Як правильно зберігати банани, щоб вони не чорніли: в холодильнику, в домашніх умовах

Знаючи, як правильно зберігати банани і дотримуючись нескладні рекомендації, можна значно продовжити їх термін зберігання в домашніх умовах. Купуючи фрукти, необхідно враховувати, коли саме вони будуть вжиті, оскільки тривалість їх зберігання залежить від ступеня зрілості. Якщо банани купуються про запас, то потрібно вибирати плоди зі шкіркою зеленого відтінку, тоді вони дозріють за 4-5 доби. Якщо планується з’їсти фрукти в день покупки або на наступну добу, то вони повинні бути стиглими, з жовтою шкіркою, без пошкоджень, з ніжками зеленуватого кольору. У перестиглих плодів на шкірці є темні коричневі плями — такі плоди необхідно використовувати в день покупки, інакше вони зіпсуються.

1
Правила зберігання фруктів

Більшість людей зберігають всі види фруктів в холодильнику. Але банани під впливом низьких температур швидко чорніють, тому тримати їх таким чином небажано. Температура зберігання цих фруктів повинна становити не менш як 12 градусів. В іншому випадку їх шкірка буде темніти. Рекомендується тримати плоди далеко від нагрівальних приладів, важливо також заховати банани від прямих променів сонця.

Щоб фрукти не втратили свій товарний вигляд і не потемніли протягом декількох днів, необхідно дотримуватися правил їх зберігання в домашніх умовах в залежності від зрілості:

  • Зелені банани. Їх потрібно помістити в темне прохолодне місце. Підійде звичайна картонна коробка, яку можна розташувати в квартирі в будь-якому зручному місці. Допускається зберігати плоди в зв’язці, підвішеною на балконі або в комори кімнаті. Через 4-5 днів вони дозріють. Щоб це сталося швидше, їх потрібно тримати в теплому місці або помістити в пакет з іншими стиглими фруктами на 1-2 доби.
  • Стиглі. Продовжити термін зберігання можна, загорнувши ніжки бананів в фольгу або харчову плівку і обмотавши скотчем. Потім фрукти слід відокремити один від одного, розібравши зв’язку, тоді вони будуть дозрівати повільніше і не зіпсуються ще 3-4 дні. Зберігати банани можна вдома в темному місці при кімнатній температурі. Не можна тримати їх на балконі влітку в спеку. Якщо плоди вже очищені від шкірки і нарізані для подачі на стіл, то рекомендується збризнути їх лимонним соком — тоді вони не будуть чорніти ще 3-4 години.
  • Переспілі. Плоди, шкірка яких почала чорніти, необхідно тримати в холодильнику на середній полиці або в дверцятах не більше 2 діб, а банани з пошкодженої шкіркою і темними плямами слід з’їсти відразу, в день придбання.

Важливо: не можна зберігати банани в поліетиленових пакетах. При такому підході на них утворюється зайва волога, що призведе до швидкої втрати товарного виду фруктів.

Щоб плоди довше зберігалися свіжими, приміщення, в якому вони знаходяться, має добре провітрюватися. Необхідний високий рівень вологості — для тривалого зберігання бананів відмінно підійде льох. А щоб уникнути їх почорніння, важливо не допускати різких перепадів температур: оптимальні показники — 13-15 градусів.

2
Як зберегти банани надовго

Значно продовжити термін зберігання фруктів можна за допомогою заморозки. Такий метод дозволить зберегти всі корисні властивості і смакові якості бананів протягом декількох місяців. Заморожувати плоди можна в будь-якому вигляді: у шкірці, очищеними, у вигляді шматочків і пюре. У першому випадку кожен плід необхідно помістити в окремий пакет або обмотати харчовою плівкою. Температура повинна становити не менше 18 градусів нижче нуля. Краще вказати на упаковці дату заморозки, так як утримувати фрукти в морозильній камері можна не більше 2-х місяців.

Цілі банани без шкірки заморожують в пакетиках, трохи відокремлюючи їх один від одного, щоб вони не злиплися, а нарізані шматочками слід заморозити на пластиковій або дерев’яній обробній дошці, потім скласти в один пакет або контейнер. Банани без шкірки можна тримати в морозилці 3-3,5 місяці.

Щоб заморозити пюре, потрібно ретельно подрібнити фрукти за допомогою блендера, розкласти отриману масу по невеликих контейнерів і помістити їх в морозильну камеру. У пюре можна додати лимонний сік, щоб воно не темніло після розморожування.

Важливо: заморожувати слід тільки стиглі плоди.

Ссылка на основную публикацию