Як і де правильно зберігати гарбуз в квартирі, домашніх умовах

Гарбуз є джерелом корисних речовин, які благотворно впливають на організм людини. Цей овоч невибагливий і може рости практично в будь-яких кліматичних умовах Росії. Якщо погода була сприятливою, то плоди гарбуза можуть досягти великих розмірів, через що виникає питання про те, де і як слід зберігати врожай. Найкраще місце для цих цілей — льох. Однак при його відсутності довго зберегти овочі можна і в домашніх умовах.

1
Які сорти підходять для тривалого зберігання

Успішне зберігання овоча до весни можуть забезпечити пізньостиглі сорти. Вони відрізняються тим, що мають насичено-оранжевий колір шкірки, апетитну м’якоть, міцну поверхню плодів. Термін зберігання хороших мускатних сортів становить близько 6 місяців. До них можна віднести наступні підвиди: Вітамінна, Перлина, Віта, Батернат Понка, Тести Делайп. Серед середньостиглих сортів відрізняються гарною лежкістю Жданов, Голонасінні, Арабатська. Вони характеризуються твердою кіркою і високою стійкістю до шкідників і хвороб.

Термін зберігання гарбуза мускатних сортів дорівнює 2 місяців. Великі плоди з твердою шкіркою можуть лежати аж до наступного врожаю.

2
Як правильно зібрати урожай

Щоб успішно зберегти урожай, необхідно правильно підготуватися до заощадження плодів взимку. Прибрати овочі з грядки потрібно у вересні або жовтні, до перших заморозків. Якщо місце для зберігання ще не готове, а найближчим часом очікуються мінусові температури, то урожай можна вкрити прямо на землі. Для цього використовується звичайна поліетиленова плівка. Вкривати потрібно всю площу зростання овоча. Єдиною проблемою в цьому випадку є те, що гарбуз розкидає свої батоги на великі відстані, а плоди знаходяться далеко один від одного.

Збір врожаю повинен проводитися в суху сонячну погоду. Якщо холодно і дощитиме, все одно бажано зірвати плоди. В цьому випадку для видалення зайвої вологи їх потрібно скласти в невеликі гірки і просушити під сонцем. Цей процес займає від 10 до 15 днів. Якщо погода дощова, то просушувати гарбуз необхідно в закритому приміщенні. Визначити, чи готові плоди до збирання, можна за такими ознаками:

  • Кірка стає твердою, при постукуванні чути глухий звук.
  • Плодоніжка всихає.
  • Якщо натиснути на шкірку гарбуза, на ній не залишається слідів.

Всі екземпляри, які призначені для збереження на зиму, не повинні мати будь-яких зовнішніх пошкоджень, плодоніжки слід бути цілою. Її оптимальна довжина становить від 7 до 10 см.

Збирання врожаю необхідно проводити з використанням гострого ножа або секатора. Це дозволить уникнути роздроблення плодоніжки. Вона повинна бути сухою і жорсткою. При перенесенні гарбуза можна тримати її за плодоніжки, так як це може бути причиною її обриву. Термін зберігання цих примірників досить короткий, оскільки місце пошкодження стане джерелом потрапляння мікроорганізмів, які викличуть гниття овочів.

Після збору врожаю плоди потрібно впорядкувати. Не можна відправляти на зберігання овочі з пошкодженої кіркою або підмерзлі екземпляри. Непридатними є гарбуза, у яких відсутній плодоніжка. Якщо утворилися не надто глибокі подряпини, які були нанесені при збиранні врожаю, то їх можна заклеїти за допомогою бактерицидного пластиру. У зимовий час їх потрібно використовувати в першу чергу.

Після збору врожаю не слід мити овочі або протирати їх ганчіркою. Це буде сприяти видаленню захисного шару з плодів і ризику розвитку різних захворювань. Після висихання і затвердіння шкірки необхідно вибрати місце утримання. Плоди повинні зберігатися при температурі від 5 до 15 градусів вище нуля. Однак деякі сорти гарбуза добре відчувають себе взимку в теплій кімнаті.

3
Зберігання овоча в погребі

У приватному будинку найкраще зберігати гарбуз в сухому і прохолодному погребі чи підвалі.

Приміщення з підвищеною вологістю, а також промерзають взимку не підходять для цих цілей.

Зберігаються плоди гарбуза в погребі на стелажах, покритих соломою. Плодоніжка овочів повинна знаходитися зверху. Гарбузи слід розміщувати на відстані один від одного, так як процес гниття однієї спричинить за собою псування сусідніх.

Важливим фактором, який сприяє успішному зберігання гарбуза тривалий період, є регулярний огляд і видалення непридатних примірників. Не варто викидати плоди, якщо вони тільки почали псуватися. Можна видалити пошкоджене місце, а розрізану гарбуз відразу використовувати в їжу або покласти шматочки овоча на зберігання в морозильну камеру.

4
В квартирі

У міській квартирі набагато складніше знайти відповідне місце для зберігання, так як воно повинно бути великих розмірів, темним і прохолодним. Можна помістити урожай на полицях в коморі. Якщо це приміщення відсутня в квартирі, то допускається використовувати засклений балкон або лоджію. Розкласти плоди гарбуза потрібно так, щоб вони не торкалися одне одного. Оптимальна відстань між овочами становить 10 см.

Щоб уникнути потрапляння прямих сонячних променів, урожай слід накривати темною щільною тканиною. Коли настають заморозки, то продукт варто ретельно укутати теплою ковдрою, так як цей овоч погано переносить мінусові температури.

Іноді мешканці квартир використовують для зберігання місце під ліжком або кухню. Це не зовсім вірно. Гарбуз може міститися в кімнатних умовах, але краще знайти більш прохолодне місце.

5
сушка гарбуза

Гарбуз відмінно зберігається в сушеному вигляді. Головною перевагою цього методу є те, що при цьому процесі овочі стають менших розмірів. Це важливо для тих, кому потрібно зберегти великі обсяги врожаю, проте відсутнє відповідне місце для цих цілей.

Процес сушки відбувається як в духовці, так і в електросушарці при температурі +50 … + 60 градусів. Очищений гарбуз потрібно розрізати на скибочки, товщина яких не повинна перевищувати 1 см, бланшувати і дати обсохнути.

Кращою тарою для зберігання сушених овочів є щільно закривається посуд. Шари потрібно перекласти з допомогою пергаментного паперу. Можна зберігати гарбуз в мішечках з полотна. Головною умовою змісту сушеного овоча є відсутність підвищеної вологості. Якщо дотримуватися всіх правил, то гарбуз може бути придатною протягом півроку.

6
В холодильнику

Гарбуз можна успішно зберігати в холодильнику, але розміри овоча часто не дозволяють робити це. Тому найкращим варіантом є використання морозильної камери. Плід добре піддається дії низьких температур. Зберігання овочів у морозилці дозволить значно заощадити місце і час для приготування страв з гарбузом.

Попередньо плід потрібно очистити і розрізати на шматочки. М’якоть можна натерти на тертці. Підготовлені овочі слід розфасувати в спеціальні лотки для заморожування. Для цієї мети придатні поліетиленові пакети. В цьому випадку необхідно залишати трохи місця, так як при заморожуванні шматочки гарбуза можуть збільшитися в розмірах.

Температура зберігання становить -18 градусів. В таких умовах овочі можуть міститися до одного року. Процес розморожування займає близько 4-5 годин. Це потрібно враховувати при приготуванні страв. Якщо необхідно швидко розморозити овочі, з цією метою можна скористатися мікрохвильовою піччю або духовкою.

Якщо гарбуз розрізана на шматочки і її потрібно буде незабаром використовувати для приготування страв, то її допускається помістити в холодильник. Плід зберігається в харчовій плівці. В цьому випадку його потрібно використовувати протягом 2 тижнів. Якщо овоч щільно загорнути в харчову фольгу, то він не втратить свого смаку і корисних речовин один місяць. Щоб не висохла і не зів’яла гарбуз після розрізання її бажано змастити олією.

7
Як зберігати гарбузове насіння

Якщо зберігати насіння гарбуза до весни в холодильнику, то це знизить їх схожість в 2 рази. Небажано утримувати їх в лотку дверцята агрегату. Через постійного контакту холодного і теплого повітря в пакетиках починає утворюватися конденсат.

Зберігати матеріал можна в будь-якому приміщенні, крім ванни і кухні. Тримати гарбузове насіння потрібно в теплому місці при температурі +16 градусів і помірної вологості. Підходящої тарою для зберігання є мішечки з тканини або паперу.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector