Як зберігати грудне молоко після зціджування

Сучасна індустрія дитячих товарів пропонує величезну кількість варіантів тари для грудного молока. Використовуючи найрізноманітніші ємності, можна продовжити термін використання продукту на 8-10 днів, а іноді й довше. Правильне його зберігання дозволить забезпечити дитині повноцінне харчування, навіть якщо мама з якихось причин не може погодувати його грудьми. Заздалегідь зціджене молоко можна взяти з собою на прогулянку або в гості і без праці погодувати дитину.

1
У чому зберігати зціджене молоко

Головне, про що слід подбати при зціджуванні молока для зберігання взапас, — тара. В аптеках і дитячих магазинах продаються різні види і ємностей:

  • скляні пляшечки — найпоширеніша ємність, яка легко миється і стерилізується в окропі, але при приміщенні в гарячу воду для розігріву після холоду скло може почати розтріскуватися;
  • пластмасові пляшки — зручні у використанні, добре переносять температурні скачки, але погано миються і не підлягають стерилізації;
  • пластикові контейнери — один з кращих варіантів, не б’ються, відмінно переносять високі і низькі температури, не виділяють токсичних речовин;
  • силіконові контейнери і пляшки — екологічні і стійкі до фізичних дій;
  • пакети — зручна тара для заморозки на тривалий термін.

Ілюстрація 1

Підібравши ємність для зберігання, можна забезпечити прикорм або харчування дитини під час відсутності матері, як протягом дня, так і на більш тривалий термін. Яку б тару ні воліла мама при зціджуванні, головне, щоб вона була стерильною і не мала пошкоджень!

2
Умови зберігання

Якщо потрібно зберегти зціджене молоко в домашніх умовах до наступного годування, то пляшечку можна залишити при кімнатній температурі. Всі корисні властивості цінного продукту зберігаються в таких умовах до 10 годин.

Важливо враховувати, що чим менше грудне молоко переливається з ємності в ємність, тим довше воно не псується. Тому краще всього зціджувати його відразу в ту тару, яка буде використана при годуванні.

Також читайте:  Як правильно зберігати хрін в домашніх умовах

картинка 2
Для більш тривалого зберігання, наприклад, для годування на наступний день або протягом тижня, потрібно використовувати холодильник. У нього поміщаються пляшечки або контейнери з наклейкою, на якій вказана дата зціджування. Доктор Комаровський рекомендує мамам заздалегідь передбачити порцію — для прикорму (50 мл) або для годування (150-250 мл), щоб зайвий раз не відкривати тару і не переливати вміст в інші ємності.

Якщо продукт потрібно зберігати грудне молоко більш тривалий час, то використовується морозильна камера. Найзручніше запастися спеціальними пластиковими пакетами. Вони не тільки зроблені з щільного нетоксичного матеріалу, а й мають мірну шкалу, що дозволяє матері виміряти обсяг, необхідний для годування. У морозилці харчування зберігається до півроку за умови, що температура залишається на рівні -18 ° С. Але краще використовувати його раніше, так як корисні властивості з часом втрачаються.

Якщо потрібно погодувати дитину на прогулянці, можна брати з собою зціджене молоко в спеціальних сумках-контейнерах, які продаються в дитячих магазинах. Вони дозволяють зберігати корисні властивості молока протягом доби. Влітку термін придатності продукту знижується до 10-12 годин.

картинка 3

3
розморожування

Для того, щоб розморозити продукт, слід дотримуватися деяких правил. Найзручніше розморожувати грудне молоко, поставивши ємність у миску з водою кімнатної температури. Коли з’являться перші ознаки відтавання, температуру води поступово підвищують, доводячи до необхідної для продукту.

Перед тим як дати маляті їжу, потрібно перевірити температуру вмісту пляшки. Робиться це традиційним способом — рідина капають на зап’ясті руки мами. Якщо вона не здається занадто гарячою, значить, можна годувати немовля.

Розморожене молоко не можна заморожувати знову! Крім того, що продукт втратить всі цінні властивості, воно ще може зіпсуватися після контакту з повітрям, в якому містяться шкідливі бактерії і мікроорганізми.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector