Існують різні способи зберігання печериць в домашніх умовах. Для цього можна використовувати холодильник, морозильну камеру, засолити або замаринувати продукт. Сушка грибів також допомагає зберегти смак і корисні речовини грибів протягом тривалого часу. Якщо тримати гриби вдома при кімнатній температурі, то терміни їх зберігання не перевищує 24 годин. У тому випадку якщо гриби призначені для продажу, слід використовувати спеціальне обладнання. Зберігати печериці до моменту продажу необхідно в спеціальних промислових холодильних камерах.
1
Як правильно вибрати печериці?
Тривалість зберігання печериць в домашніх умовах багато в чому залежить від правильного вибору продукту при покупці. Гриби можна придбати як в великому супермаркеті, так і на ринку. Однак є кілька загальних правил, які допоможуть зберегти продукт тривалий час.
- 1. Печериці повинні бути свіжими, так як, навіть якщо в загальній масі буде знаходитися один зіпсований печериця, то це може згубно позначитися на стані всіх сусідніх грибів.
- 2. Капелюшок гриба повинна мати білий, рожевий або бежевий відтінок. Не допускається наявність надрізів і плям. Якщо капелюшок потемніла, то це говорить про його перезрілість. Такі шампіньйони не підходять для тривалого зберігання.
- 3. Капелюшок повинна щільно сидіти на пружною ніжці.
2
попередня підготовка
Необхідність в проведенні попередньої підготовки перед приміщенням на зберігання залежить від того, коли планується спожити продукт в їжу.
Тривалість зберігання продукту обумовлена способом зберігання і попередньої обробки печериць.
Якщо планується вживання продукту протягом найближчих 7 днів, то немає необхідності якимось чином проводити попередню обробку.
Щоб гриби не потемніли і не з’явилася гнити, їх не слід мити.
Якщо печериці сильно забруднені, то вони протираються за допомогою щітки або м’якою сухою ганчіркою.
3
Зберігання в холодильнику
У холодильній камері печериці можуть зберігатися 2-3 дні в відкритому вигляді.
Щоб продовжити термін зберігання продукту ще на кілька днів, гриби можна упакувати в пакет з паперу і помістити його в овочевий відсік. Це збереже свіжість печериць протягом одного тижня. Оптимальною температурою є 1-2 градуси вище нуля. На це слід звернути увагу, так як в більшості холодильників встановлена стандартна температура +4 градуси.
Гриби, які зберігаються в поліетиленовому пакеті, придатні до вживання протягом 7 днів.
Не слід туго зав’язувати пакет, так як це буде сприяти утворенню конденсату і псування продукту.
Щоб цього не допустити, періодично треба перевіряти і провітрювати продукт.
4
Термін зберігання в морозилці
Гриби можна зберігати в морозильнику. Для цього необхідно провести попередню підготовку печериць:
- Гриби слід промити, помістити на 5 хвилин в солону воду.
- Великі екземпляри нарізати на 4 частини.
- Після того як печериці обсохнуть, їх треба помістити в киплячу воду на 1-2 хвилини.
- Залишити їх полежати в холодній воді.
- Витягнути з допомогою друшляка.
- Добре обсушити гриби і помістити в герметичну тару. Це можуть бути щільно зав’язані пакети або контейнери.
- Заморозити гриби при температурі -18 градусів.
Зберігати продукт в морозилці можна протягом півроку.
Розморожувати необхідно стільки грибів, скільки потрібно для приготування страви. Не допускається повторна заморозка грибів.
Іноді печериці після розморожування можуть мати присмак гіркоти. Щоб цього уникнути, перед заморожуванням треба їх зварити. Для цього їх потрібно відварити у воді з невеликим додаванням солі 10 хвилин. Потім посушити і розкласти продукт по герметичним пакетам.
Можна їх попередньо обсмажити, використовуючи соняшникову олію. Термін придатності буде в межах півроку.
5
сушка
Якщо є бажання, то печериці можна засушити. Слід враховувати, що цей спосіб зберігання є більш трудомістким.
Перед тим як сушити гриби, їх не слід мити. Вони нарізаються однаковими плоскими шматочками.
Допускається промивання і замочування продукту з метою позбавлення від піску і бруду. Але в такому випадку сушка займе більше часу, а гриби матимуть більш темний зовнішній вигляд.
Печериці розкладаються тонким шаром. Сушити їх можна на сонці. При цьому деко накривається тонкою тканиною для того, щоб уберегти продукт від мух.
Інший спосіб — засушити в духовці при температурі 50 градусів або за допомогою спеціальної сушки.
Зберігають сушені гриби в невеликих мішечках з полотна або паперових пакетах протягом року.
6
соління
Відмінним способом зберегти шампіньйони на тривалий час є засолювання.
Спочатку гриби добре промиваються, очищаються і сушаться. Велику каструлю треба вимити з використанням гарячої води. Далі по черзі викладаються листя хрону, вишні, смородини і часник. Зверху треба викласти печериці. Шари чергуються, і самий верхній посипається сіллю і зеленню. На 1 кг продукту необхідно 1,5 ст. л. солі. Каструля накривається зверху тарілкою, на яку поміщається гніт. Ємність треба поставити в темне прохолодне місце. Соління буде готове протягом 2-3 тижнів.
7
маринування
Для маринування слід вибирати дрібні екземпляри. Великі печериці треба нарізати на більш дрібні шматочки. рецепт:
- 1. Печериці (500 г) потрібно ретельно почистити.
- 2. Дрібно нарізати часник (3 зубчики).
- 3. Налити в каструлю воду (500 мл).
- 4. Додати цукор (1,5 ст. Л.), Сіль (1 ст. Л.), Запашний перець (10 шт.), Лавровий лист (3 шт.), 10 г зерен гірчиці, часник і рослинне масло (50 мл).
- 5. Довести до кипіння, після чого додати гриби і варити протягом 5 хвилин.
- 6. Додати оцет (50 мл). Проварити ще 5 хвилин.
- 7. Готові печериці викласти в банки і залити гарячим маринадом.
- 8. Після охолодження помістити продукт в холодильник.