Як правильно зберігати борошно в домашніх умовах

Борошно є одним з тих продуктів, які зазвичай запасаються у великій кількості. Для того щоб мука була придатною до вживання довгий час, необхідно правильно її зберігати. Цей продукт має великий термін придатності, проте якщо зберігати продукт неправильно, то це стає основною причиною появи в ньому неприємного запаху, присмаку, шкідників. Найбільш неприємним фактом є те, що ті, продукти, які зберігаються поряд з вже зіпсованими, незабаром також стануть непридатними до використання.

1
Зберігання на виробництві

До того як мука надходить у продаж, а потім додому до споживача, вона проходить тривалий етап підготовки на виробництві. Зберігання продукту може проводитися як в опалювальних, так і в неопалюваних приміщеннях. Якщо приміщення не опалюється, то температура зберігання залежить від сезону.

Існує два основних способи зберігання на складі:

  1. 1. Перший з них полягає в тому, що продукт зберігається в мішках, які встановлюються рядами по кілька штук в штабель. Нижній ряд укладається на спеціальні дерев’яні подтоварники. Це допомагає запобігти утворенню конденсату в результаті зіткнення з холодною підлогою. Між стінами і штабелем має бути відстань не менше 50 см. До кожного штабелю повинен бути вільний підхід. При тривалому зберіганні двічі на рік верхні і нижні мішки міняють місцями. У таких комор приміщеннях обов’язково встановлюється вентиляція, регулярно проводиться знищення гризунів, виявлення жуків та інших шкідників у борошні.
  2. 2. Інший спосіб зберігання на великих виробництвах полягає в використанні цілого комплексу устаткування, призначеного для безтарного зберігання. Він включає в себе силосні системи, бункера, датчики рівня.

При тарному і безтарного способі зберігання, незалежно від сезону, температурний режим підтримується на рівні нуля градусів. Ці умови дозволяють зберігати продукт протягом 2 років.

2
Головні рекомендації

Існують загальні поради, які допоможуть забезпечити гарну схоронність борошна незалежно від її виду:

  • Необхідно регулярно стежити за рівнем вологості і температури. Оптимальний рівень вологості становить 60-70%. Найбільш сприятливою температурою для зберігання продукту є 5-18 градусів вище нуля. Однак вона не повинна перевищувати 20 градусів.
  • Важливо не допускати різких перепадів температури і вологості. Це може негативно позначитися на смакових якостях борошна.
  • Влітку в жарку погоду продукт краще зберігати в холодильнику. Цільнозерновий мука повинна постійно перебувати в холодильнику. Зберігання цього виду продукту при кімнатній температурі призведе до того, що масла, що входять до її складу, додадуть гіркоту і неприємний присмак.
  • Якщо продукт нечасто використовується, то не варто змішувати стару і нову муку.
  • Не слід зберігати борошно біля прального порошку та інших предметів побутової хімії з різкими запахами.
  • Якщо борошно набула неприємного запаху, то її слід викидати, так як вона є вже непридатною до вживання.
  • На сьогоднішній день продукт можна без проблем придбати в найближчому супермаркеті. Тому не слід робити великі запаси. Купувати треба стільки борошна, скільки буде використано в найближчі кілька місяців.
  • Борошно слід періодично пробувати. Якщо вона стала вологою і холодною на дотик, її треба відразу просушити, висипавши на пергамент. Потім знову упакувати. Однак такий продукт бажано використовувати в найближчим часом.

3
Оптимальне місце і тара

Правильне зберігання борошна багато в чому залежить від того, в якому місці і тарі знаходиться продукт. Важливо дотримуватися кількох рекомендацій.

  1. 1. Борошно не повинна перебувати під дією прямих сонячних променів.
  2. 2. Не слід розміщувати продукт в приміщеннях з підвищеною вологістю.
  3. 3. Найкраще зберігати борошно в сухому і прохолодному місці.
  4. 4. Не можна піддавати продукт різких перепадів температури або вологості.
  5. 5. Якщо борошно зберігається на кухні, вона повинна перебувати далеко від таких продуктів, як кава, чай, прянощі, так як вона моментально вбирає всі сторонні запахи.

Невелика кількість продукту можна зберігати в холодильнику. Це допоможе запобігти появі жучків. Ніколи не кладіть тару в поліетиленовий пакет, так як це буде сприяти утворенню конденсату і розвитку грибкової інфекції. Кращим місце в холодильнику стане овочевий відсік. Він зможе захистити борошно від сторонніх запахів і різких стрибків температури при відкритті дверцят.

Борошно можна зберігати вдома і в морозильній камері. Перед відправкою на зберігання її треба щільно упакувати в спеціальні герметичні вологостійкі контейнери і підписати. Цей спосіб дозволить борошні не втратити свого смаку протягом декількох років.

Деякі любителі робити великі запаси зберігають борошно на балконі. Для цих цілей він повинен бути утеплений і засклений. Ще краще зберігати продукти, куплені про запас, на лоджії, так як вона захищена від вітру, підвищеної вологості і перепадів температури.

Зберігати продукт на балконі потрібно після того, як встановляться морози. В інші сезони це є не найвдалішим місцем, так як навесні і восени там буде підвищена вологість, а влітку спека і висока температура. Продукт треба просушити, пересипати в тару зі скла. Не слід використовувати поліетиленові мішки. На балконі слід обладнати закриті шафи для банок. В таких умовах можна буде вберегти борошно від вологи, гризунів і жучків.

Пшеничне і житнє борошно має зберігатися в паперових пакетах або тканинних мішках. Перед тим як поміщати продукт в тару, його слід просушити, розсипавши тонким шаром на пергамент.

Можна зберігати продукт в заводському пакеті, але тільки до того моменту, поки він не буде роздрукований. Після цього борошно треба пересипати в металеву або скляну ємність і щільно закрити кришкою. Якщо тримати в домашніх умовах продукт у великій кількості, то він повинен зберігатися в пластикових контейнерах.

Для зберігання в квартирі необхідна окрема полиця в шафі. Вона не повинна бути розташована під стелею, так як повітря підніматиметься і нагрівати продукт. Краще якщо полку буде розташована на рівні підлоги.

4
терміни зберігання

Різні види борошна мають деякі відмінності в термінах зберігання:

вид борошна

Термін зберігання

Пшенична універсальна 1-го сорту

У герметичній тарі в умовах кімнатної температури — до 8 місяців, в холодильній камері — до одного року

Пшеничне вищого гатунку

У сухому прохолодному місці в герметичному контейнері — кілька місяців, в морозильній камері — до 1 року

Пшенична цільнозерновий

У герметичних контейнерах в умовах морозильної камери — від 6 до 12 місяців, при кімнатній температурі — 2-3 місяці

гречана

У холодильнику — до 7 місяців, але краще її використовувати протягом 3 місяців

соєва дезодорована

У холодильнику — до 1 року

житня

У холодильній камері — не більш півроку

Соєва і кукурудзяна НЕ дезодорована

В умовах холодильної камери при температурі близько 0 градусів — до 5 місяців

рисова

У холодильнику — не більше ніж 10 місяців

власного приготування

Протягом 2 тижнів

5
Як убезпечити продукт від комах?

У борошні можуть з’явитися кілька видів комах.

Основними причинами появи шкідників є наступні фактори:

  • Відсутність перевірки при фасуванні.
  • Недостатня первинна обробка зерна.
  • Поганий контроль, що не відбракував заражену партію товару.

Для того щоб не завелися жучки, найкраще зберігати продукт в скляній мул пластиковій тарі, яка оснащена гумовими прокладками, що дозволяють щільно прилягати кришці.

Важливо враховувати, що металева тара не зовсім підходить для зберігання борошна, так як в таких умовах не може бути забезпечена герметичність

Деякі люди добре зберігають продукт в мішках, уклавши їх в ящики з дерева. Мішки пересипаються кардамоном, чебрецем, засушених календулою. Це сприяє захисту продукту від жуків.

Для знищення личинок, які знаходяться в борошні, можна прогріти її в духовці, попередньо добре просіявши. Допомагає від комах в борошні кілька зубчиків часнику, які поміщаються в тару з продуктом. Можна зберігати борошно в мішечках з тканини, які були замочені в сольовому розчині, так як сіль є консервантом.

Існує ще один цікавий старовинний спосіб запобігання появи жуків. У борошно треба увіткнути кілька великих цвяхів з нержавіючої сталі, які повинні бути досить великими, щоб випадково не потрапити в тісто.

Якщо жуки все-таки завелися, то необхідно відразу приступати до дій для того, щоб врятувати інші запаси продукту:

  • Борошно просіяти і прогріти в духовці при температурі 100 градусів.
  • Заражені мішки слід викинути. Якщо борошно зберігалася в банках, то їх треба протримати в розчині мила протягом 30 хвилин, прополоскати і добре просушити.
  • Підготувати нову скляну або пластикову тару.
  • Інші запаси в профілактичних цілях слід відправити в морозильну камеру на 2 дня.
  • Всі кухонні шафки треба помити з використанням господарського мила і соди. Після цього вони протираються 9% -м оцтом.
  • Всі щілини, засувки слід ошпарити окропом.

Після цих заходів можна сміливо заповнювати запаси продукту. Знання нескладних правил зберігання борошна допоможе зберегти її смак і сприятиме приготування смачних страв.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector