Термін, протягом якого курячі та перепелині яйця зберігають свої гастрономічні якості, багато в чому залежить від умов зберігання, цілісності шкаралупи. Щоб упевнитися в якості придбаного продукту необхідно провести його огляд і прочитати етикетку.
Шкаралупа повинна бути чистою, без тріщин і відколів. Продукція, що отримується на великих птахофермах, обов’язково має маркування із зазначенням дня, коли курка знесла яйце. У цьому випадку покупцеві легше визначити, наскільки свіже яйце перед ним. При покупці з рук набагато складніше візуально визначити свіжість виробів. Споживачеві можуть допомогти нескладні методи, які дозволяють встановити придатність продукту до вживання.
1
перепелине
Перепелині яйця є цінним дієтичним продуктом. До переваг продукту відноситься:
- стійкість до проникнення хвороботворних бактерій;
- здатність зберігати корисні мікроелементи після термообробки (варіння);
- тривалий термін зберігання при кімнатній температурі.
У яйцях перепелів велике
2
куряче
Сирі курячі яйця відрізняються масою і розмірами, але мають схожу будову: один кінець закруглений, інший — загострений. У свіжого щільна шорстка шкаралупа з легким запахом вапна. Згодом шорсткості на поверхні стираються; вона набуває блиск, а запах швидко вивітрюється.
Продукція, випущена з птахофабрик, має штамп. По ньому можна дізнатися вид і термін придатності виробу:
- дієтичне (З маркуванням «Д») зберігається до 7 днів;
- столове (З маркуванням «С») можна їсти до закінчення 25-денного терміну.
У холодильнику курячі яйця зберігають свої кулінарні якості до 14 днів.
3
Способи перевірки свіжості
Перевірка сольовим розчином
У домашніх умовах можна вдатися до різних способів, які дозволяють з’ясувати ступінь придатності продукту до вживання. Умовно методи перевірки діляться на 3 групи:
- наочні;
- експериментальні;
- вимірювальні.
Найпопулярніші і доступні методики:
- 1. Обертання яйця на столі (Або будь-який інший рівній горизонтальній поверхні). Свіже зробить мінімум оборотів.
- 2. Занурення в соляний розчин. Свіже виріб (термін зберігання якого — до 7 днів) тяжкість більше і воно опускається на дно. Старе (до 2 тижнів), більш легке, тому спливає на поверхню. Якщо яйце коштує в воді вертикально, тупим кінцем вгору, то йому приблизно 10 днів.
- 3. струшування. Якщо вміст відчутно бовтається всередині шкаралупи, виріб залежалось.
- 4. Огляд на світлі. Біла шкаралупа дозволяє розрізнити внутрішній вміст, якщо яйце розташоване навпроти лампочки. Якщо при просвічуванні воно рівномірно темне по всьому об’єму, значить, відбувається процес гниття.
Переваги даних способів — в швидкості отримання результату і заощадженні цілісності.
Точно дізнатися наскільки їстівне виріб можна, якщо розбити шкаралупу і досліджувати вміст. Чітко помітне розшарування білка і жовтка свідчить про свіжість продукту. Розтікання і змішування складових частин є ознакою залежаного товару. Зіпсований продукт також має різким неприємним запахом сірководню. При підозрах їх рекомендується розбивати над окремою ємністю, щоб вміст свіжих і тухлих не змішувати.
Перевірити яйця необхідно до їх вживання в їжу, щоб уникнути отруєння.