Термін придатності яєць: зберігання в холодильнику і без

При покупці цього продукту важливо звертати увагу на штамп. Букви «д» або «з» вказують на те, чи є це яйце дієтичним або столовим. Перші цифри на штампі говорять про те, коли яйце було знесено куркою. Другий знак говорить про його категорії (розмірі). Дієтичні позначаються штампом червоного кольору, а столові — синім. Відмінність полягає в тому, що дієтичні яйця повинні реалізуватися протягом одного тижня з моменту появи на світ. Далі вони переходять в розряд столових.

1
Особливості зберігання в холодильнику

Оптимальною температурою в холодильнику є 0 + 2 градуси. Такий температурний режим дозволить продовжити свіжість продукту. Домашні яйця можуть зберігатися в холодильнику до 3 місяців. Якщо ж вони були куплені в магазині, то термін придатності буде менше.

Слід враховувати, що перебування поруч з консервами сприяє втраті вологості яєць на 25%. При цьому термін зберігання становить не більше 90 днів.

Не рекомендується класти цей продукт в спеціальні лотки на дверцятах холодильника. Це найтепліше місце в апараті. Постійне відкривання дверей сприяє надходженню теплого повітря зовні. Це зашкодить продукту і скоротить термін його зберігання. Як стверджують кулінари, постійне струшування робить білок тонше. Ідеальним місцем для зберігання в холодильнику є відділення для овочів і фруктів завдяки тому, що там підтримується постійна температура.

Продовжити свіжість можна, якщо зберігати продукт гострим кінцем вниз. Пояснюється це тим, що на тупому кінці є повітряна камера. Якщо розмістити цією частиною вгору, то яйце зможе «дихати» через велику кількість пір в шкаралупі.

Краще зберігати продукт в зафіксованому положенні. Для цього можна використовувати упаковку, в якій він продається. Пластиковий контейнер повинен добре закриватися, щоб виключити потрапляння всередину інших сильних запахів.

Також читайте:  Як правильно зберігати імбир: в домашніх умовах, в квартирі, в холодильнику

Якщо при покупці попалося кілька забруднених екземплярів, то їх можна помити холодною проточною водою.

Миті яйця необхідно відразу вживати в їжу.

Щоб збільшити термін придатності перепелиних яєць, потрібно завжди зберігати їх в закритому контейнері.

Слід враховувати, що в морозилці продукт не зберігають, так як після цього жовток змішається з білком, і яйце стане непридатним до вживання. Заморозити можна тільки жовтки, попередньо відокремлені від білків.

Зразкові терміни зберігання в холодильнику:

вид продукту Термін зберігання в холодильнику
Сире при температурі 2-4 градуси 28-30 днів
Сире при температурі 1-2 градуси До 45 днів
зварене круто Не більше 10-14 днів
варене всмятку До 2 днів
варене тріснуте До 3 днів
варене очищене До 3 днів
сире розбите 1-2 дня
Великоднє ціле, забарвлене натуральними барвниками До 15 днів
Великоднє ціле, забарвлене хімічними барвниками До 17 днів
Великоднє ціле, в термопленке До 4 діб

2
Як довго можна зберігати яйця без холодильника?

Зберегти свіжість курячих яєць будинку без холодильника можна, якщо дотримуватися простих правил і рекомендацій:

  • Температура повітря не повинна бути вище 20 градусів.
  • Необхідно зберігати їх в темному провітрюваному місці. Для цієї мети підійде підвал, погріб, комора.
  • Продукт укладають тупим кінцем вгору в дерев’яний ящик з піском, сіллю, тирсою, просом, вівсом. Кожне яйце треба огорнути невеликим шматочком мішковини.
  • Термін придатності продукту залежить від пори року. У холодну погоду не можна розміщувати їх поблизу обігрівальних приладів.
  • Щоб збільшити термін придатності, можна змастити яйця рослинним маслом або смальцем. Це закриє пори і попередить потрапляння всередину хвороботворних мікробів.
  • Можна помістити продукт в соляний розчин. Він готується з розрахунку 20 г солі на 1 л води. Це допоможе зберегти свіжість протягом 4 тижнів.
  • Можна зберігати яйця в пластиковому контейнері, при цьому температура повітря не повинна перевищувати 10 градусів.
  • Концентрований вапняний розчин стане в нагоді для продовження терміну придатності продукту. Для цього яйця необхідно укласти гострим кінцем вниз в глиняний горщик і залити гашеним вапном. Слід враховувати, що після цього у продукту з’явиться неприємний запах.
  • Після варіння термін придатності при кімнатній температурі не більше 12 годин. Якщо тріснула шкаралупа, то термін придатності скорочується до 5-6 годин.
Також читайте:  Чи можна зберігати хліб у холодильнику: правила його зберігання в домашніх умовах

3
Як перевірити свіжість?

Для цього є кілька перевірених способів:

  • Необхідно акуратно струсити сире яйце біля вуха. Якщо продукт свіжий, то не чути ніяких звуків. Булькання і хлюпання під час струсу говорить про те, що слід утриматися від вживання.
  • Можна подивитися на сире яйце у ​​вікна крізь яскраве світло. На шкаралупі не повинно бути помітно будь-яких вкраплень або темних ділянок. У зіпсованого продукту білок стає мутним.
  • Для визначення свіжості в домашніх умовах допоможе звичайна вода.

При виявленні сторонніх запахів або незвичайного присмаку вживання в їжу продукту не допускається.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector