Чи можна заморозити дріжджове тісто, як правильно його зберігати в домашніх умовах

Дріжджове тісто — продукт ніжний і делікатний. Завдяки вмісту одноклітинних організмів, грибних дріжджів, він насичується вуглекислим газом, набуває пористої структури і збільшується в об’ємі. Напівфабрикат придатний для тривалого зберігання, але тільки за умови, що процес бродіння буде уповільнений або припинений. В іншому випадку він скисне і стане непридатним для вживання.

Залежно від необхідних термінів зберігання можна або заморозити дріжджове тісто на кілька місяців, або покласти його на кілька днів в холодильник.

1
Склад тесту, придатного для заморозки

Щоб домашнє тісто після тривалого перебування в холодильнику не зіпсувалося, потрібно підібрати правильні інгредієнти для його приготування:

  1. 1. Віддавати перевагу дріжджів повільної дії, щоб уповільнити процес бродіння. Найкраще підійдуть сухі активні (але не швидкодіючі) дріжджі.
  2. 2. Відсоток клейковини борошна повинен бути в межах 30-32. При перевищенні показника після перепаду температур м’якуш стане дуже жорстким, при низьких показниках — розкришиться в руках.

При замісі необхідно покласти дріжджів на 6-7% більше, ніж вказано в рецепті.

Якщо планується використовувати живі дріжджі, які деякий час лежали в холодильнику, то рекомендується провести експеримент на схожість. Для цього потрібно відрізати крайній шар дріжджів і розвести його в теплій воді, додавши столову ложку борошна і чайну ложку цукру. Якщо на поверхні з’явиться піна, значить, дріжджі придатні до вживання, якщо немає — тісто не підніметься.

2
Зберігання в холодильнику

Господині, які планують спекти пироги в найближчі 1-2 дні, можуть надійти в такий спосіб:

  1. 1. Ретельно замісити тісто, почекати годину, поки воно трохи не збільшиться в об’ємі.
  2. 2. Сформувати з м’якушки кульку, покласти його целофановий пакет.
  3. 3. Зав’язати, але нещільно, залишивши трохи місця, оскільки напівфабрикат може збільшитися в обсязі через бродіння.
  4. 4. Зубочисткою проткнути кульок в декількох місцях, щоб забезпечити приплив повітря. В іншому випадку продукт швидко скисне.
  5. 5. Покласти на нижню полицю холодильника і зберігати при температурі + 2-4 градуси.

Замість целофанового пакета можна взяти миску, помістити в нього тісто, зверху накрити харчовою плівкою. Так продукт збереже свої смакові якості і пишну текстуру в найближчу добу-дві.

Не можна залишати тісто в холодильнику більше ніж на 48 годин. Навіть при низьких плюсових температурах процес бродіння не припиняється, а лише сповільнюється, тому на третю добу продукт напевно скисне.

3
глибока заморозка

Для тривалого зберігання рекомендується заморозити дріжджове тісто. У замороженому вигляді продукт буде придатний до вживання протягом 3 місяців з моменту приготування. Для того щоб не заплутатися в термінах, перед тим як відправити напівфабрикат в морозилку, на нього рекомендується наклеїти стікер з датою виготовлення.

Заморожувати можна як тісто, так і готові пиріжки. Спосіб зберігання безпосередньо залежить від виду напівфабрикату.

4
особливості розморожування

Щоб тісто не втратило свої смакові якості, а пиріжки або пироги вийшли пишними, його потрібно правильно розморозити. Робити це необхідно поступово, щоб дріжджі повільно «оживали» і починався активний процес бродіння. Для цього треба дістати продукт з морозильної камери і перекласти в холодильник. Найкраще зробити це на ніч, щоб на ранок маса повністю розморозилася.

Коли м’якуш стане м’яким, але прохолодним, його слід дістати з холодильника і залишити на час на столі при кімнатній температурі. Після такої поетапної розморожування тісто знову підніметься і буде готове до подальшого використання. Якщо були заморожені сирі напівфабрикати, їх потрібно, розморозивши, відправити в духовку і довести до готовності.

Якщо немає можливості чекати так довго, можна скористатися наступними експрес-методами розморожування:

  1. 1. Помістити пакет з тестом в ємність з теплою водою. Попередньо перевірити тару на наявність дірок. Якщо такі є, помістити продукт в додатковий цілий пакет.
  2. 2. Покласти поруч з включеною плитою або опустити в порожню каструлю близько палаючої конфорки. Періодично перевертати тісто для рівномірного розморожування. Такий спосіб займає 4-5 годин в залежності від величини маси.
  3. 3. Надіслати в мікрохвильову піч. Бажано скористатися функцією розморожування, якщо така є. Підігрівати тісто, встановивши таймер і температуру, не рекомендується, оскільки воно почне не підніматися, а готуватися. Досвідчені кулінари стверджують, що після розморожування в мікрохвильовій печі випічка виходить не такою смачною.
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector