Як зберегти кавун в домашніх умовах надовго

Кавун — велика і солодка ягода. Багато дачники радять спробувати кавун на Новий рік. Однак, зберегти ягоду надовго в домашніх умовах досить непросто. Тому, щоб зберегти кавун на зиму, знадобитися опанувати певними навичками і знаннями про способи зберігання. Важливо вибрати правильний сорт, підібрати місце для зберігання і створити необхідні умови. Також можна скористатися народними радами.

1
Правила та рекомендації для вибору сорту

Для того щоб зберегти ягоду свіжої в домашніх умовах, необхідно підібрати відповідний сорт. Плід повинен бути середньої величини, цільним і міцним: без подряпин, вм’ятин, надрізів, тріщин і слідів опіків від сонця. Також варто звернути увагу на поверхню кавуна, яка повинна бути рівною і гладкою. Якщо у ягоди товста шкірка, вона захистить м’якоть від зовнішніх впливів.

Коли для тривалого зберігання віддають перевагу покупному плоду, важливо дізнатися сорт і час збору врожаю. Кращі сорти: Селянин, Холодок, Лежкий. Купувати ягоду рекомендується в кінці вересня. У цей період кавуни дозрівають самостійно, без застосування різних прискорювачів, а значить в них менше нітратів.

Плоди, вирощені самостійно на городах, необхідно збирати з особливою обережністю заздалегідь надівши рукавички. Головне — не пошкодити поверхню ягід. Складати урожай потрібно на «дихаючу» тканину так, щоб вони не торкалися одне одного. Правильно обрані плоди в цілісному вигляді можна зберігати від 1 до 5 місяців, але тільки якщо дотримані всі сприятливі умови.

2
Зберігання ягоди в холодильнику

Розрізаний кавун довго зберігати не можна. Найкраще купувати ягоду, яку можна відразу вжити. Але це не завжди вдається, і найчастіше на тарілці залишається значна частина ласощі. Тому необхідно вжити заходів, щоб зберегти залишки. В даному випадку розрізаний кавун рекомендується тримати тільки в прохолоді, температура повинна бути не менше 10 градусів.

Якщо обсяг побутової техніки дозволяє, то в ньому можна тримати і цілий кавун. Термін придатності при такому варіанті буде варіюватися від 3 до 4 місяців. Ягоду необхідно ретельно вимити і витерти насухо. Потім його потрібно загорнути в газетний папір. Покласти ягоду рекомендується в нижній відсік холодильника, який призначений для фруктів і овочів. Також слід накрити плід товстої натуральною тканиною. Через день плід необхідно перевертати.

3
Список місць, де можна тримати кавуни на зиму

Щоб зберегти кавуни в домашніх умовах на тривалий термін, варто подбати про те, де і як їх розташувати. Тримати солодкі ласощі можна і без холодильника. Наприклад, в квартирі або приватному будинку. Єдине, що для цього потрібно:

  1. 1. Сприятлива циркуляція повітря.
  2. 2. Комфортна кімнатна температура (від +6 до +1 градусів тепла).
  3. 3. Оптимальний рівень вологості (60-80%).
  4. 4. Захищеність від світла.

Якщо зберігання ягоди передбачається в квартирі, то для цього підійдуть:

  1. 1. Ванна.
  2. 2. Комора.
  3. 3. Кімната, де прохолодно і темно.
  4. 4. Антресолі.
  5. 5. Балкон або лоджія. Але варто врахувати температуру повітря: вона не повинна бути нижче 0 градусів.

У разі збереження кавунів в приватному будинку вибору місць більше, ніж в квартирі. Крім просторих кімнат і комор, будинки мають такими ділянками:

  1. 1. Веранда.
  2. 2. Гараж.
  3. 3. Льох.
  4. 4. Горище.
  5. 5. Літня кухня.

Кавуни можна зберігати в будь-якому з них. Головне — стежити за температурою і періодично перевіряти стан плодів.

4
Які існують способи зберігання кавунів на зиму?

Любителям поїсти це соковитий і смачний плід пропонуються на вибір різні методи його збереження. За допомогою них кавуни можуть протриматися до Нового року або навіть до весни. Ось кілька з них:

  1. 1. Підвісити ягоди в сітчастому мішку або сумці.
  2. 2. Намазати поверхню продукту густим розчином глини, товщина якої повинна бути 1 сантиметр. Така оболонка надійно захистить солодкий плід від зовнішніх впливів: зайвої вологи, утворення цвілі, а також збереже його соковитість.
  3. 3. Укласти кавуни плодоніжкою вниз в коробках з піском або деревною золою. Завдяки цьому формується штучний грунт, в якому були вирощені ягоди.
  4. 4. Постелити солому в місцях, де знаходяться кавуни. Вона не дасть плодам стикатися з твердою поверхнею і вбереже їх зовнішню оболонку від різного роду пошкоджень.
  5. 5. Покласти їх на болотний мох сфагнум, щоб збільшити термін придатності ягід набагато довше. Він відмінно справляється із зайвою вологою, надає бактерицидну дію, не дозволяючи поширюватися по всьому плоду грибків і бактерій.

Ссылка на основную публикацию