Кавун — велика і солодка ягода. Багато дачники радять спробувати кавун на Новий рік. Однак, зберегти ягоду надовго в домашніх умовах досить непросто. Тому, щоб зберегти кавун на зиму, знадобитися опанувати певними навичками і знаннями про способи зберігання. Важливо вибрати правильний сорт, підібрати місце для зберігання і створити необхідні умови. Також можна скористатися народними радами.
1
Правила та рекомендації для вибору сорту
Для того щоб зберегти ягоду свіжої в домашніх умовах, необхідно підібрати відповідний сорт. Плід повинен бути середньої величини, цільним і міцним: без подряпин, вм’ятин, надрізів, тріщин і слідів опіків від сонця. Також варто звернути увагу на поверхню кавуна, яка повинна бути рівною і гладкою. Якщо у ягоди товста шкірка, вона захистить м’якоть від зовнішніх впливів.
Коли для тривалого зберігання віддають перевагу покупному плоду, важливо дізнатися сорт і час збору врожаю. Кращі сорти: Селянин, Холодок, Лежкий. Купувати ягоду рекомендується в кінці вересня. У цей період кавуни дозрівають самостійно, без застосування різних прискорювачів, а значить в них менше нітратів.
Плоди, вирощені самостійно на городах, необхідно збирати з особливою обережністю заздалегідь надівши рукавички. Головне — не пошкодити поверхню ягід. Складати урожай потрібно на «дихаючу» тканину так, щоб вони не торкалися одне одного. Правильно обрані плоди в цілісному вигляді можна зберігати від 1 до 5 місяців, але тільки якщо дотримані всі сприятливі умови.
2
Зберігання ягоди в холодильнику
Розрізаний кавун довго зберігати не можна. Найкраще купувати ягоду, яку можна відразу вжити. Але це не завжди вдається, і найчастіше на тарілці залишається значна частина ласощі. Тому необхідно вжити заходів, щоб зберегти залишки. В даному випадку розрізаний кавун рекомендується тримати тільки в прохолоді, температура повинна бути не менше 10 градусів.
Якщо обсяг побутової техніки дозволяє, то в ньому можна тримати і цілий кавун. Термін придатності при такому варіанті буде варіюватися від 3 до 4 місяців. Ягоду необхідно ретельно вимити і витерти насухо. Потім його потрібно загорнути в газетний папір. Покласти ягоду рекомендується в нижній відсік холодильника, який призначений для фруктів і овочів. Також слід накрити плід товстої натуральною тканиною. Через день плід необхідно перевертати.
3
Список місць, де можна тримати кавуни на зиму
Щоб зберегти кавуни в домашніх умовах на тривалий термін, варто подбати про те, де і як їх розташувати. Тримати солодкі ласощі можна і без холодильника. Наприклад, в квартирі або приватному будинку. Єдине, що для цього потрібно:
- 1. Сприятлива циркуляція повітря.
- 2. Комфортна кімнатна температура (від +6 до +1 градусів тепла).
- 3. Оптимальний рівень вологості (60-80%).
- 4. Захищеність від світла.
Якщо зберігання ягоди передбачається в квартирі, то для цього підійдуть:
- 1. Ванна.
- 2. Комора.
- 3. Кімната, де прохолодно і темно.
- 4. Антресолі.
- 5. Балкон або лоджія. Але варто врахувати температуру повітря: вона не повинна бути нижче 0 градусів.
У разі збереження кавунів в приватному будинку вибору місць більше, ніж в квартирі. Крім просторих кімнат і комор, будинки мають такими ділянками:
- 1. Веранда.
- 2. Гараж.
- 3. Льох.
- 4. Горище.
- 5. Літня кухня.
Кавуни можна зберігати в будь-якому з них. Головне — стежити за температурою і періодично перевіряти стан плодів.
4
Які існують способи зберігання кавунів на зиму?
Любителям поїсти це соковитий і смачний плід пропонуються на вибір різні методи його збереження. За допомогою них кавуни можуть протриматися до Нового року або навіть до весни. Ось кілька з них:
- 1. Підвісити ягоди в сітчастому мішку або сумці.
- 2. Намазати поверхню продукту густим розчином глини, товщина якої повинна бути 1 сантиметр. Така оболонка надійно захистить солодкий плід від зовнішніх впливів: зайвої вологи, утворення цвілі, а також збереже його соковитість.
- 3. Укласти кавуни плодоніжкою вниз в коробках з піском або деревною золою. Завдяки цьому формується штучний грунт, в якому були вирощені ягоди.
- 4. Постелити солому в місцях, де знаходяться кавуни. Вона не дасть плодам стикатися з твердою поверхнею і вбереже їх зовнішню оболонку від різного роду пошкоджень.
- 5. Покласти їх на болотний мох сфагнум, щоб збільшити термін придатності ягід набагато довше. Він відмінно справляється із зайвою вологою, надає бактерицидну дію, не дозволяючи поширюватися по всьому плоду грибків і бактерій.