімає втому.