Сири — це повністю натуральний продукт, що знаходиться в постійному процесі розвитку. Тому так важливо, щоб сир пролежав довго і не запліснявів, навчитися правильно його зберігати в побуті.
Термін зберігання сиру
Залежно від сорту і виду сиру терміни поранення можуть відрізнятися на місяці. Так, найкраще і набагато довше зберігаються тверді сири, які навіть можна закладати в морозильну камеру.
Домашній же продукт і сири м’яких сортів, вершкові, зберігаються набагато менше і не підлягають тривалому зберіганню в морозильній камері.
В холодильнику
Найкраще місце для правильного збереження твердого та м’якого сортів — це звичайний побутовий холодильник. Однак недостатньо просто закласти шматок на полицю, необхідно і тут дотримати певні правила, щоб він не висох і не покрився пліснявою.
Ідеальний варіант — це нижня полиця. Тут і температура підходяща, і достатній рівень вологості. Але, як будь-який інший молочний продукт, сир не можна зберегти занадто довго навіть при дотриманні температури і вологості.
Якщо ви купите сир в голівці, то зберегти його в заводській упаковці на нижній полиці можна протягом двох місяців. Якщо ж продукт буде розрізано, то приблизний термін придатності його буде тільки близько 30 днів. М’які сорти сирів зберігаються і того менше — всього лише 15 днів.
Але бринзу або сулугуні, при виконанні всіх умов, можна легко зберегти протягом 25-75 днів. Якщо упаковка продукту не порушена, то його можна зберігати досить довго.
Відмінне місце для зберігання плавленого сиру — це все той же побутовий холодильник. На нижній полиці в заводській упаковці сирок може пролежати до 3 місяців.
Пастоподібні вироби, а також солодкі можуть пролежати близько місяця. Скибковий ж сир і ковбасний зберігаються близько трьох місяців.
Зрозуміло, закладаючи сир на зберігання в свій холодильник не можна забувати і про терміни придатності продукту, які вказані на упаковці. Прострочене виріб краще без жалю викинути.
У морозилці
Терміни придатності сирої при зберіганні в морозилці вже набагато більше. Хоча не всі господині ризикують, і закладають покупки в морозилку, все ж робити це можна.
Але тут є деякі обмеження — не всі сорти можна заморожувати, так як після розморожування може змінитися їх структура і смакові якості. З твердими сортами і напівтвердими проблем не виникне — вони після розморожування залишаться такими ж. Але варто врахувати, що нарізка з такого сиру не буде красивою. Термін зберігання твердого та напівтвердого продукту в морозильній камері збільшується до півроку.
Якщо ви вирішите заморозити шматок, то він повинен бути не дуже великим. Бажано зробити нарізку по 200-250 г. Так можна діставати по одному шматочку, а не розморожувати всю головку цілком, відрізати шматочок, а потім знову заморожувати.
Багато господинь роблять заготовки з тертого сиру, які заморожують в морозильній камері. З такою заготівлею набагато простіше приготувати піцу або будь-яке інше блюдо. Шматок просто натирають на терці, складають порціями в невеликі пакети і відправляють в морозилку.
При кімнатній температурі
При кімнатній температурі теж можна зберегти деякі сорти. Наприклад, тверді сорти, загорнуті в змочену в сольовому розчині натуральну тканину можуть пролежати близько тижня.
Але дуже важливо, щоб в кімнаті була підвищена вологість, так як шматок може швидко висохнути. Не можна зберігати продукт на сонці — місце має бути темним.
Тканина в міру висихання слід змочують в солі. У прохолодному і темному місці сир не втратить своїх смакових якостей, але зберегти його довго не вийде.
Як правильно зберігати
Якщо з місцем для зберігання все зрозуміло, то як же складати шматки на зберігання? Сир обов’язково потрібно правильно підготувати.
твердий
Найкраще зберігати, тим більше, якщо потрібно протримати шматок якомога довше, в заводській упаковці. Але якщо виріб уже розкрите, то оптимальний варіант — це пластиковий контейнер або ж скляний. Багато господині зберігають виріб в керамічному посуді з щільно закривається кришкою.
Для зберігання твердих сортів можна використовувати харчову плівку або звичайні поліетиленові пакети. Важливо щільно упакувати шматок, щоб він не ввібрав в себе сторонні запахи і довго не пліснявів.
Якщо шматок зберігається вже досить довго, то потрібно за годину до подачі до столу дістати його з холодильника, розгорнути і залишити при кімнатній температурі. Це допоможе їжі швидко відновити свій аромат і смак.
Не варто загортати сир в папір, так як він швидко висохне. Потрібно використовувати так звану подвійну упаковку: спочатку загорнути шматок в пергамент, а потім щільно упакувати в плівку або покласти в харчовій контейнер.
м’який
Якщо справа дійшла до зберігання вершкових, м’яких сортів, то навпаки, не можна їх зберігати в плівці. Хоча деякі господині вважають, що м’які сорти можна зберігати в пластиці, насправді це не так. Плівка не захистить шматок від висихання, і він швидко зіпсується.
Можна зберігати м’які сорти в пергаменті. Якщо шматок уже відкрито, то слід зняти з нього пластикову упаковку, а потім щільно обернути в харчовий пергамент і обов’язково закріпити упаковку скотчем. Так продукт пролежить досить довго, не буде вбирати запахи їжі в холодильнику і не висохне.
Багато м’які сорти, такі як моцарелла або ж рикотта повинні зберігатися в своїй же рідини в спеціальному контейнері. Але тут слід бути дуже уважним, так як м’які сорти мають дуже короткий термін придатності і ними легко можна отруїтися.
Якщо ж на шматку з’явитися трохи цвілі, не варто цього лякатися — просто зріжте її і викинете, а сир залиште далі в холодильнику. Навіть такий продукт придатний до вживання.
З цвіллю
Сорти з благородною цвіллю вимагає уважного ставлення. По-перше, їх обов’язково потрібно окремо упаковувати, так як цвіль можна перейти на сусідні шматочки.
По-друге, такі сорти не можна ні в якому разі сильно охолоджувати — температурі нижче 0 градусів для них згубна. Не можна під одним ковпаком або в одному посуді зберігати різні сорти запліснявілих сирів, так як це позначиться на їх смакові якості.
Врахуйте, що сорти з цвіллю постійно дозрівають, а цвіль біологічно активна. Такий продукт з часом буде тільки купувати більш яскравий смак. Сир, який продається в спеціальній оболонці, повинен зберігатися в ній якомога довше. Якщо ж продукт розкритий, то найкраще його зберігати в окремому контейнері з кришкою.
Особливості зберігання домашнього сиру
Таку примхливу молочну продукцію домашнього приготування можна покласти в холодильник, але тільки подалі від морозилки. Оптимальний варіант — ящик для овочів в самому низу. Але попередньо продукцію слід загорнути в харчову плівку, щоб поверхня не підсихали і не бралася скоринкою.
У чому ще можна зберігати продукт? Можна обернути і в мокру тканину, змочену в сольовому розчині. В цілому, зберігати продукцію домашнього виготовлення можна так само, як і заводську.
Якщо ви вирішите загорнути шматок в тканину, то треба вибрати дихаючий матеріал, наприклад, чиста бавовна. Для приготування розсолу ну 1 ст. л. солі розчинити в 1 л. холодної води. Тканина добре промачівают, злегка віджимають і обертають шматок. Такий згорток можна покласти в скляну або керамічну ємність і поставити її в холодильник.
Домашню продукцію досить довго можна зберегти і в розсолі. Так можна значно продовжити життя молочному ласощів.
Для приготування розсолу потрібно в 1,5 л холодної води розчинити 5 ст. л. солі. Шматки укладають в банку і заливають розсолом. Так можна продовжити життя молочному продукту на пару місяців і він буде свіжим.
Домашня бринза може пролежати в холодильнику близько 2 місяців. Але важливо занурити її в розчин.
Як бачите, нічого складно в тому, щоб правильно і головне довго зберігати молочну продукцію заводського і домашнього виготовлення немає. Дотримуючись простих умови, ви значно продовжите життя своїм заготівлях, і у вас завжди під рукою буде стільки сиру, скільки вам потрібно.