Існує безліч способів для того, щоб якомога довше зберегти свіжість, соковитість і смак лимонів. Ці фрукти можна зберігати як в квартирі, так і в умовах підвалу. Для того щоб цитрусові були завжди під рукою в домашніх умовах, можна зберігати їх в холодильнику, на балконі і навіть при кімнатній температурі. Лимони досить довго зберігають свої корисні речовини, якщо тримати їх в погребі. Для цього використовуються ящики з піском або тирсою, великі герметичні бутлі. Можна зберегти фрукти за допомогою методу сушки.
1
Зберігання лимонів в умовах квартири
Тримати ці цитрусові можна не тільки в холодильнику, а й при кімнатній температурі. Але все ж закуповувати багато лимонів про запас не потрібно, так як термін їх зберігання стандартний для багатьох фруктів і становить трохи менше двох тижнів.
2
Зберігання методом сушіння
Для того щоб забезпечити тривале зберігання, можна засушити фрукти. Для цього треба правильно організувати сам процес.
Існує кілька варіантів:
- В духовці.
- У електросушарці.
- Природним способом.
2.1
В духовці
Для того щоб організувати процес сушіння в духовці, знадобляться кілька товстошкірих плодів лимона, гострий ніж, пекарські папір.
- 1. Лимони необхідно промити під гарячою водою з використанням щітки. Це допоможе зняти з фруктів восковий наліт і залишки пестицидів. Потім лимони треба залишити в прохолодному місці на чверть години.
- 2. Фрукти нарізаються кружальцями завтовшки 5 мм, насіння видаляються.
- 3. Деко затьмарюється пекарської папером. На нього укладаються кружечки лимонів.
- 4. Деко з фруктами ставиться в попередньо розігріту до 50 градусів духовку. Дверцята треба трохи відкрити і сушити в такому положенні не менше 24 годин до утворення золотисто-коричневого кольору.
- 5. Готовий продукт перекласти в банку, щільно закрити і зберігати в прохолодному місці.
2.2
У електросушарці
Для отримання 600 г сушених часточок треба купити 5 кг соковитих товстошкірих лимонів.
- 1. Промити фрукти теплою водою за допомогою губки, просушити.
- 2. Вийняти кісточки, нарізати часточками 3-5 мм.
- 3. Розкласти на лотках таким чином, щоб кружечки не торкалися одне одного.
- 4. Електросушилка розігрівається до 55 градусів. Процес займає близько доби.
- 5. Готові шматочки лимона треба помістити в банку або пакети з зіп-застібками.
2.3
Сушіння природним способом
Якщо час для спостереження за духовкою або електроприладом відсутня, то фрукти можна висушити природним шляхом.
- 1. Фрукти промиваються теплою водою з використанням щітки або губки.
- 2. Лимони нарізають кружальцями завтовшки в 5 мм і розкладаються на деку, який треба поставити в сухе тепле місце.
- 3. Періодично шматочки цитрусових треба перевертати. Це забезпечить рівномірну просушку і красивий вид продукту.
3
Як зберігати фрукти в підвалі
Якщо кількість лимонів, які потрібно зберігати тривалий час, незначно, то краще скористатися холодильником. Однак для зберігання великого обсягу фруктів слід віддати перевагу зберіганню цитрусових в підвалі або льосі.
Для цього існує кілька способів:
- У піску або тирсі.
- З використанням воску або вощеного паперу.
- У банку без доступу повітря.
3.1
Збереження цитрусових в піску
З цією метою використовується чистий і просушений в грубці, духовці або на сонці пісок. В якості тари для цього методу підійдуть ящики або контейнери. На дно ящика насипають пісок шаром 3-4 см. Зверху укладаються фрукти, попередньо загорнуті в пергаментний папір, і засипаються таким же шаром піску. Якщо тара висока, то можна зробити кілька шарів.
3.2
Зберігання у воску
Для цього методу використовується або віск, або воскова папір. Це відноситься до одного з найбільш дорогих способів, однак результат того вартий.
- 1. Віск розтоплюється на водяній бані.
- 2. З використанням пензлика наноситься на кожен плід тонким шаром. Треба почекати, поки він застигне.
- 3. Лимони складаються в контейнер.
Якщо використовується воскова папір, то кожен плід загортається в неї і складається в ящик.
Ємності для зберігання лимонів з використанням воску повинні бути добре вентильованими.
3.3
У банку без доступу повітря
Для цього методу знадобляться скляні банки будь-якої ємності. Тару необхідно добре помити, простерилізувати, дати висохнути. Потім в банки укладаються лимони і ставиться маленька свічка. Для цих цілей підійде свічка для торта. Після того як вона буде запалено, тара щільно накривається кришкою. Коли в ємності закінчиться повітря, свічка згасне. Фрукти будуть тривалий час перебувати у відмінному стані.
4
Як заморозити цитрусовий сік про запас
Іноді в кулінарії для того, щоб замінити неприємний смак оцту, використовується лимонний сік. Його можна заготовити заздалегідь, щоб він завжди був під рукою і можна було заощадити час при приготуванні страв.
Для заморожування соку на зиму крім плодів лимона необхідно підготувати силіконові формочки для випікання кексів або льоду, целофанові пакетики для льоду.
- 1. Віджати сік з лимонів. Це можна зробити як вручну, так і механічним способом.
- 2. Розлити його по формах. Для цього знадобиться приблизно по 2 ст. л. на кожну формочку.
- 3. Заморозити.
- 4. Розкласти по пакетам для зберігання продуктів в морозилці. Розморожувати за потребою.