Як правильно зберігати вдома зелені помідори до дозрівання, щоб вони почервоніли

Важливою умовою збереження врожаю помідорів є їх правильний збір. Обрізати томати слід за допомогою ножиць. Однак робити це потрібно максимально акуратно, щоб не пошкодити плоди. В іншому випадку це може привести до псування овоча. Не слід видаляти плодоніжки, так як це може стати причиною появи гнилі томатів. Крім того, такі помідори дозрівають швидше. З цією ж метою під час зберігання врожаю разом з зеленими томатами можна розмістити один червоний. Це значно прискорить дозрівання помідорів. Якщо червоний томат зіпсується, його потрібно замінити новим.

1
Кращі сорти для зберігання

Для того щоб томати довше лежали, слід правильно вибрати сорт. Для цього селекціонерами було виведено кілька різновидів помідорів, що відрізняються лежкістю:

  • Урожай таких сортів томатів, як Василиса, Жовтий помідор або Помаранчевий куля, Лонг Кіпер, Жираф можна зберегти будинки до березня.
  • Плоди сортів Жанна, Новорічний, Ріо Гранде, Подзимний добре зберігаються протягом 4 місяців.
  • Термін зберігання таких видів, як Дубок, Місячний, Японський краб, Новий шедевр становить 2 місяці.

Важливо пам’ятати про те, що не слід зберігати в одній тарі томати різних сортів.

2
Як правильно знімати плоди?

Гарна збереження зелених помідорів багато в чому залежить від того, як був зібраний урожай. Слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Деякі плоди самі опадають на землю. В такому випадку вони непридатні для тривалого зберігання.
  • Збирати томати слід раз в 5 днів. Якщо стоїть спекотна погода, то робити це треба частіше.
  • Найкращим часом для збору врожаю є ранній ранок. В цей час томати ще не встигають нагрітися під сонячними променями. Плоди повинні бути сухими, без крапельок роси.
  • Низька температура може завдати шкоди томатам. Якщо вночі близько 5 градусів тепла, це знак, що пора знімати всі зелені помідори.

3
оптимальні умови

Зберігати зелені помідори слід при температурі 8 — 15 градусів тепла. Щоб вони почервоніли і дозріли, вологість повітря повинна бути на рівні 70 — 80%. В таких умовах томати дозрівають повільно і поступово. При більш високій температурі (18 — 21 градус вище нуля) процес дозрівання буде проходити досить активно. Однак це позначиться на їх якості, так як плоди втратять багато рідини і перестануть бути пружними.

Перед закладанням на зберігання всі томати треба правильно розсортувати. Бурі і злегка побурілі плоди дозріють швидше за все. У другу чергу почервоніють білі плоди. Якщо ж помідори мають інтенсивний зелений окрас, то вони можуть зберігатися досить тривалий час.

Листя і стебла у дозрівають в домашніх умовах томатів повинні бути зірвані. Важливо враховувати, що сонячні промені згубно впливають на зелені плоди. Від цього вони тільки псуються.

Ще однією умовою швидкого дозрівання томатів є присутність газу етилену. Для того щоб підвищити його концентрацію, можна покласти в одну тару з помідорами продукт, який виділяє етилен.

Якщо вкрити помідори теплим вовняним шарфом, то для дозрівання врожаю знадобиться всього кілька днів. Овочі не будуть отримувати світла, однак, будуть постійно перебувати в теплі.

4
Кращі способи зберігання

Існує кілька ефективних способів зберігання зелених помідорів в домашніх умовах.

4.1
У ящиках

З цією метою використовуються ящики з картону, пластику або дерева. На дно тари треба помістити папір. Плоди викладаються в один ряд, прикриваються газетою. Як укриття допускається використання соломи, сухих тирси, пінопласту, кульок з пінополіуретану. Після цього знову викладається ще один ряд овочів і так далі. Плодоніжки кожного ряду треба розгортати в різні боки. Останній ряд повинен бути обов’язково укритий папером.

Розмір тари не повинен бути занадто великим. В один ящик треба класти не більше 12 кг помідорів. Це викликано тим, що нижні ряди томатів можуть пошкодитися під вагою верхніх рядів.

Оглядати овочі треба двічі в тиждень. Почервонілі плоди перекладаються наверх, а зовсім зелені вниз.

4.2
В пакетах

Хорошим місцем для зберігання зелених томатів є паперові пакети. При цьому для них підійде кімнатна температура. Бажано кожен плід обробити спиртом і обернути кожен в серветку, оброблену спиртом. Це допоможе істотно відстрочити початок процесу гниття овочів. Якщо температура в приміщенні буде перебувати в межах 18-21 градус, то терміни дозрівання складуть близько 2 тижнів, якщо ж 13-16 градусів — близько місяця.

4.3
На полицях

Якщо у господарів є в наявності льох, то це може значно полегшити завдання. Томати треба розкласти на полицях льоху або підвалу таким чином, щоб плоди не торкалися одне одного.

4.4
У червоних мішках з тканини

Феноменальний факт: якщо зелені томати розмістити в тканинних мішечках червоного кольору, то вони дуже швидко дозріють. Цей спосіб багаторазово підтверджувався на практиці багатьма городниками.

4.5
У скляних банках

Якщо кількість зелених помідорів зовсім невелике, то для їх дозрівання підійде скляна банка. У ємність треба помістити кілька томатів і невеликий банан (або інший фрукт, який виділяє етилен). Банку треба щільно закрити. Тару треба поставити в темне місце і регулярно перевіряти стан банана. При необхідності його слід замінити на новий. Процес почервоніння овочів займе близько 10 днів.

4.6
на кущах

Немає необхідності зривати плоди з куща. Рослина повністю виривається з коренем і грудкою землі. Далі, воно підвішується вгору корінням в сараї або будь-якому іншому обов’язково теплому приміщенні.

Таким чином, всі поживні речовини будуть надходити від коренів до плодів. Маленькі томати зможуть збільшитися в розмірі.

Більш складний спосіб збереження куща помідорів цілком

Ще одним різновидом цього способу є пересадка кущів в тепле приміщення. Треба стежити за підтриманням невеликого рівня вологості в області кореневої системи.

4.7
У штабелях

Великий урожай томатів можна зберігати в штабелях (висота не повинна перевищувати 60 см). Для цього треба зрізати томатні кущі і укласти їх в штабель. Утеплюються за допомогою солом’яних матів. Ревізію необхідно проводити 1 раз в кілька днів. Бажано проводити цю процедуру в теплу погоду. При температурі близько 15 градусів і вологості 80% дозрівання помідорів відбудеться через 35-40 днів.

4.8
штучне світло

Цей спосіб є дуже дорогим і застосовується в тому випадку, якщо господарі не хочуть обривати плоди з куща, намагаючись продовжити дозрівання томатів на грядках. Для цього під вечір на вулицю виносяться торшери і включаються біля рослин. Якщо є бажання і можливості, то таке додаткове освітлення можна залишати на цілу ніч.

5
Дозрівання овочів з ознаками фітофтори

Відправляти на тривале зберігання слід тільки ті плоди, що не почорніли в результаті пошкодження фітофторою. Темні плями являють собою досить агресивний грибок, який в найкоротші терміни поширюється по всій ділянці.

При виявленні перших одиночних плодів, уражених фітофторою, їх ні в якому разі не можна закопувати в компост або в землю. Гнилі помідори слід помістити в пакет і викинути на смітник. Це дозволить убезпечити весь урожай.

Томати, зібрані з хворих кущів, перед відправкою на зберігання треба опустити в воду (60 градусів) на 2 хвилини. Потім дістати і добре висушити. Далі плоди укладаються в один шар, ховаються зверху за допомогою паперу або червоної тканини і відправляються в тепле, темне місце. Перевіряти помідори треба кожен день і своєчасно видаляти хворі.

При невеликому ступені ураження помідори цілком придатні для приготування салатів на зиму.

6
Як загальмувати дозрівання плодів?

Досить часто виникає необхідність не прискорити, а загальмувати дозрівання помідорів.

Найбільш придатними для цих цілей є пізньостиглі сорти, які призначені для тривалого зберігання.

Дотримуючись нескладних рекомендацій, можна домогтися більш пізнього дозрівання томатів:

  • Знімати плоди необхідно тільки зеленими. Робити це треба тоді, коли вони досягнуть розміру, відповідного сорту помідорів.
  • Ящики з овочами повинні знаходитися в добре вентильованому приміщенні без доступу світла.
  • Температура зберігання зелених плодів становить 12 градусів вище нуля, бурих — 6, а рожевих — близько 2 градусів.
  • Треба часто робити сортування томатів і вибирати вже дозріли плоди.
  • Вологість приміщення, де знаходиться урожай, не повинна бути вище 85%. Однак повітря не повинен бути надто сухим, так як це призведе до втрати вологи плодів і втрати їх пружності.
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector