Як правильно зберігати імбир: в домашніх умовах, в квартирі, в холодильнику

Особливість свіжого кореня імбиру полягає в тому, що його неможливо вжити в їжу за короткий термін. Тому необхідно зберегти дорогий продукт на певний час. У домашніх умовах для цієї мети краще всього підходить холодильник. Є й інші способи, за допомогою яких можна уникнути псування кореня. Але зберегти його лікувальні властивості вийде не завжди, наприклад, при мінусових температурах вони будуть втрачені.

1
Зберігання в холодильній камері

При температурі повітря + 4 + 6 ° С корінь імбиру можна зберігати свіжим без втрати смаку і корисних речовин протягом тижня. Щоб продукт не висох і не запліснявів, потрібно щільно обернути його харчовою плівкою. Перед цим імбир необхідно висушити на відкритому повітрі або обтерти серветкою. А от знімати поверхневий шар (шкірку) з пряного кореня не варто, інакше він швидко втратить вологу і стане непридатним до вживання.

Якщо в будинку не виявилося харчової плівки, можна використовувати паперовий або поліетиленовий пакет для харчових продуктів з zip-застібкою.

Щоб уникнути утворення конденсату на поверхні кореня імбиру, його можна покласти на тарілку і поставити в холодильник. Туди ж необхідно помістити майбутню упаковку. Через 30-60 хвилин, коли температура продукту зрівняється з внутрішньою температурою в холодильнику, його слід вийняти, загорнути в плівку або вкласти в пакет і прибрати на тривале зберігання.

2
Зберігання в морозильній камері

У морозильній камері можна зберігати імбир значно довше, ніж в холодильному — від 2 до 6 місяців. При цьому він збереже пряний смак, але втратить цінні лікувальні властивості, так як вони зруйнуються під впливом негативних температур. Фахівці не радять вдаватися до такого способу, але, якщо іншого виходу немає, можна заморозити імбир і надалі використовувати його тільки в якості смакової приправи. Досвідчені господині застосовують два варіанти заморожування:

  1. 1. Очистити корінь від шкірки і натерти. Викласти невеликими порціями на лоток, дрібну тарілку або обробну дошку, попередньо застелену пергаментним папером, і помістити всередину морозильної камери. Після того як продукт замерзне, перекласти порційні частини в пластиковий контейнер або щільний поліетиленовий пакет. Надалі використовувати в міру необхідності, причому перед закладкою в блюдо пряність годі й розморожувати.
  2. 2. Очищений імбир порізати кубиками, брусочками або кружальцями. Розкласти на будь-якій плоскій посуді, на дно якої покладено лист пергаменту, і прибрати в морозильну камеру. Через 1-2 години заморожені шматки перекласти в підходить за розміром пластикову ємність або поліетиленовий пакет з герметичною застібкою.
Також читайте:  Як правильно зберігати топінамбур в домашніх умовах

Смак і аромат імбиру при таких способах заготівлі не постраждають.

3
Імбир з медом

Існує альтернативний варіант зберігання імбиру будинку, який дозволяє не тільки продовжити термін придатності, а й посилити лікувальні властивості продукту. Цей спосіб підійде любителям чаювання:

  1. 1. Очистити свіжий корінь імбиру і натерти.
  2. 2. Помістити пряність в скляну банку і залити рідким медом.
  3. 3. Перемішати, закрити кришкою і прибрати в холодильник.

При бажанні до солодко-пряної заготівлі для чаю можна додати пропущений через м’ясорубку свіжий лимон — точна кількість продуктів залежить від індивідуальних смакових переваг.

Поєднання імбиру з медом і лимоном дозволяє не тільки зберегти, але і посилити лікувальні якості інгредієнтів. Засіб допоможе підвищити загальний тонус, очистити судини, зміцнити імунну систему і знизити ризик розвитку грипу та ГРВІ, що особливо важливо взимку в сезон простудних захворювань.

Мед виступає в якості природного консерванту і дозволяє зберегти цілющі властивості на тривалий термін. У холодильній камері корисна заготівля буде зберігатися не менше 3 -4 тижнів. При кожному чаюванні досить додати в чашку 1-2 ложки, щоб посилити смак і аромат напою. Необхідно кожен раз діставати продукт з ємності чистою сухою ложкою і герметично закривати банку.

4
маринований імбир

Термін придатності маринованого кореня, купленого в магазині, завжди вказано на упаковці, там же є інформація про температуру зберігання запечатаного продукту. Герметично закупорену банку можна тримати в квартирі (коморі, кухонної тумбі і т. Д.), Але після розтину тари її необхідно зберігати тільки в холодильнику при температурі + 5 ° С. При цьому ємність з продуктом слід щільно закривати, щоб знизити ймовірність розмноження патогенних бактерій. Якщо дотримуватися цих нехитрих правил, термін зберігання маринованого імбиру складе 2 тижні.

Також читайте:  Як правильно зберігати сушені гриби в домашніх умовах, в квартирі

Коли термін зберігання свіжого імбиру добігає кінця, його можна замаринувати з цукром, сіллю і рисовим або сливовим оцтом, і таким способом продовжити «життя» прянощі ще на 2 тижні. Тільки для маринування та подальшого зберігання не можна використовувати металеві ємності.

5
Сушений і мелений корінь

Свіжий імбир можна висушити. Для цього потрібно:

  1. 1. вимити і витерти корінь від вологи.
  2. 2. Поверхневий шар зішкребти ножем так, як чистять молоду картоплю чи моркву.
  3. 3. Нарізати тонкими пластинками.
  4. 4. духовочние лист застелити пергаментним папером, зверху розкласти скибочки кореня.
  5. 5. Сушити в духовці при температурі 50 ° С протягом години, потім шматочки перевернути на іншу сторону і залишити ще на стільки ж.
  6. 6. Дверцята під час сушки тримати трохи прочиненими або використовувати режим «конвекція».

Шматочки якісно висушеного імбиру будуть лежати в домашніх умовах від 6 до 12 місяців, не втрачаючи смакових і цілющих властивостей. Правильно буде помістити продукт в мішок з повітропроникною тканини або скляну банку з кришкою і поставити в сухе темне місце. Це може бути будь-який шафа або тумба на кухні, так як після висихання корінь прекрасно зберігається при кімнатній температурі.

Мелену спецію з імбирного кореня можна тримати як при кімнатній температурі, так і на дверцятах холодильника — цілющі властивості і пряний смак збережуться протягом півроку.

Сушений імбир слід замочити у воді кімнатної температури на 7-8 годин і тільки після цього використовувати в кулінарних цілях.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector