Корінь імбиру: як зберігати в домашніх умовах

Багато хто знає імбир як ідеальний супутник страв японської кухні, зокрема, ролів. Але насправді достоїнств у цього продукту значно більше. Він ефективний при інтоксикації, частих застудах, допомагає боротися із захворюваннями хрящової тканини і навіть здатний запобігти розвитку інсульту. Мати його в своєму арсеналі просто необхідно кожній господині, найголовніше знати, де зберігати імбир будинку, щоб максимально зберегти корисні властивості.

Для чого його застосовують

Перш ніж переходити до теми заготовки, потрібно розібратися, що з ними потім можна буде робити. Сфера застосування досить широка, так як його можна вживати як в свіжому, так і переробленому вигляді.

Отже, різновиди застосування:

  • добавка для чаю. Просто очищений плід стане відмінним доповненням, особливо в сезон застуд і протягів;
  • наповнювач для солодощів. Сироп, порошок або імбирне масло відмінно поєднується з медом, лимоном і дарує випічці оригінальний смак;
  • приправа. Якщо знати, як вдома зберегти імбир, то приготована спеція буде довго допомагати господаркам творити свої кулінарні шедеври;
  • напарник м’ясних страв. Натертий імбир можна замаринувати і тоді вийде дивовижна приправа до м’яса з незвичайним гострим смаком;
  • основа алкогольних напоїв. У деяких країнах його широко застосовують для приготування прохолодних напоїв.

Вибирати місце, де зберігати корінь імбиру в домашніх умовах і яким чином це робити слід в залежності від способу, яким він буде використовуватися.

зберігання імбиру

Вчимося вибирати

Тривалість зберігання кореня будинку може як збільшуватися, так і зменшуватися. Цей період багато в чому залежить від якості початкового продукту. Тому вкрай важливо навчитися його вибирати.

Правила вибору або поради, як вибирати імбир:

  1. Поганий товар можна помітити вже на ринку і для цього зовсім необов’язково його пробувати. Світлий колір шкірки сигналізує про свіжість товару.
  2. М’якоть повинна бути жовтуватого відтінку. Вона може бути світліше або темніше. Це залежить від віку кореня, ніж він темніше, тим старше.
  3. При розрізі чітко має бути видно сік. Звичайно, він не тече, але, тим не менше, при розрізі має відчуватися насичений аромат.
  4. Зберігати можна тільки той, який має щільну, пружну текстуру. Це ще одна ознака свіжості.

Зберегти імбирний корінь не вдасться тривалий час, якщо у нього:

  1. Підсохла шкірка. Цей факт свідчить про те, що товар вже несвіжий і давно лежить на прилавку.
  2. Шкірочка зморщилася. Такий імбир для зберігання не підходить. Від нього взагалі краще відмовитися. Зморщена шкірочка свідчить про велику втрату вологи, а, значить, він вже не буде таким ароматним.
  3. Присутній запах вогкості. Це означає, що були серйозно порушені умови зберігання в магазині і товар швидко буде псуватися.
  4. Неоднорідний колір і наявність плям на поверхні. Найчастіше у вигляді темних чорних крапок проявляє себе цвіль.

вибір імбиру

Що робити зі свіжим коренем

Якщо ви не переслідуєте мету запастися імбиром про запас, щоб вистачило на півроку, тоді можна просто купувати невелику кількість товару. Це дозволить завжди мати свіжу і ароматну спецію будинку.

Багатьох цікавить чи можна ніяк не обробляти покупку, а просто зберігати, як і всі інші овочі і фрукти. Відповідь позитивна, але тільки термін зберігання буде незначним. Його вистачить в кращому разі на тиждень.

способи:

  1. Просто дістаньте з пакета і зберігайте на полиці, де знаходяться і всі інші фрукти і овочі. Його можна буде застосовувати як приправу для чаю або додати в випічку.
  2. Попередня підготовка не потрібна. Правильно зберігати корінь імбиру можна у вакуумній тарі. Їх необхідно помістити в поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник. Важливо постаратися випустити все повітря з упаковки.

З цією метою краще відразу купити спеціальний вакуумний пакетик, у якого є щільна застібка, яка зберігає герметичність. Без дотику повітря спеція може протриматися в свіжому вигляді значно довше.

  1. Широку популярність має варіант, як зберігати імбир в холодильнику за допомогою пакувального паперу для продуктів. Кожен обернути серветкою і потім все упаковані екземпляри скласти в паперовий пакет. У такому вигляді свіжий імбир будинку можна охоронити приблизно тиждень.
  2. Можна і не морочитися. Щоб зберегти імбирний бульба свіжим, можна і не обертати кожен бульба, а все разом покласти в пакет з паперу. У такому вигляді правда розраховувати, що покупка збереже свіжість більше тижня не варто.

Свіжий корінь імбиру

Низька температура продовжить термін придатності продукту

Замороження вважається одним з найефективніших способів, як зберегти свіжі овочі або фрукти довше.

Заморожувати можна теж декількома способами:

  1. Цілком. Обернути кожен плід харчовою плівкою і відправити в морозилку. Такий спосіб, як правильно забезпечити домашнє зберігання імбирного кореня, простий в підготовці, але найменш вдалий в плані подальшого використання, так як цілий замерзлий корінь складно буде розрізати.
  2. Порізати кружальцями. Для цього кожен бульба очистити від шкірки і розрізати на невеликі кільця. Помістити в пакет і відправити в морозилку. Варіант зручний, якщо в подальшому планується додавати спецію в напої або тісто.
  3. Ще одним способом, як правильно зберегти імбир самостійно є заморозка в тертому вигляді. Для неї потрібно не тільки очистити шкірку, а й натерти на дрібну тертку. Натертий імбир викласти на рознос порційними невеликими коржиками і відправити в морозилку. Після того як маса замерзне її можна акуратно скласти в харчовій пакет і прибрати назад в морозилку.

Термін зберігання імбиру в замороженому вигляді значно подовжується, на відміну від свіжого, і може досягати навіть декількох місяців.

правильна сушка

Порошок імбиру дуже популярний серед любителів екзотичних спецій до м’ясних страв і випічки. До того ж, якщо корінь імбиру висушений в домашніх умовах, то він виходить більш насиченим і ароматним, ніж покупної варіант.

Як підготувати і зберігати імбирний корінь в сушеному вигляді:

  1. Кожен бульба ретельно промити.
  2. Викласти на паперовий рушник і просушити.
  3. Позбутися за допомогою ножа від шкірки.
  4. Нарізати тонкими скибочками. Краще використовувати спеціальну тертку, наприклад, для чіпсів.
  5. Лист накрити папером для випічки і викласти на нього заготівлі.
  6. Сушити в духовці приблизно 50-60 хвилин при температурі 50 градусів.
  7. Кожну заготовку перевернути і відправити знову в духовку просихати з іншого боку. Час також близько години.

Вибираючи, як зберігати імбирний корінь сушений будинку, краще віддати перевагу скляній тарі з щільно кришкою, що закручується. Туди помістити сухі пластинки, закрити і прибрати в шафу. Зберігатися таким способом продукт може до року. За цей час бажано його використовувати.

сушка імбиру

заготівля прянощів

Зберігання імбиру у власному будинку може збільшитися, якщо зробити спеціальні заготовки. Відмінним варіантів стане маринування кореня.

У горілці:

  1. Корінь промити, почистити.
  2. Нарізати скибочками.
  3. Перекласти в скляну банку.
  4. Зверху залити горілкою.

Маринований імбир в горілці або саке здатний максимально зберегти власний смак і аромат.

Біле вино:

  1. Бульби почистити.
  2. Натерти на великій тертці.
  3. Перекласти в банку і залити білим вином або рисовим оцтом.

З лимоном:

  1. Продукт почистити і нарізати тонкою соломкою.
  2. Перемішати з лимонними часточками.
  3. При бажанні додати мед.
  4. Перемішати і розкласти по невеликих банках.

Не забувайте, що зберігати маринований імбир в квартирі можна тільки в холодильнику. Так він довше збереже свої властивості. Що ж стосується питання, скільки буде зберігатися імбир в маринаді, то тут буде залежати від того, як часто ви будете відкривати баночку і брати звідти заготовку. Краще використовувати таку баночку протягом місяця. Тому найкращою тарою будуть невеликі баночки до 500 мл.

Таким чином, запастися таким корисним і смачним продуктом як імбир можна один раз і на цілий рік. Головне навчитися правильно його вибирати і підібрати для себе найбільш підходящий спосіб.

Ссылка на основную публикацию