Риба вважається важливим продуктом харчування, з нею організм отримує багато корисних мінералів, вітамінів і мікроелементів, які дозволять нормально розвиватися і стій до витримувати фізичні і психологічні навантаження. Щоб повною мірою отримати весь комплекс корисних речей від продукту важливо знати, скільки зберігатися риба в морозилці і чи варто застосовувати такий вид зберігання.
Основні правила
Продуктові магазини пропонують в достатку різноманітні п дари річок і морів, при цьому терміни зберігання риби різного виду будуть відрізнятися. Залежно від стану продукту буде різнитися і температура зберігання риби. Важливими моментами є:
- сорт риби, жирні мають відносно більший термін зберігання;
- оброблена тушка чи ні, випотрошена і злегка присолену залишиться свіжою довше;
- засолений або копчений продукт може зберігатися довше ніж свіжа або охолоджена.
Максимальну користь для організму принесе свіжовиловлену продукт, якщо ж приготувати безпосередньо після вилову немає можливості необхідно правильно зберегти. Основні правила збереження корисних речовин знайдені в такий спосіб:
- свіжа та охолоджена риба для зберігання повинна пройти попередню підготовку, її необхідно позбавити від нутрощів, зябер і плавників;
- солона збережеться краще, якщо її поставити в холодильник в розсолі або помістити в ємність з нерафінованою олією;
- зберігати рибу в холодильнику в копченому вигляді необхідно обов’язково загорнувши в промаслений папір.
Умови зберігання риби відрізняються від її стану, оброблені види і свіжі тушки не можуть розташовуватися на одній полиці в холодильнику.
Скільки можна зберігати охолоджену рибу в холодильнику
Охолоджена риба або свіжа для збереження всіх поживних речовин найкраще зберігається в холодильнику, якщо її приготування не планується відкладати надовго. Щоб зробити це правильно необхідно строго дотримуватися такі тонкощі, від них буде залежати тривалість зберігання:
- температура зберігання риби від 0 до +2 градусів, при цьому створити такий мікроклімат в холодильнику не просто, інші продукти можуть постраждати;
- на одній полиці не варто поміщати молочні, кисломолочні продукти, копченості, м’ясні вироби, свіжу зелень;
- зберегти свіжу рибу допоможе крупнокристаллическая солі і мелений перець, випотрошену тушку натирають вищепереліченими спеціями і загортають в чисту папір.
Скільки можна зберігати рибу в такому стані? Свіжість залишиться протягом двох діб, при цьому важливо не чекати до останньої хвилини, а обробити термічно її раніше.
Порада! Після такого зберігання заморожувати продукт для подальшого збереження не можна, гнильні процеси в ньому вже активні.
Продовжити термін придатності охолодженої риби можна за допомогою заморозки, для цього оброблену на шматки або цілу тушку поміщають в харчовій поліетилен, щільно закривають і поміщають в камеру. При таких умовах зберігають продукт до 3 місяців, жирні сорти не втрачають смакових і поживних характеристик протягом року. При цьому важливо після розморожування Не заморожувати продукт повторно.
Зберегти свіжий охолоджений продукт можна і іншими способами:
- три доби в прохолодному приміщенні при хорошому провітрюванні випотрошена риба буде зберігатися без проблем, якщо її не мити, а ретельно витерти паперовим рушником і натерти крупною сіллю;
- термін придатності охолодженої риби в кімнатних умовах до двох діб збільшують за допомогою рушники, попередньо змоченого в суміші оцту і чайної заварки;
- в зимовий період продукт буде непогано зберігатися на неопалюваному балконі, якщо градусник стане нормальним вище +2.
Порада! Щоб створити в холодильнику необхідні умови зберігання свіжу рибу поміщають в ємність і обкладають кубиками льоду.
Скільки можна зберігати размороженную рибу в холодильнику
Розморожена риба має більш короткі терміни зберігання, навіть в умовах холодильника. Тривалість зберігання залежить від:
- проведення процедури розморожування, в природних умовах холодильника размороженная тушка буде зберігатися близько доби, розморожування у воді скорочує час до декількох годин;
- якість замораживаемого продукту важливо, ніж свіже джерело, тим довше зберегтися тушка в розморожених вигляді;
- умови зберігання риби в морозилці не менш важливі, не можна заморожувати повторно розморожений продукт.
Скільки часу можна зберігати заморожену рибу в умовах холодильника? Термін зберігання після заморозки не тривалий, відразу після відтавання з продукту необхідно готувати страву. В іншому випадку після тривалого зберігання розморожений продукт доведеться просто викинути, щоб не ставити під загрозу здоров’я господині і її близьких.
Важливо! Зберігати оброблений термічно продукт дозволено не більше пари соток, при цьому поміщати в холодильник необхідно тепле блюдо, попередньо загорнуте в фольгу або харчову плівку.
Скільки зберігатися солона риба в холодильнику
Солону рибку різноманітних сортів можна приготувати самостійно, але при нестачі часу простіше купити готовий продукт в магазині. Купівля в прок передбачає певні умови для збереження, щоб куплений товар доставив радість вживання необхідно особливо ретельно поставитися до цього питання.
Терміни та умови зберігання на продукті в вакуумі розписані чітко і ясно, скільки зберігатися риба в холодильнику без упаковки? Як зберігати солону рибу, щоб всі корисні властивості і смакові якості залишилися на місці? Термін зберігання риби залежить від багатьох факторів:
- протягом трьох діб можна зберегти слабосоленую сьомгу;
- оселедець в розсолі придатна буде протягом 4 тижнів;
- скумбрію вжити знадобитися за 10 діб;
- солоний продукт без морозилки витримає близько місяця;
- среднесоление дари моря з розсолом збережуть придатність не більше двох тижнів;
- шість діб і не більше тримають слабосолоні рибні продукти з річок і морів.
Заморожувати такі види риби не рекомендовано зовсім, морозилка не зможе зберегти смак обробленого продукту, лише зіпсує його.
Порада! Рибу в морозилці можна зберігати після обробки крупною сіллю, при цьому важливо помістити її в пакет з харчового поліетилену. Перед приготуванням продукт промивають і присаливают дрібними кристалами солі.
Корисні поради
Продукт може з’являтися на столі і в іншому вигляді, які терміни зберігання та умови зберігання риби повинні бути, щоб продукт приніс користь?
- Сушену і в’ялену рибу при правильно проведеному процесі зберігають при кімнатній температурі протягом року, холодильник для цього використовувати не обов’язково. Продукт розміщують в картонних коробках.
- Термін придатності охолодженої риби і фаршу з неї повністю збігається, не більше трьох днів.
- Фарш і рибу в морозилці тримають не більше 3-х місяців, а потім обов’язково використовують.
Сумка-холодильник зберегти продукт протягом 8-12 годин, триваліше перебування продуктів в ємності може стати причиною отруєнь.
Скільки часу по ГОСТу зберігати рибу в морозилці і інших умовах різного типу розібралися. Застосовуйте отримані знання і не вживайте прострочені продукти.