Як правильно зберігати вдома зелені помідори до дозрівання, щоб вони почервоніли

Важливою умовою збереження врожаю помідорів є їх правильний збір. Обрізати томати слід за допомогою ножиць. Однак робити це потрібно максимально акуратно, щоб не пошкодити плоди. В іншому випадку це може привести до псування овоча. Не слід видаляти плодоніжки, так як це може стати причиною появи гнилі томатів. Крім того, такі помідори дозрівають швидше. З цією ж метою під час зберігання врожаю разом з зеленими томатами можна розмістити один червоний. Це значно прискорить дозрівання помідорів. Якщо червоний томат зіпсується, його потрібно замінити новим.

1
Кращі сорти для зберігання

Для того щоб томати довше лежали, слід правильно вибрати сорт. Для цього селекціонерами було виведено кілька різновидів помідорів, що відрізняються лежкістю:

  • Урожай таких сортів томатів, як Василиса, Жовтий помідор або Помаранчевий куля, Лонг Кіпер, Жираф можна зберегти будинки до березня.
  • Плоди сортів Жанна, Новорічний, Ріо Гранде, Подзимний добре зберігаються протягом 4 місяців.
  • Термін зберігання таких видів, як Дубок, Місячний, Японський краб, Новий шедевр становить 2 місяці.

Важливо пам’ятати про те, що не слід зберігати в одній тарі томати різних сортів.

2
Як правильно знімати плоди?

Гарна збереження зелених помідорів багато в чому залежить від того, як був зібраний урожай. Слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Деякі плоди самі опадають на землю. В такому випадку вони непридатні для тривалого зберігання.
  • Збирати томати слід раз в 5 днів. Якщо стоїть спекотна погода, то робити це треба частіше.
  • Найкращим часом для збору врожаю є ранній ранок. В цей час томати ще не встигають нагрітися під сонячними променями. Плоди повинні бути сухими, без крапельок роси.
  • Низька температура може завдати шкоди томатам. Якщо вночі близько 5 градусів тепла, це знак, що пора знімати всі зелені помідори.

3
оптимальні умови

Зберігати зелені помідори слід при температурі 8 — 15 градусів тепла. Щоб вони почервоніли і дозріли, вологість повітря повинна бути на рівні 70 — 80%. В таких умовах томати дозрівають повільно і поступово. При більш високій температурі (18 — 21 градус вище нуля) процес дозрівання буде проходити досить активно. Однак це позначиться на їх якості, так як плоди втратять багато рідини і перестануть бути пружними.

Перед закладанням на зберігання всі томати треба правильно розсортувати. Бурі і злегка побурілі плоди дозріють швидше за все. У другу чергу почервоніють білі плоди. Якщо ж помідори мають інтенсивний зелений окрас, то вони можуть зберігатися досить тривалий час.

Листя і стебла у дозрівають в домашніх умовах томатів повинні бути зірвані. Важливо враховувати, що сонячні промені згубно впливають на зелені плоди. Від цього вони тільки псуються.

Ще однією умовою швидкого дозрівання томатів є присутність газу етилену. Для того щоб підвищити його концентрацію, можна покласти в одну тару з помідорами продукт, який виділяє етилен.

Також читайте:  Як правильно зберігати раків в домашніх умовах на довгий час, чи можна їх заморожувати

Якщо вкрити помідори теплим вовняним шарфом, то для дозрівання врожаю знадобиться всього кілька днів. Овочі не будуть отримувати світла, однак, будуть постійно перебувати в теплі.

4
Кращі способи зберігання

Існує кілька ефективних способів зберігання зелених помідорів в домашніх умовах.

4.1
У ящиках

З цією метою використовуються ящики з картону, пластику або дерева. На дно тари треба помістити папір. Плоди викладаються в один ряд, прикриваються газетою. Як укриття допускається використання соломи, сухих тирси, пінопласту, кульок з пінополіуретану. Після цього знову викладається ще один ряд овочів і так далі. Плодоніжки кожного ряду треба розгортати в різні боки. Останній ряд повинен бути обов’язково укритий папером.

Розмір тари не повинен бути занадто великим. В один ящик треба класти не більше 12 кг помідорів. Це викликано тим, що нижні ряди томатів можуть пошкодитися під вагою верхніх рядів.

Оглядати овочі треба двічі в тиждень. Почервонілі плоди перекладаються наверх, а зовсім зелені вниз.

4.2
В пакетах

Хорошим місцем для зберігання зелених томатів є паперові пакети. При цьому для них підійде кімнатна температура. Бажано кожен плід обробити спиртом і обернути кожен в серветку, оброблену спиртом. Це допоможе істотно відстрочити початок процесу гниття овочів. Якщо температура в приміщенні буде перебувати в межах 18-21 градус, то терміни дозрівання складуть близько 2 тижнів, якщо ж 13-16 градусів — близько місяця.

4.3
На полицях

Якщо у господарів є в наявності льох, то це може значно полегшити завдання. Томати треба розкласти на полицях льоху або підвалу таким чином, щоб плоди не торкалися одне одного.

4.4
У червоних мішках з тканини

Феноменальний факт: якщо зелені томати розмістити в тканинних мішечках червоного кольору, то вони дуже швидко дозріють. Цей спосіб багаторазово підтверджувався на практиці багатьма городниками.

4.5
У скляних банках

Якщо кількість зелених помідорів зовсім невелике, то для їх дозрівання підійде скляна банка. У ємність треба помістити кілька томатів і невеликий банан (або інший фрукт, який виділяє етилен). Банку треба щільно закрити. Тару треба поставити в темне місце і регулярно перевіряти стан банана. При необхідності його слід замінити на новий. Процес почервоніння овочів займе близько 10 днів.

4.6
на кущах

Немає необхідності зривати плоди з куща. Рослина повністю виривається з коренем і грудкою землі. Далі, воно підвішується вгору корінням в сараї або будь-якому іншому обов’язково теплому приміщенні.

Таким чином, всі поживні речовини будуть надходити від коренів до плодів. Маленькі томати зможуть збільшитися в розмірі.

Також читайте:  Як заморозити баклажани на зиму в морозилці в домашніх умовах

Більш складний спосіб збереження куща помідорів цілком

Ще одним різновидом цього способу є пересадка кущів в тепле приміщення. Треба стежити за підтриманням невеликого рівня вологості в області кореневої системи.

4.7
У штабелях

Великий урожай томатів можна зберігати в штабелях (висота не повинна перевищувати 60 см). Для цього треба зрізати томатні кущі і укласти їх в штабель. Утеплюються за допомогою солом’яних матів. Ревізію необхідно проводити 1 раз в кілька днів. Бажано проводити цю процедуру в теплу погоду. При температурі близько 15 градусів і вологості 80% дозрівання помідорів відбудеться через 35-40 днів.

4.8
штучне світло

Цей спосіб є дуже дорогим і застосовується в тому випадку, якщо господарі не хочуть обривати плоди з куща, намагаючись продовжити дозрівання томатів на грядках. Для цього під вечір на вулицю виносяться торшери і включаються біля рослин. Якщо є бажання і можливості, то таке додаткове освітлення можна залишати на цілу ніч.

5
Дозрівання овочів з ознаками фітофтори

Відправляти на тривале зберігання слід тільки ті плоди, що не почорніли в результаті пошкодження фітофторою. Темні плями являють собою досить агресивний грибок, який в найкоротші терміни поширюється по всій ділянці.

При виявленні перших одиночних плодів, уражених фітофторою, їх ні в якому разі не можна закопувати в компост або в землю. Гнилі помідори слід помістити в пакет і викинути на смітник. Це дозволить убезпечити весь урожай.

Томати, зібрані з хворих кущів, перед відправкою на зберігання треба опустити в воду (60 градусів) на 2 хвилини. Потім дістати і добре висушити. Далі плоди укладаються в один шар, ховаються зверху за допомогою паперу або червоної тканини і відправляються в тепле, темне місце. Перевіряти помідори треба кожен день і своєчасно видаляти хворі.

При невеликому ступені ураження помідори цілком придатні для приготування салатів на зиму.

6
Як загальмувати дозрівання плодів?

Досить часто виникає необхідність не прискорити, а загальмувати дозрівання помідорів.

Найбільш придатними для цих цілей є пізньостиглі сорти, які призначені для тривалого зберігання.

Дотримуючись нескладних рекомендацій, можна домогтися більш пізнього дозрівання томатів:

  • Знімати плоди необхідно тільки зеленими. Робити це треба тоді, коли вони досягнуть розміру, відповідного сорту помідорів.
  • Ящики з овочами повинні знаходитися в добре вентильованому приміщенні без доступу світла.
  • Температура зберігання зелених плодів становить 12 градусів вище нуля, бурих — 6, а рожевих — близько 2 градусів.
  • Треба часто робити сортування томатів і вибирати вже дозріли плоди.
  • Вологість приміщення, де знаходиться урожай, не повинна бути вище 85%. Однак повітря не повинен бути надто сухим, так як це призведе до втрати вологи плодів і втрати їх пружності.
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector