Як стерилізувати банки в домашніх умовах

Щоб уникнути псування заготовок, банки необхідно попередньо ретельно простерилізувати. Це можна зробити різними способами. Головне — забезпечити температуру не нижче 100 ° С. Нагрівати банки можна за допомогою розігрітого повітря, гарячої пари або окропу. Зрозуміло, перед стерилізацією банки повинні бути чисто вимиті.

1
методи стерилізації

Боротися з розвитком небезпечних мікроорганізмів можна за допомогою різних способів. Консерви з салатом і огірками приправляють сіллю, цукром і оцтом. Ці продукти припиняють зростання хвороботворних бактерій, не дають їм нормально розмножуватися. Захищає від мікробів і герметична упаковка при консервації. Найнадійніший спосіб зберегти вміст консервів — це пастеризувати їх за допомогою автоклава, цей пристрій дозволяє нагрівати консерви до дуже високих температур, понад 110 ° С. Якщо автоклава будинку немає, можна провести стерилізацію в домашніх умовах за допомогою таких методів:

  • кип’ятінням;
  • на пару;
  • в мікрохвильовці;
  • в духовці.

картинка 1

Оброблені стерилізацією консерви повинні зберігатися в прохолодному місці строком не довше одного року.

Консерви з роздутими кришками або ознаками розгерметизації не повинні використовуватися в їжу ні в якому разі.

2
В духовці

За допомогою газової духовки можна обробити не тільки маленькі, але і великі скляні банки ємністю три літри і більше. Всі ємності добре миють і споліскують чистою водою, залишаючи трохи всередині посуду. Розміщують їх в духовці і включають нагрів до 200 ° С. Після цього нагрівання вимикають і дають ємностей охолонути природним шляхом. Від різких перепадів температур скло може лопнути.

Кришки стерилізують таким же чином. Коли температура впаде до 60 ° С, банки наповнюють змістом і накривають кришками, що не закочуючи, знову поміщають в духову шафу і повторно нагрівають його до 200 ° С, вичікують 5 хвилин, дістають з духовки і герметично закупорюють в гарячому стані. Перевертають догори дном, загортають теплою ковдрою і залишають так до повного охолодження.

3
На пару

Невеликі банки об’ємом 500 мл можна стерилізувати на звичайному чайнику. Воду доводять до кипіння і надягають посуд на носик чайника. Вичікують п’ять-десять хвилин і закочують окремо простерилізованих кришками. Готові консерви ще раз нагрівають і залишають в перевернутому вигляді до охолодження.

картинка 2

Можна використовувати каструлю з киплячою водою. Зверху на неї ставлять друшляк, на нього в перевернутому вигляді порожню банку. Пара проходить через отвори друшляка, розігріває банку і стерилізує її. Наповнену призначеними для консервування овочами ємність знову нагрівають на пару, прикривши кришкою. Тривалість нагрівання варіюється від 5 хвилин для посуду на 0. 5 літра до 15 хвилин для трилітрових ємностей.

Повторну стерилізацію наповненою посуду на пару проводити незручно, оскільки пар не в змозі рівномірно нагрівати консерви з усіх боків. Краще паром стерилізувати порожні банки, а готові консерви повторно прогрівати іншим способом.

4
У мікрохвильовці

У СВЧ печі стерилізувати банки можна найшвидше. Найлегше в неї поміщаються ємності об’ємом 500 мл і 700 мл. Трехлітровкі можна обробляти, поклавши їх набік. В мікрохвильовку не можна поміщати металеві предмети, в тому числі і кришки. Перед стерилізацією всередину тари наливають трохи води і включають на максимальний нагрів. Час обробки — не більше 5 хвилин.

Наповнені консерви знову поміщають в СВЧ-піч і обробляють до закипання вмісту, за часом — три хвилини на одну 500 мл ємність. Кришки в цьому випадку стерилізують іншим способом, можна за допомогою кип’ятіння.

5
кип’ятіння

Банки укладають на дно великої каструлі і заливають холодною водою. Кип’ятити посуд у воді не менше п’яти хвилин. У цій же каструлі можна одночасно стерилізувати і кришки. Гарячі простерилізовані ємності дістають з води і розставляють на сухому рушнику, даючи трохи охолонути. Заповнюють їх заготовками і знову ставлять в каструлю таким чином, щоб вода не доходила до краю 1-2 см. Зверху їх накривають кришками, кип’ятять від 5 до 15 хвилин, після чого герметично закупорюють. Перевертають і загортають до повного охолодження.

Правильно простерилізовані консерви зберігають всі корисні і смакові якості овочів і фруктів.

Ссылка на основную публикацию