Як правильно і при якій температурі зберігати вино в домашніх умовах

Вино є примхливим продуктом, що вимагає дбайливого звернення і певних умов зберігання. Недотримання температурного режиму та інших показників може зіпсувати смак напою, привезеного з півдня чи з далекого зарубіжжя. Щоб не розчаруватися після відкриття пляшки і в повній мірі насолодитися вишуканим букетом, необхідно знати правила зберігання «напою богів». Ця інформація буде актуальна не тільки для власників домашньої колекції, що включає рідкісні і елітні марки, але і для рядових любителів червоного або білого вина.

1
Оптимальні умови зберігання

Термін зберігання вина безпосередньо залежить від тих умов, в яких воно знаходиться. Навіть в герметично запечатаній пляшці при певних кліматичних параметрах можуть початися незворотні процеси, які погіршать смак благородного продукту або зроблять його схожим на оцет. Щоб уникнути подібної ситуації, пляшки з вином необхідно покласти в таке місце, де будуть дотримані всі перелічені нижче вимоги.

2
відповідні місця

Так як просто на кухні або в шафі зберігати вино небажано, варто підібрати для нього в будинку підходяще місце, яке б відповідало всім необхідним вимогам. Це можуть бути різні варіанти:

  • Льох або підвал, облицьований деревом або натуральним каменем і обладнаний спеціальними стелажами або полицями для пляшок. В якості альтернативи можна використовувати горище будинку, якщо температура всередині приміщення знаходиться в межах +10 … + 16 ° С.
  • Невелика шафа на кухні, розташований далеко від батарей центрального опалення і працюють обігрівальних приладів. В умовах міських квартир це може бути «хрущовський» холодильник, вмонтований під кухонним вікном, або неопалювана комора в кутовій кімнаті.
  • Винний шафа-термостат, що вміщає від 50 до 500 пляшок. У дорогих пристроях зазвичай передбачені дві окремі зони для білих і червоних вин з різним температурним режимом. У дешевших моделях оптимальна температура підтримується на одному рівні по всьому об’єму камери. Зрозуміло, що для зберігання 2-3 пляшок купувати дорогий апарат немає сенсу. Але коли колекція вин становить 15-20 пляшок, варто подумати про придбання спеціальної шафи.
Також читайте:  Термін придатності шампанського у відкритому і закритому вигляді, умови зберігання в пляшці

Всілякі настільні, підвісні або вбудовані стійки для винних пляшок виглядають досить привабливо. Вони зможуть прикрасити будь-який інтер’єр, але користь від них буде тільки в тому випадку, якщо ці конструкції розташувати в місцях з відповідним для зберігання вина температурним режимом.

А ось на лоджії або балконі не рекомендується обладнати стійки для зберігання пляшок з сонячним напоєм. Взимку при температурі нижче + 8 ° С можливе випадання осаду у вигляді винного каменю, і тоді вино залишиться використовувати тільки для приготування страв — м’яса, випічки або соусу. Влітку ж при спеці +30 … + 40 ° С благородний продукт перетвориться на оцет.

Для солідної колекції вин можна придбати спеціальну шафу з клімат-контролем

3
Як зберігати відкрите вино?

На відміну від закупореній продукції, відкрите вино не здатне зберігатися тривалий час. Зазвичай термін придатності напою в цьому випадку становить 3 дні, а ігристих вин і того менше — 1 добу. Виною тому — хімічні процеси в пляшці, які починаються після контакту вина з повітрям і не припиняються, навіть коли пробка повертається на своє місце. Кисень, який спочатку допомагає розкрити аромат і смак напою, за лічені дні руйнує благородний букет. Те ж саме відноситься і до розливним винам — їх бажано випити протягом 1-3 днів з моменту покупки.

Тільки десертні і кріплені вина, в складі яких підвищений вміст спирту і цукру, здатні після розтину пляшки зберігатися протягом тижня. Але і тут фахівці не радять занадто зволікати: біле вино рекомендується вжити протягом 3 днів, червоне — 5 днів.

Смак «сонячного напою» не постраждає за час зберігання, якщо обладнати для нього спеціальне місце з постійною температурою, вологістю і далеко від джерел світла. Перераховані умови однаково актуальні і для магазинної продукції, і для вин домашнього приготування.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector