Як правильно зберігати картоплю: в домашніх умовах, в квартирі, в холодильнику

Зберегти великий урожай картоплі найпростіше в погребі, обладнаному на дачі або в гаражі. Це може бути і окрема комора в загальному підвалі, розташованому на цокольному поверсі в багатоповерховому будинку. Складніше зберігати картоплю в квартирі, так як через роботу опалювальних приладів восени і взимку важко забезпечити ті параметри вологості і температури повітря, які необхідні бульб. Але безвихідних ситуацій немає: кожен зможе підібрати для себе оптимальний варіант в залежності від кількості овочів і планування квартири.

1
підготовка овочів

Для тривалого зберігання необхідно брати тільки середньостиглі та пізні сорти картоплі: Адретта, Астерікс, Улюбленець, Раменский, Зміна, уфімец, Чайка та інші. Ранні сорти, викопані влітку, вже в листопаді-грудні почнуть псуватися. Тому перед покупкою посадкового матеріалу варто поцікавитися особливостями сорту і термінами його дозрівання.

Незалежно від того де будуть зберігатися коренеплоди — в домашніх умовах або в погребі — їх необхідно правильно підготувати:

  • Викопати урожай в суху погоду.
  • Просушити на сонці протягом декількох годин. Якщо на вулиці пішов дощ, бульби можна розсипати в сараї або гаражі і сушити їх 3-4 дня, регулярно провітрюючи приміщення або забезпечивши приплив свіжого повітря іншим способом.
  • Видалити з овочів налиплі великі грудки бруду, але не мити.
  • Перебрати весь урожай, отбраковать плоди з механічними пошкодженнями, ознаками захворювань, гнилі, м’які і дрібні.
  • Гнилі і хворі бульби викинути, пошкоджені відкласти окремо для вживання в першу чергу.
  • Дрібні бульби не варто закладати на зберігання, їх краще з’їсти в числі перших.

Після цього можна відправляти картоплю на зберігання, але для цього необхідно підібрати місце, де кліматичні параметри будуть наближені до оптимальних.

2
оптимальні умови

Бульби картоплі зможуть зберігатися до 6 місяців, якщо в приміщенні буде підтримуватися необхідна температура:

  • для короткочасного зберігання +7 … + 10 ° С;
  • для тривалого зберігання +4 … + 6 ° С.

При температурі повітря, близької до нуля, картопля не зіпсується, але всередині бульб почне розпадатися крохмаль і перетворюватися в глюкозу. В результаті приготований картопля придбає солодкуватий присмак, що сподобається далеко не кожному. Важливо підтримувати природну або штучну вентиляцію повітря і вологість на рівні 85-90%.

Якщо під час зберігання коренеплоди піддадуться впливу негативних температур, тобто промерзнуть, їх залишиться тільки викинути. У теплому приміщенні овочі почнуть рано проростати, в’янути і псуватися, так як при високих температурах активізуються процеси гниття.

3
Зберігання в погребі / підвалі

Ідеальні умови для зберігання картоплі можна забезпечити, помістивши урожай в льох або підвал. Залежно від габаритів приміщення в ньому можна обладнати дерев’яні стелажі або спеціальні засіки. Відстань від ящиків до стін, підлоги і стелі повинна складати не менше 25 -30 см, а між ярусами стелажів — не менше 60-80 см. Дощаті стінки і настили повинні мати щілини в 2-3 см. Це необхідно для нормальної циркуляції повітря.

Перед закладанням овочів на зберігання необхідно провести санітарну обробку льоху, яка охоронить продукти від гниття:

  • За 2 тижні до закладки картоплі розвести в 10 л води 150 г мідного купоросу і 2 кг гашеного вапна. Отриманим розчином побілити всі стіни і стеля.
  • Якщо в погребі присутні металеві елементи (полиці, стелажі, ящики, сходи), обробити їх 3% -м розчином мідного купоросу.
  • По можливості Окур приміщення сухими травами — пижмом або полином.

По завершенні дезінфікуючих процедур льох необхідно провітрити.

Фахівці рекомендують спорудити на відстані 25-30 см від підлоги настил з нещільно пригнаних дощок. На нього можна поставити будь-яку відповідну для зберігання тару: плетені кошики, гратчасті ящики, мішки або лотки із пластику або дерева. Такий настил не тільки забезпечить циркуляцію повітря, але і вбереже запаси від намокання в разі весняного підтоплення.

Краща тара для зберігання: 1 — стелажі, 2 — гратчасті ящики, 3 — дерев’яний короб, 3 — сіткові мішки

4
Способи зберігання в квартирі

Тримати картоплю в міській квартирі, де середня температура становить +22 … + 24 ° С, вкрай небажано. Але і в холодильник її не варто класти: місця там вистачить не більше ніж на 5-10 кг, при цьому смак коренеплодів зіпсується від низької температури в овочевому відсіку. Але є кілька варіантів, які врятують становище і допоможуть зберігати картоплю максимально довго.

4.1
Нижній шафа в кухні

У цьому місці температура повітря трохи нижче, ніж у всій квартирі. Там відсутнє світло, що викликає утворення отруйної речовини соланіну, через якого тканини бульб починають зеленіти. В якості ємності для овочів підійдуть:

  • плетений кошик;
  • мішок з натуральної повітропроникної тканини;
  • відро, виварка або об’ємний таз з пророблену отворами для циркуляції повітря.

Не можна використовувати для зберігання картоплі поліетиленові пакети і мішки з щільних матеріалів, що не пропускають повітря. У такій тарі бульби швидко зіпсуються — відволожаться, запліснявіють і згниють.

Якщо в квартирі є так званий хрущовський холодильник, розташований в кухні під вікном, урожай картоплі можна помістити туди. Для контролю температури зручно вмонтувати термометр, і в залежності від погодних умов регулювати приток холодного повітря з вулиці.

4.2
Балкон або лоджія

Найбільш підходящим місцем для збереження картоплі в міській квартирі є утеплений балкон або лоджія: досить спорудити там дерев’яний ящик або короб і завантажити в нього коренеплоди.

На балконі без скління доведеться змонтувати більш складну конструкцію, яка захистить овочі від промерзання в зимові морози:

  • Виготовити два короби однакової форми, але різного розміру. Габарити однієї ємності повинні відрізнятися від іншого на 15-20 см по довжині, ширині і висоті.
  • На дно більшого короба укласти шар сухих тирси, пінопласт, мінеральну вату або будь-який штучний утеплювач.
  • Всередину поставити ящик меншого розміру, а порожнечі між коробами закласти тим же матеріалом, що використовувався раніше.
  • У внутрішній короб завантажити урожай картоплі, накрити кришкою і утеплити зверху за допомогою пінопласту, старих ватяних ковдр, пуховиків, дублянок або курток.

Така конструкція здатна витримати похолодання до -10 …- 15 ° С, але в більш суворому кліматі вона не врятує.

Ящик для зберігання картоплі на заскленому балконі

4.3
Місця загального користування

Якщо немає балкона, але є загальний коридор або тамбур, ящик з картоплею можна встановити там. З метою безпеки дерев’яну конструкцію бажано прикрутити довгими шурупами до підлоги або стін, а в кришку вмонтувати навісний або виразний замок. Температура в місцях загального користування нижче, ніж в квартирі, тому вони цілком підходять для зберігання картоплі.

З середини зими необхідно періодично переглядати запаси, так як в цей час картопля починає проростати. З’явилися очі слід видаляти, інакше всі поживні речовини будуть йти на їх формування.

Щоб бульби не проростали раніше терміну, їх рекомендується перед закладкою обприскати препаратом гидрелом — цей регулятор спокою рослин підходить і для картоплі, і для лука.

Ссылка на основную публикацию