Як правильно зберігати оливкова олія: термін придатності після відкриття, в холодильнику, в склі

Оливкова олія є швидкопсувним продуктом, тому для його тривалого зберігання необхідно створити всі умови. Зберігати продукт треба в темному місці. З цією метою можна використовувати підвал, погріб, полку в коморі або закритий кухонну шафку. Оптимальною температурою зберігання є 12-16 градусів. Якщо масло відкрито, слід ретельно закривати кришку після використання. Це попередить потрапляння повітря і окислення продукту.

1
Особливості зберігання оливкової олії

Для того щоб оливкова олія довго зберігало свій смак і корисні якості, його необхідно правильно зберігати. Існують нескладні рекомендації, які допоможуть уникнути псування продукту протягом тривалого часу:

  • Купувати слід масло, яке було розлито не більше ніж півроку тому. Це правило стосується всіх видів продукту. Смак якісного «молодого» масла має невелику гірчинку. Однак якщо воно неправильно зберігається і піддається впливу повітря і світла, то набуває неприємно гіркий присмак.
  • Не можна зберігати продукт в морозилці, так як це призводить до втрати корисних речовин.
  • Оливкова олія є швидкопсувним продуктом. Тому після відкриття вміст пляшки треба використовувати протягом 1 місяця. В іншому випадку з кожним тижнем буде губитися смак продукту.
  • Термін придатності масла першого віджиму в закритій тарі становить 2 роки.
  • У закритій упаковці свіжовичавлений рафінована і нерафінована олія може зберігатися протягом одного року.
  • Після закінчення терміну придатності вкрай не рекомендується використовувати продукт в їжу. Воно може бути придатним для приготування косметичних засобів.
  • Продукт не повинен зберігатися поруч з плитою, мікрохвильовою піччю. Перебуваючи постійно під впливом високих температур, масло втрачає свій смак.
  • Не рекомендується зберігати його у вікна, так як яскраве світло сприяє руйнуванню антиоксидантів.
  • Після розтину банки необхідно стежити за тим, щоб після використання продукту тара щільно закривалася. В іншому випадку контакт з повітрям буде сприяти швидкому окисленню.
  • Якщо температура буде вище 12 градусів, а також для запобігання утворення осаду на дні банки.
  • Продукт повинен зберігатися в домашніх умовах в тарі зі скла або фарфору.
  • Велика кількість масла можна розлити по невеликих ємностей і заповнити їх до самого верху. Це запобіжить взаємодія з киснем в процесі зберігання.
  • Двічі використовувати продукт для смаження не рекомендується.

2
Яка тара краще?

Зберегти протягом тривалого часу смак і корисні якості продукту можна за умови, що він буде зберігатися у відповідній тарі. Відповідні варіанти:

1. Скло.

Ідеальним варіантом для зберігання є затемнена скляна ємність. Зазвичай скляна тара має темно-зелений або повністю чорний колір для унеможливлення потрапляння сонячних променів. Якщо вона буде невеликих розмірів і заповнена вщерть, то це запобіжить контакт з повітрям.

Якщо було придбано велику кількість продукту, то краще відразу його розлити в невеликі скляні ємності.

У закритій тарі зі скла продукт може зберігатися до 2 років. Варто дивитися за терміном зберігання продукту, який повинен бути обов’язково зазначений на пляшці.

2. Жерстяна тара.

У бляшані банки зазвичай фасується дешевший продукт. В таких умовах масло зберігається до року за умови, що кожен раз при використанні продукту тара буде щільно закриватися.

Справжнє домашнє оливкова олія зустрічається в продажу не так часто. Якщо воно було виготовлено на невеликій іспанської фермі, то в більшості випадків воно фасується у великі 20-літрові бляшані ємності, які зручні для транспортування, але не підходять для зберігання. Це є їх недоліком. У більшості випадків відразу після відкриття масло переливається в більш зручну тару.

3. Керамічний посуд.

Жоден виробник не випускає свою продукцію в керамічної тарі. Але цей вид посуду дуже зручний для зберігання після відкриття, так як кераміка абсолютно не пропускає сонячні промені і сторонні запахи. У більшості випадків ця тара оснащена спеціальним носиком, за допомогою якого дуже зручно дозувати продукт. Керамічні ємності мають гарний естетичний вигляд.

керамічна тара

Важливо запам’ятати, що жоден поважаючий себе виробник оливкової олії не стане розливати олію в пластикову тару. Найчастіше це звичайне соняшникова олія з невеликим додаванням дешевого оливкової продукту.

3
Оптимальні умови для зберігання

Кращим місцем для зберігання оливкової олії є льох, підвал або будь-яке інше місце, де підтримується постійна температура і виключається потрапляння прямих сонячних променів. В умовах квартири це комора або кухонне тумбочка з непрозорими дверцятами.

Зберігати оливкову олію в холодильнику не рекомендується, так як це призведе до утворення білого осаду у вигляді пластівців. Це неприємне явище говорить про те, що був придбаний дійсно високоякісний продукт. Повернути маслу прозорість можна, якщо залишити його при кімнатній температурі.

У разі купівлі в прозорій тарі перед тим, як відправити його на зберігання, пляшку треба обернути фольгою.

Оптимальна температура для зберігання знаходиться в межах від 12 до 16 ° С. Масло витримує підвищення до 25 ° С. Якщо температура буде нижче 12 ° С, то це призведе до появи неприємного осаду.

Слід уникати впливу не тільки сонячного, але і штучного світла, так як це сприяє руйнуванню корисних якостей.

Після відкриття банки треба стежити, щоб в тару не попадав повітря. Для цього горлечко банки можна додатково закривати шматком щільного поліетилену або іншим матеріалом.

Ссылка на основную публикацию