Сало — це дійсно універсальне блюдо, який можна їсти з хлібом і часничком або зробити на ньому зажарку в борщ. Солоним цей продукт зберігається дуже довго, свіже ж блюдо буде придатне в їжу тільки лише добу, але свіжий, сирий продукт дуже м’який, ніжний і смачний. Як зберігати засолене, копчене або сире сало будинку, і скільки часу його можна тримати в погребі чи ж в домашньому холодильнику?
користь
Свинячий жир багатий арахідонової кислотою, яка поліпшує значною мірою роботу нашого мозку і в значній мірі, активізує звернення крові. Сало — це чудовий продукт, і воно повинно завжди бути в холодильнику.
Крім того, сало містить багато вітамінів і незамінних кислот, які благотворно впливають на роботу всіх органів і систем людського організму. Якщо ви отримаєте гостинець — шматок справжнього шпику з села, то важливо правильно його зберегти. Як зберігати сало в холодильнику?
загальні рекомендації
Вдома, звісно ж, простіше і краще збережуть пласт в холодильнику. Можна легко зберегти блюдо законсервованим і в банку, але консервація — це дуже трудомісткий процес. Можна розкласти розрізаний шматок і в банки, і прикрити плотненько капроновою кришкою, що значно простіше. Але ще простіше і краще звернути пласт в щільний папір, і заховати в холодильник. Як же правильно це зробити?
Консервація
Продукт можна і закатати в банки, але цей варіант підходить тільки в тому випадку, якщо шпику дуже багато, і його ніяк не покласти в холодильник.
Готують спочатку розсіл, для чого на літр окропу беруть 1 ст.л. солі. Банки і кришки обов’язково потрібно прокип’ятити. У кожну баночку слід покласти 4 гвоздички, парочку горошин перцю, пару листочків лавра, пару зубчиків часнику. Пласт промивають, обсушують, а потім нарізають пласт на шматочки приблизно 5х5 см. Потім шматочки сала укладають в банки і заливають розсолом, закочують. Термін зберігання сала в банках досить великий, і так можна зберігати блюдо до року. Коли ви відкриєте банку, все шматки потрібно відразу ж перекласти в морозилку, щоб вони не стояли в банку відкритими.
У розсолі
Дуже популярний спосіб зберігання — це засолювання жиру в розсолі. Щоб зберегти засолене сало в розсолі на 2 кг продукту вам знадобиться:
- 1 л. води
- лавр
- 200 гр солі
- часник
- Перець горошком
Часник очищають і часточки нарізають на пластинки. Сало промивають, а потім нарізають шматочками, щоб вони проходили в горло банки. Воду слід прокип’ятити гарненько з сіллю. Потім на днище банки укладається лавр і перець. Кожен шматок гарненько натирається часником. Сало вільно укладається в бутилек так, щоб між шматками залишався повітря. Можна між шматками укладати часник. Потім сало заливають соляним розчином, і залишають банку під кришкою на дві доби в кімнаті. Продукт повинен просочитися сіллю і часником. Після цього банку герметично закривають і відправляють блюдо на зберігання в холодильник на 1 тиждень.
Через тиждень продукт промивають від солі, сушать, і складають в контейнер, який закривається герметично. Можна обернути шпик калькою. У холодильнику шматочки, засолені таким чином можна зберігати місяць.
Зберігаємо копчений шпик
Як зберігати копчене сало, щоб воно не втратило свій неповторний аромат і довго залишалося свіжим? Якщо сала багато, то можна обернути його в папір або в кальку, і в такому вигляді зберігати на середній полиці в холодильнику. Можна також підвісити для зберігання копчене сало на гаках в прохолоді.
Пласт гарячого копчення найкраще загорнути в кальку або в харчову фольгу, і прибрати на зберігання в холодильник, уклавши в контейнер. Щільно закривати кришку не потрібно, щоб сало «не задихнувся». У такому вигляді продукт можна зберігати до трьох місяців.
Зберігаємо солоний шпик
Як зберігати солоне сало, щоб продукт був свіжим? Зберегти засолене сало можна в морозилці або на полиці в холодильнику. Щоб зберегти продукт на морозі, його потрібно загорнути в папір. У морозилці шматки можна зберігати до півроку. Зовсім інша справа — це зберігання засоленого шматка в холодильнику. Перед відправкою в морозилку жир можна укласти в пакети, і щільно загорнути, щоб шпик НЕ підсихали.
Спочатку потрібно сало засолити. Для цього його натирають сіллю. Потім блюдо загортають у папір і складають в ємність з дірочками. Можна також зберігати сало і в контейнері, але закривати кришку в цьому випадку не потрібно.
Можна добре зберегти солоне сало і в діжці. Спочатку на дно діжки викладають шар паперу, поверх якої насипають багато солі. Цей варіант зберігання підходить, коли жиру багато. Потім поверх солі укладають шматочки, і пересипають сіллю. Можна нашпигувати сало перед відправкою на зберігання часником, який зроблять смак страви ще краще.
Кожен шар жиру, який ви будете укладати в діжку, слід рясно пересипати сіллю. Так продовжують до самого краю. Цей спосіб зберігання сала частіше використовують в селах, коли ріжуть свиней. Ємність з блюдом можна зберігати взимку на балконі, а в приватному будинку можна поставити в підвал або ж в льох. Останній шар шматочків пересипають рясно сіллю і покривають папером, а зверху ставлять кілька великих каменів. Ось в такому вигляді блюдо може зберігатися протягом року.
смалець
Можна, якщо потрібно довше зберігати шматок, просто перетопити його. Перетоплений продукт вживають в їжу, готують з нього зажарку, і навіть використовуються в косметичних цілях. Перетоплений жир зберігатися набагато краще свіжого. Процес підготовки починається з миття і розрізання пласта на шматки. Потім шматки поміщають в глибоку сковороду і ставлять н середній вогонь. Витопився жир збирають суповий ложкою, і зливають в ємність, бажано з глини. Проціджувати смалець можна через марлю. У холодильнику смалець можна зберігати до трьох років.
Корисні поради
- Обов’язково купуйте тільки дуже свіжий шпик, який повинен бути білого кольору, бути м’яким і приємно пахнути.
- Засолювання слід проводити з виконанням всіх правил і норм.
- Якщо страва не зберігатися в холодильнику, то його потрібно зберігати в прохолодному і обов’язково темному приміщенні. Зберігати шпик в погребі можна досить довго.
- Шпик прекрасно зберігається в полотняних мішечках, але тільки з натурального матеріалу. Відмінне рішення — це льон або бавовна.
- Щоб не зіпсувати смак і аромат страви, слід зберігати шпик далеко від сильно пахнуть продуктів. Якщо ж шпик вбере запахи, то його можна вимочити в холодній солоній воді і часнику.
- Якщо ви почнете зберігати шпик на світлі, то він пожовтіє, і втратить свій неповторний смак.
- Після засолювання перед закладкою в камеру, все шматочки потрібно обсушити.