Плоди обліпихи містять величезну кількість вітамінів. Високу цінність мають листя і кора чагарнику. Щоб урожай приносив користь протягом усього зимового періоду, заготовлювати і зберігати його потрібно правильно. Для цього рослина заморожують, консервують, сушать і готують з цукром. Кожен варіант забезпечує збереження всіх вітамінів. Найцінніший продукт — масло обліпихи. Його зберігають в холодному і темному місці.
1
Зберігання в холодильнику
Щоб краще зберегти обліпиху, її потрібно заморожувати. Для заготовок з цукром використовують тільки свіжі ягоди, які повинні піддатися обробці не пізніше 2 годин після зняття. Збирають плоди дозрілими і акуратно укладають в чисті кошика, попередньо застеливши дно папером. В якості альтернативи можна використовувати целофанові пакети — цей варіант зберігає ягоди трохи довше за рахунок виключення швидшого в’янення. Урожай ставлять в холодильник або інше холодне місце з температурою від 0 до + 5 ° C.
Зберігати обліпиху можна і при більш високих температурах, але термін придатності при цьому буде коротшим. При цьому потрібно регулярно відслідковувати появу зіпсованих плодів і викидати їх.
Холод сприятливо позначається на ягодах, при зберіганні в морозильній камері обліпиха не втрачає своїх якостей. Швидке заморожування виключає появу надлишку вологи. Її кристали згодом руйнують оболонку ягід. Краща температура для заморожування становить -30 ° C.
Якщо в камері багато місця, то для більш тривалого зберігання її заповнюють дрібною тарою: паперові стаканчики, скляні банки або целофанові пакети. Ягодам при цьому необхідно залишити простір для збільшення під час заморожування. Існує й інший спосіб. Обліпиху миють, висушують, викладають на деко шаром до 2 сантиметрів і поміщають на добу в камеру. Заморозивши, ягоди перекладають у скляні банки або пластикові ємності. При такому методі плоди нагадують обліпиху в свіжому вигляді.
2
Консервація
Велика кількість кислот, що містяться в складі обліпихи, дозволяють зберігати ягоди довго. Якщо їх планується змішати з цукром, плоди сортують, миють, просушують, подрібнюють, укладають в добре пастеризовані банки, заливають цукровим сиропом і закривають ошпарені кришками. У домашніх умовах готують:
- компоти;
- соки;
- повидло;
- варення.
Консервація, виконана цим методом, добре зберігається в прохолодному приміщенні від 3 до 4 місяців. Взимку банки можна винести на балкон.
Заготовки можна зберігати і довше. Для цього термічній обробці на водяній бані піддаються ягоди в уже закупореній тарі. Зберігають їх у прохолодному і темному місці.
Приготоване повидло розкладають по скляних пастеризованим банкам, герметично закупорюють, ємність перевертають догори дном і залишають на 2 тижні. Якщо кришка здувається, такий продукт вважається зіпсованим. Зберігати повидло можна в кімнатних, але не в надто теплих умовах в темному місці. Оптимальна температура становить + 15 ° C. Смакові якості збережуться аж до нового врожаю. Компоти і сік тримають при звичайній кімнатній температурі.
Варення, джеми і повидло з обліпихи псуються рідше. Найчастіше на них утворюється піна. У цьому випадку її знімають, вміст банки перекладають в каструлю, додають цукор (по 100 г на кожен кг продукту), варять заново і вживають до чаю найближчим часом. При виявленні ємностей з тріщинами їх викидають разом з вмістом.
3
сушка
Запасають на зиму і листя обліпихи, які використовують для чаю. Заготовляють їх в момент активного цвітіння. Саме в цей період вони мають максимальною кількістю вітамінів. Сушать листя відразу після збору. Попередньо їх сортують, викидають зіпсовані і розкладають на відкритому повітрі в тіні. При сушінні під сонцем губляться багато вітамінів. Зберігають листя в картонних коробках, натуральних мішечках в темному і сухому місці.
Кора — обліпихи теж цінний лікарський препарат. Її знімають ранньою весною, до початку сокоруху. Висушити її можна в духовій шафі при температурі близько + 70 ° C протягом 30 хвилин. Кора зберігається до 5 років.
Плоди обліпихи сушити складніше. Попередньо ягоди переглядають і відокремлюють браковані. Потім їх піддають обробці гарячим (майже окропом) содовим розчином (0,5%), споліскують і тільки після цього сушать, викладаючи на деко в один ряд. Тривалість процесу складає близько 20 днів на відкритому повітрі. Сушити плоди на сонці дозволяється. Для штучного процесу поступово підвищують температуру до + 80 ° C. Тільки якісно висушені плоди можна відправляти на тривале зберігання. Їх розфасовують в коробки або ящики, в яких попередньо викладають дно папером, і ставлять в прохолодне і сухе приміщення. Найнадійніший спосіб зберігання плодів — закрита скляна банка.
До найціннішому продукту обліпихи відноситься масло. Готують його з відокремлених насіння. Їх подрібнюють і заливають підігрітим рослинним маслом. Концентрація продукту визначаться співвідношенням масла і мезги. Поміщають ємність в темне місце на термін близько тижня. Готове масло зберігають у холодильнику або в прохолоді.