Термін придатності яєць: зберігання в холодильнику і без

При покупці цього продукту важливо звертати увагу на штамп. Букви «д» або «з» вказують на те, чи є це яйце дієтичним або столовим. Перші цифри на штампі говорять про те, коли яйце було знесено куркою. Другий знак говорить про його категорії (розмірі). Дієтичні позначаються штампом червоного кольору, а столові — синім. Відмінність полягає в тому, що дієтичні яйця повинні реалізуватися протягом одного тижня з моменту появи на світ. Далі вони переходять в розряд столових.

1
Особливості зберігання в холодильнику

Оптимальною температурою в холодильнику є 0 + 2 градуси. Такий температурний режим дозволить продовжити свіжість продукту. Домашні яйця можуть зберігатися в холодильнику до 3 місяців. Якщо ж вони були куплені в магазині, то термін придатності буде менше.

Слід враховувати, що перебування поруч з консервами сприяє втраті вологості яєць на 25%. При цьому термін зберігання становить не більше 90 днів.

Не рекомендується класти цей продукт в спеціальні лотки на дверцятах холодильника. Це найтепліше місце в апараті. Постійне відкривання дверей сприяє надходженню теплого повітря зовні. Це зашкодить продукту і скоротить термін його зберігання. Як стверджують кулінари, постійне струшування робить білок тонше. Ідеальним місцем для зберігання в холодильнику є відділення для овочів і фруктів завдяки тому, що там підтримується постійна температура.

Продовжити свіжість можна, якщо зберігати продукт гострим кінцем вниз. Пояснюється це тим, що на тупому кінці є повітряна камера. Якщо розмістити цією частиною вгору, то яйце зможе «дихати» через велику кількість пір в шкаралупі.

Краще зберігати продукт в зафіксованому положенні. Для цього можна використовувати упаковку, в якій він продається. Пластиковий контейнер повинен добре закриватися, щоб виключити потрапляння всередину інших сильних запахів.

Якщо при покупці попалося кілька забруднених екземплярів, то їх можна помити холодною проточною водою.

Миті яйця необхідно відразу вживати в їжу.

Щоб збільшити термін придатності перепелиних яєць, потрібно завжди зберігати їх в закритому контейнері.

Слід враховувати, що в морозилці продукт не зберігають, так як після цього жовток змішається з білком, і яйце стане непридатним до вживання. Заморозити можна тільки жовтки, попередньо відокремлені від білків.

Зразкові терміни зберігання в холодильнику:

вид продуктуТермін зберігання в холодильнику
Сире при температурі 2-4 градуси28-30 днів
Сире при температурі 1-2 градусиДо 45 днів
зварене крутоНе більше 10-14 днів
варене всмяткуДо 2 днів
варене тріснутеДо 3 днів
варене очищенеДо 3 днів
сире розбите1-2 дня
Великоднє ціле, забарвлене натуральними барвникамиДо 15 днів
Великоднє ціле, забарвлене хімічними барвникамиДо 17 днів
Великоднє ціле, в термопленкеДо 4 діб

2
Як довго можна зберігати яйця без холодильника?

Зберегти свіжість курячих яєць будинку без холодильника можна, якщо дотримуватися простих правил і рекомендацій:

  • Температура повітря не повинна бути вище 20 градусів.
  • Необхідно зберігати їх в темному провітрюваному місці. Для цієї мети підійде підвал, погріб, комора.
  • Продукт укладають тупим кінцем вгору в дерев’яний ящик з піском, сіллю, тирсою, просом, вівсом. Кожне яйце треба огорнути невеликим шматочком мішковини.
  • Термін придатності продукту залежить від пори року. У холодну погоду не можна розміщувати їх поблизу обігрівальних приладів.
  • Щоб збільшити термін придатності, можна змастити яйця рослинним маслом або смальцем. Це закриє пори і попередить потрапляння всередину хвороботворних мікробів.
  • Можна помістити продукт в соляний розчин. Він готується з розрахунку 20 г солі на 1 л води. Це допоможе зберегти свіжість протягом 4 тижнів.
  • Можна зберігати яйця в пластиковому контейнері, при цьому температура повітря не повинна перевищувати 10 градусів.
  • Концентрований вапняний розчин стане в нагоді для продовження терміну придатності продукту. Для цього яйця необхідно укласти гострим кінцем вниз в глиняний горщик і залити гашеним вапном. Слід враховувати, що після цього у продукту з’явиться неприємний запах.
  • Після варіння термін придатності при кімнатній температурі не більше 12 годин. Якщо тріснула шкаралупа, то термін придатності скорочується до 5-6 годин.

3
Як перевірити свіжість?

Для цього є кілька перевірених способів:

  • Необхідно акуратно струсити сире яйце біля вуха. Якщо продукт свіжий, то не чути ніяких звуків. Булькання і хлюпання під час струсу говорить про те, що слід утриматися від вживання.
  • Можна подивитися на сире яйце у ​​вікна крізь яскраве світло. На шкаралупі не повинно бути помітно будь-яких вкраплень або темних ділянок. У зіпсованого продукту білок стає мутним.
  • Для визначення свіжості в домашніх умовах допоможе звичайна вода.

При виявленні сторонніх запахів або незвичайного присмаку вживання в їжу продукту не допускається.

Ссылка на основную публикацию