Як перевірити свіжість курячого і перепелиного яйця

Термін, протягом якого курячі та перепелині яйця зберігають свої гастрономічні якості, багато в чому залежить від умов зберігання, цілісності шкаралупи. Щоб упевнитися в якості придбаного продукту необхідно провести його огляд і прочитати етикетку.

Шкаралупа повинна бути чистою, без тріщин і відколів. Продукція, що отримується на великих птахофермах, обов’язково має маркування із зазначенням дня, коли курка знесла яйце. У цьому випадку покупцеві легше визначити, наскільки свіже яйце перед ним. При покупці з рук набагато складніше візуально визначити свіжість виробів. Споживачеві можуть допомогти нескладні методи, які дозволяють встановити придатність продукту до вживання.

1
перепелине

Перепелині яйця є цінним дієтичним продуктом. До переваг продукту відноситься:

  • стійкість до проникнення хвороботворних бактерій;
  • здатність зберігати корисні мікроелементи після термообробки (варіння);
  • тривалий термін зберігання при кімнатній температурі.

У яйцях перепелів велике

2
куряче

Сирі курячі яйця відрізняються масою і розмірами, але мають схожу будову: один кінець закруглений, інший — загострений. У свіжого щільна шорстка шкаралупа з легким запахом вапна. Згодом шорсткості на поверхні стираються; вона набуває блиск, а запах швидко вивітрюється.

Продукція, випущена з птахофабрик, має штамп. По ньому можна дізнатися вид і термін придатності виробу:

  • дієтичне (З маркуванням «Д») зберігається до 7 днів;
  • столове (З маркуванням «С») можна їсти до закінчення 25-денного терміну.

У холодильнику курячі яйця зберігають свої кулінарні якості до 14 днів.

3
Способи перевірки свіжості

Перевірка сольовим розчином

У домашніх умовах можна вдатися до різних способів, які дозволяють з’ясувати ступінь придатності продукту до вживання. Умовно методи перевірки діляться на 3 групи:

  • наочні;
  • експериментальні;
  • вимірювальні.

Найпопулярніші і доступні методики:

  1. 1. Обертання яйця на столі (Або будь-який інший рівній горизонтальній поверхні). Свіже зробить мінімум оборотів.
  2. 2. Занурення в соляний розчин. Свіже виріб (термін зберігання якого — до 7 днів) тяжкість більше і воно опускається на дно. Старе (до 2 тижнів), більш легке, тому спливає на поверхню. Якщо яйце коштує в воді вертикально, тупим кінцем вгору, то йому приблизно 10 днів.
  3. 3. струшування. Якщо вміст відчутно бовтається всередині шкаралупи, виріб залежалось.
  4. 4. Огляд на світлі. Біла шкаралупа дозволяє розрізнити внутрішній вміст, якщо яйце розташоване навпроти лампочки. Якщо при просвічуванні воно рівномірно темне по всьому об’єму, значить, відбувається процес гниття.

Переваги даних способів — в швидкості отримання результату і заощадженні цілісності.

Точно дізнатися наскільки їстівне виріб можна, якщо розбити шкаралупу і досліджувати вміст. Чітко помітне розшарування білка і жовтка свідчить про свіжість продукту. Розтікання і змішування складових частин є ознакою залежаного товару. Зіпсований продукт також має різким неприємним запахом сірководню. При підозрах їх рекомендується розбивати над окремою ємністю, щоб вміст свіжих і тухлих не змішувати.

Перевірити яйця необхідно до їх вживання в їжу, щоб уникнути отруєння.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector