Як сушити яблука в домашніх умовах

Висушити яблука в домашніх умовах можна різними способами. Крім природної сушки на сонці, господині використовують сучасні побутові прилади: духовки, мікрохвильовки, електросушарки і аерогрилі. Процес сушки займає певний час, але на виході вийде екологічно чистий продукт, в якому збережуться практично всі вітаміни, мікроелементи, пектин і харчові волокна. Крім того, сухофрукти здатні лежати кілька років і не втрачати при цьому корисні властивості, якщо дотримуватися правил зберігання.

1
Підготовча робота

Для отримання сухофруктів бажано використовувати власний урожай, адже магазинні плоди напхані різною «хімією». Для додання яблукам товарного вигляду їх часто обробляють спеціальними консервантами, що запобігають псую сільськогосподарської продукції. Щоб виконана робота увінчалася успіхом, потрібно виконати основні рекомендації:

  • Знімати плоди в суху прохолодну погоду. Чи не струшувати яблука з дерева, щоб уникнути пошкоджень. Можна використовувати і падалицю, але тоді якість готових сухофруктів буде значно нижче.
  • Для сушки брати кислі або кисло-солодкі осінні і зимові сорти, але обов’язково стиглі. Кращим вибором стануть Апорт, Антонівка, Боровик, Слов’янка, Коричне, Аніс, Пепін, Титовка. Втім, можна поекспериментувати і з іншими сортами, але судячи з численних відгуків, смак сушених солодких яблук часто розчаровує.
  • Сушити часточки з шкіркою, так як саме під нею знаходиться велика частина вітамінів. Однак ця рекомендація не відноситься до покупним плодам — ​​їх потрібно обов’язково очистити.
  • Підготовлені яблука нарізати гострим ножем або слайсера на часточки або кружечки однакової товщини в межах 0,5-0,7 мм. Для вживання сухофруктів в якості перекусу попередньо видалити серцевину. Але якщо вони призначені для компоту, можна не витрачати час і сушити часточки, що не вирізаючи насіннєву коробку.
  • Щоб яблука не потемніли і зберегли привабливий білий колір, перед початком сушіння обробити їх сольовим розчином. Для цього розвести 50 г кухонної солі в 3 л холодної води і ретельно розмішати, щоб все кристали розчинилися, потім опустити яблука на 3-4 хвилини, вийняти і сполоснути чистою водою.
  • Замість солі, можна використовувати лимонну кислоту, підкислити нею воду «на око». А ось бланшувати, як радять деякі джерела, не варто, адже в процесі теплової обробки втрачається маса вітамінів.

Спеціальний ніж для видалення насіння

Після того як яблука підготовлені, можна приступати до процесу сушіння, вибравши для себе оптимальний спосіб.

Важливо визначити момент, коли яблука можна відправляти на зберігання. У готових сухофруктів шкірка темніє, а самі часточки стають еластичними, і якщо їх стиснути руками навпіл, вони не ламаються і не виділяють сік. А ось на колір м’якоті орієнтуватися не варто — він залежить від сорту і попередньої обробки і може варіюватися від зеленувато-кремового до світло-або темно-коричневого.

2
Сушка на сонці

Це традиційний спосіб, яким сушили яблука протягом століть. Він дозволяє заощадити електроенергію, але не підходить, якщо на вулиці встановилася похмура дощова погода. Так часто буває ближче до вересня, коли починається основний збір врожаю. Сушка на повітрі більше підходить власникам приватних будинків, а мешканцям квартир краще зупинитися на іншому способі.

Для отримання сухофруктів природним шляхом пропонуються два варіанти:

  • Розкласти підготовлені часточки на пористих решітках або тацях. Можна використовувати саморобні рамки, зроблені з дерев’яних рейок і обтягнуті тонкої бавовняної тканиною. Яблука накрити двошарової марлею або повітропроникним матеріалом, щоб уберегти від пилу і комах, і виставити на сонце. На ніч заносити підноси або рамки в сухий сарай або будинок, інакше підвищена вологість або непередбачений дощ можуть зіпсувати результат роботи. Щодня 1-2 рази перевернути часточки на іншу сторону, щоб волога випаровувалася рівномірно.
  • Нанизати часточки або круглі яблучні слайси на сувору нитку точно так, як сушать гриби, або надіти на дерев’яні шпажки. Потім розвісити на сонячній стороні і накрити зверху марлею.

На відкритому повітрі плоди висихають за 4-7 днів — час сушки залежить від сорту яблук і погодних умов. Якщо часточки не дійшли до потрібної кондиції, їх можна занести в сухе провітрюване приміщення і залишити для остаточної просушки або використовувати духовку, електросушарка або аерогриль.

3
Духовка

В умовах міських квартир зручно користуватися електричною або газовою духовкою. За одну закладку можна одночасно приготувати велику кількість сухофруктів, якщо розмістити їх на всіх наявних решітках (розкладені часточки будуть висихати рівномірно і без сторонньої допомоги) і деках (доведеться періодично перевертати). Порядок отримання сухофруктів в духовці:

  • Застелити пергаментним папером.
  • Викласти тонким шаром яблучні дольки.
  • Нагріти духовку до 70 ° С і помістити в нього листи з майбутніми сухофруктами.
  • Якщо духовка забезпечена функцією «конвекція», встановити цей режим, а дверцята духовки щільно закрити. Але якщо в агрегаті такої функції не передбачено, яблука потрібно сушити з відкритими дверцятами.
  • Після того як яблучні дольки трохи подвялятся, зменшити температуру до 50 ° С і продовжувати сушити протягом декількох годин.
  • Готовий продукт залишити в духовці до його повного охолодження.

У духовці можна висушити багато яблук одночасно

На весь процес сушіння може піти 7-10 годин, однак не варто намагатися його прискорити. При більш високій температурі зникне левова частка корисних вітамінів, а недосушені сухофрукти незабаром запліснявіють і стануть непридатні в їжу.

Можна висушити яблука і над пальниками газової плити. Для цього їх потрібно розмістити на решітках або нитках і закріпити на достатній висоті. Таким способом можна отримати кінцевий продукт досить швидко — завдяки гарячому повітрю через 2-3 години сухофрукти будуть готові. Однак цей метод більше підходить для досвідчених господинь, які здатні правильно визначити потрібний режим конфорок і висоту розміщення нарізаних плодів.

4
мікрохвильовка

Щодо швидким способом висушування часточок є мікрохвильовка. Однак за один раз обробити багато яблук не вийде, так як внутрішній простір печі не дозволить одночасно закласти велику кількість плодів. Сам процес вимагає постійної присутності господині, щоб стежити за температурою і потужністю і не спалити корисний продукт:

  • Підготовлені часточки розкласти на блюдо в один шар.
  • Поставити блюдо в мікрохвильову піч і встановити потужність на 200W.
  • Витримати плоди на цьому режимі 2 хвилини.
  • Перевернути яблука на іншу сторону і підвищити потужність до 300W.
  • Виставити таймер на 30 секунд і дочекатися сигналу.

Якщо часточки висушити не до кінця, поставити їх в грубку ще на півхвилини. Загальний час висушування в мікрохвильовці визначається досвідченим шляхом, так як за лічені секунди перетримані яблука можуть згоріти.

5
Електросушарка і аерогриль

Закладка яблук в електросушарку

Цей вузькоспеціалізований побутовий прилад є далеко не у кожної господині. Власниці такого агрегату запевняють, що зробити сухофрукти з яблук або інших фруктів найзручніше саме з його допомогою. Влаштована така сушарка досить просто:

  • Всередину вставляються гратчасті піддони з пластика, куди попередньо насипаються фрукти або ягоди.
  • Ємність з плодами накривається спеціальною кришкою, в якій передбачені отвори для виходу пари.
  • Знизу компресор нагнітає всередину ємності гаряче повітря, він проходить через всі яруси і висушує продукти.

Процес сушіння яблук в електроприладі дуже простий:

  • Скласти в піддони підготовлені часточки.
  • Встановити їх всередину ємності.
  • Виставити температуру 70-75 ° С.
  • Включити сушилку і піти займатися своїми справами.

При такому способі для повного висихання плодів потрібно близько 7-8 годин роботи пристрою. Однак протягом цього часу не потрібно перевертати часточки або переживати про те, щоб вони не підгоріли. Крім того, можна в разі необхідності відключити прилад і на час відлучитися з дому, а після повернення включити і досушити часточки.

Ще один кухонний прилад, за допомогою якого можна швидко отримати яблучні сухофрукти в домашніх умовах, — аерогриль. Всього через 1-1,5 години кінцевий продукт буде готовий. При закладці першої партії потрібно встановити низький обдув і температуру 100 ° С. Якщо цього буде недостатньо, для наступної закладки доведеться збільшити нагрів до 120 ° С.

6
зберігання

Мало правильно висушити плоди, їх ще потрібно зуміти зберегти без втрат. А для цього сушені яблука слід тримати в матер’яних мішечках в сухому темному місці при кімнатній температурі, наприклад, в коморі або кухонної тумбі. В якості тари можна використовувати картонні коробки або пакети з крафт-паперу, тільки не пластикові ємності або поліетиленові пакети — в них продукт швидко зіпсується і запліснявіє. Протягом зими потрібно регулярно переглядати запаси і утилізувати при найменших ознаках гнилі, цвілі, харчової молі або жучків.

Ссылка на основную публикацию