Як зберігати буряк, морква на зиму в домашніх умовах

Щоб зберегти буряк і морква до наступного врожаю, слід дотримуватися температурного режиму і підтримувати рівень вологості повітря в нормі.

При будь-якому способі зберігання потрібно дотримуватися необхідні умови: потрібно своєчасно проводити прибирання місця зберігання, не пошкоджуючи бульби, періодично перебирати коренеплоди, використовувати дезінфікуючі засоби, щоб запобігти поширенню хвороб.

1
правильна подготовка

Підготовча робота перед закладанням овочів на зиму проходить в кілька етапів.

Важливо в правильні терміни прибрати культури. Буряк — теплолюбна рослина і не любить заморозків, тому не слід залишати її в грунті до настання перших холодів. Зазвичай в середній смузі урожай буряків і моркви прибирають на початку жовтня, а в південній смузі — на початку листопада.

Збір виробляють в сонячні дні, коли немає опадів. У день збирання підсушують овочі, залишаючи їх на грядці. Сонячні промені знезаражують продукт. Якщо погода похмура і нестійка, то морква і буряк сушать під навісом кілька днів.

Сухі бульби очищають від залишків грунту, але ні в якому разі не миють, так як вони почнуть гнити.

Пошкоджені овочі не підходять для закладання, їх слід відразу використовувати.

Обрізку бадилля виробляють обережно, щоб не зачепити коренеплід. Рекомендується обрізати її ножицями або ножем дуже акуратно, залишивши один-два сантиметри. Обривання або обламування зашкодять овоч, і він почне псуватися. Після виконаних робіт буряк і морква переносять в добре вентильованому приміщенні і залишають там на два тижні. Після відправляють овочі на зберігання.

2
місця зберігання

Зберігати буряк і морква дозволяється в різних місцях, навіть в квартирі, в залежності від можливостей і умов проживання. Для цієї мети підійдуть:

  • підпілля;
  • засклений балкон;
  • Дачна ділянка;
  • сходова клітка;
  • льох;
  • гараж;
  • будинок або квартира;
  • комора;
  • холодильник.

Останні два варіанти використовують при нетривалому зберіганні. Якщо немає відповідного місця, можна залишати коренеплоди під ліжком в ящику.

3
Зберігання в підпіллі

У підпіллі або в підвалі роблять спеціальні відсіки для овочів. Можна використовувати звичайну насип, яка дозволяє зберігати коренеплоди на підлозі. Але так вони позбавляються доступу повітря.

Практичніше буде змайструвати з дерев’яних дощок засіки з високими бортиками до одного метра. Між забитими дошками залишають таку відстань, щоб овочі не випадали. Піддон забезпечують зазорами. Пристосування не повинно стосуватися стін підвалу або підпілля. Розставляють дерев’яні засіки неподалік один від одного. На відміну від пакетів, мішків або кошиків в огорожах циркулює повітря, що дозволяє зберігати овочі якісніше і довше. Крім того, в них не скупчується конденсат, і зайва волога не зашкодить коренеплодів.

Конструкція ящика для зберігання овочів

Перед закладанням овочів слід підготувати підпілля. Для позбавлення від гризунів використовують димову шашку і провітрюють його, зробивши попередню прибирання. Потім обробляють стіни приміщення вапном. У сільській місцевості підпілля провітрюється все літо з проти сіткою в дверному отворі.

Грунтовий підлогу накривають дерев’яним настилом, щоб морква і буряк не стикалися з землею, це попередить розвиток захворювань. Пол слід обробити крейдою або вапном, посипати деревною золою. Ці кошти оберігають овочі від вологи.

Зберігати різні коренеплоди рекомендується в окремих секціях, не розміщуючи їх в мішки і ящики. Так вони не зіпсуються до весни. Можна застелити підлогу соломою або мішковиною. Зверху складених овочів посипають деревну золу. Вона запобігає процеси гниття.

Для зберігання в підпіллі використовують бовтанку, приготовану таким чином: глину (близько двох кілограмів) розводять з водою, щоб вона стала рідкою, залишають на ніч, вранці перемішують. Занурюють кожен коренеплід в розчин, дають овочам висохнути і складають.

4
Овочі на ділянці

Цей старовинний спосіб дозволяє зберегти овочі до появи наступного врожаю. Процес закладки коренеплодів:

  1. 1. Викопують яму глибиною один метр і шириною трохи більше барильця.
  2. 2. У неї поміщають емальований бак, в який складаються овочі, без всяких захисних препаратів.
  3. 3. Бак закривають кришкою, зверху засипають соломою або сіном, накривають старою ковдрою, шифером, або дошкою, потім присипають землею і залишають до березня.

Обов’язково слід викопати урожай до появи весняних вод, які можуть затопити яму. При даному способі овочі збережуть всі вітаміни і корисні речовини, м’якоть коренеплодів залишиться твердою, і ніякі морози не будуть страшні овочам.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector