Як правильно і довго зберігати лимони: у домашніх умовах, в холодильнику

Існує безліч способів для того, щоб якомога довше зберегти свіжість, соковитість і смак лимонів. Ці фрукти можна зберігати як в квартирі, так і в умовах підвалу. Для того щоб цитрусові були завжди під рукою в домашніх умовах, можна зберігати їх в холодильнику, на балконі і навіть при кімнатній температурі. Лимони досить довго зберігають свої корисні речовини, якщо тримати їх в погребі. Для цього використовуються ящики з піском або тирсою, великі герметичні бутлі. Можна зберегти фрукти за допомогою методу сушки.

1
Зберігання лимонів в умовах квартири

Тримати ці цитрусові можна не тільки в холодильнику, а й при кімнатній температурі. Але все ж закуповувати багато лимонів про запас не потрібно, так як термін їх зберігання стандартний для багатьох фруктів і становить трохи менше двох тижнів.

2
Зберігання методом сушіння

Для того щоб забезпечити тривале зберігання, можна засушити фрукти. Для цього треба правильно організувати сам процес.

Існує кілька варіантів:

  • В духовці.
  • У електросушарці.
  • Природним способом.

2.1
В духовці

Для того щоб організувати процес сушіння в духовці, знадобляться кілька товстошкірих плодів лимона, гострий ніж, пекарські папір.

  1. 1. Лимони необхідно промити під гарячою водою з використанням щітки. Це допоможе зняти з фруктів восковий наліт і залишки пестицидів. Потім лимони треба залишити в прохолодному місці на чверть години.
  2. 2. Фрукти нарізаються кружальцями завтовшки 5 мм, насіння видаляються.
  3. 3. Деко затьмарюється пекарської папером. На нього укладаються кружечки лимонів.
  4. 4. Деко з фруктами ставиться в попередньо розігріту до 50 градусів духовку. Дверцята треба трохи відкрити і сушити в такому положенні не менше 24 годин до утворення золотисто-коричневого кольору.
  5. 5. Готовий продукт перекласти в банку, щільно закрити і зберігати в прохолодному місці.

2.2
У електросушарці

Для отримання 600 г сушених часточок треба купити 5 кг соковитих товстошкірих лимонів.

  1. 1. Промити фрукти теплою водою за допомогою губки, просушити.
  2. 2. Вийняти кісточки, нарізати часточками 3-5 мм.
  3. 3. Розкласти на лотках таким чином, щоб кружечки не торкалися одне одного.
  4. 4. Електросушилка розігрівається до 55 градусів. Процес займає близько доби.
  5. 5. Готові шматочки лимона треба помістити в банку або пакети з зіп-застібками.

2.3
Сушіння природним способом

Якщо час для спостереження за духовкою або електроприладом відсутня, то фрукти можна висушити природним шляхом.

  1. 1. Фрукти промиваються теплою водою з використанням щітки або губки.
  2. 2. Лимони нарізають кружальцями завтовшки в 5 мм і розкладаються на деку, який треба поставити в сухе тепле місце.
  3. 3. Періодично шматочки цитрусових треба перевертати. Це забезпечить рівномірну просушку і красивий вид продукту.

3
Як зберігати фрукти в підвалі

Якщо кількість лимонів, які потрібно зберігати тривалий час, незначно, то краще скористатися холодильником. Однак для зберігання великого обсягу фруктів слід віддати перевагу зберіганню цитрусових в підвалі або льосі.

Для цього існує кілька способів:

  • У піску або тирсі.
  • З використанням воску або вощеного паперу.
  • У банку без доступу повітря.

3.1
Збереження цитрусових в піску

З цією метою використовується чистий і просушений в грубці, духовці або на сонці пісок. В якості тари для цього методу підійдуть ящики або контейнери. На дно ящика насипають пісок шаром 3-4 см. Зверху укладаються фрукти, попередньо загорнуті в пергаментний папір, і засипаються таким же шаром піску. Якщо тара висока, то можна зробити кілька шарів.

3.2
Зберігання у воску

Для цього методу використовується або віск, або воскова папір. Це відноситься до одного з найбільш дорогих способів, однак результат того вартий.

  1. 1. Віск розтоплюється на водяній бані.
  2. 2. З використанням пензлика наноситься на кожен плід тонким шаром. Треба почекати, поки він застигне.
  3. 3. Лимони складаються в контейнер.

Якщо використовується воскова папір, то кожен плід загортається в неї і складається в ящик.

Ємності для зберігання лимонів з використанням воску повинні бути добре вентильованими.

3.3
У банку без доступу повітря

Для цього методу знадобляться скляні банки будь-якої ємності. Тару необхідно добре помити, простерилізувати, дати висохнути. Потім в банки укладаються лимони і ставиться маленька свічка. Для цих цілей підійде свічка для торта. Після того як вона буде запалено, тара щільно накривається кришкою. Коли в ємності закінчиться повітря, свічка згасне. Фрукти будуть тривалий час перебувати у відмінному стані.

4
Як заморозити цитрусовий сік про запас

Іноді в кулінарії для того, щоб замінити неприємний смак оцту, використовується лимонний сік. Його можна заготовити заздалегідь, щоб він завжди був під рукою і можна було заощадити час при приготуванні страв.

Для заморожування соку на зиму крім плодів лимона необхідно підготувати силіконові формочки для випікання кексів або льоду, целофанові пакетики для льоду.

  1. 1. Віджати сік з лимонів. Це можна зробити як вручну, так і механічним способом.
  2. 2. Розлити його по формах. Для цього знадобиться приблизно по 2 ст. л. на кожну формочку.
  3. 3. Заморозити.
  4. 4. Розкласти по пакетам для зберігання продуктів в морозилці. Розморожувати за потребою.
Ссылка на основную публикацию